You are here: Početna » Saznajte Više » Pojmovnik » Pitanje nečijeg senzibiliteta nebitno je kad se radi o ljudskim pravima
ponedeljak, 01 jun 2020

Pitanje nečijeg senzibiliteta nebitno je kad se radi o ljudskim pravima


Lezbejska organizacija Rijeka spada među one LGBTIQ kolektive koje svakako mogu biti ponosne na ostvareno u prethodnoj godini. Nakon što je njihov zajednički projekat s organizacijama Zagreb Pride i Queer Zagreb, Centar za LGBT ravnopravnost, zaživeo punom parom i samostalno su pokrenule neke inicijative.


Kako kaže Danijela Almesberger iz organizacije, posebno su zadovoljne projektom ‘Put u prostranstvo’ koji su započele s ciljem informiranja javnosti o pravima trans osoba, ali i osnaživanja same trans zajednice.“Trans identiteti su još prilično nevidljivi u našem društvu, a kad se krene dalje s pričom o pravima ovih osoba – tu tek nailazimo na ignoranciju i bezbroj problema. Osim što nam je važno da pružimo javnosti više informacija o ovoj temi posebno bi izdvojile prvo regionalno okupljanje transrodnih i transseksualnih osoba u Rijeci, krajem prošle godine“, kažu o programu koji je obuhvatio niz radionica koje su obradile najvažnije teme od interesa za transseksualne osobe. Osim toga, LORIce su zadovoljne i programom radionica u prvoj polovini godine namenjenih lokalnoj zajednici koji je obuhvatio širok raspon tema a lokalno su zadovoljne i zbog presude svešteniku Franji Jurčeviću za diskriminaciju LGBT osoba.


U 2012. LORIce nastavljaju svoj put kroz prostranstvo a u saradnji sa organizacijom ALARM iz Rijeke spremaju i Forum-pozorišnu predstavu o diskriminaciji i problemima s kojima se trans osobe susreću. „Predstava će biti izvedena 02.02.2012. u Rijeci, u Molekuli u 19 sati, a tokom februara doći ćemo s njom i u Zagreb. Krajem februara izdaćemo i brošuru koja će objediniti korisne informacije o tematici pola i roda kao i o samoj tranziciji. Onda nam sledi izložba na ovu temu, takođe u Rijeci i Zagrebu.“, kaže Danijela.


Ove godine započele su i projekat kojim će edukovati stručne delatnice i delatnike srednjih škola u Rijeci po pitanju suzbijanja homo/bi/transfobije u školama, pružanja potrebne podrške LGBT mladima. Taj će projekat obuhvatiti i izradu brošure koja će koristiti kao svojevrstan alat stručnim osobama u radu s LGBT tinejdžerima a sadržavaće i Smernice za suzbijanje homo/bi/transfobije u školama. Izradiće se i brošura namenjena za tinejdžere u svrhu senzibilisanja za prihvatanje LGBT vršnjaka i  osnaživanja samih LGBT srednjoškolaca. Osim toga, nastavljaju se besplatna psihološka savetovanja namenjena LGBT populaciji svih starosnih grupa i peer savetovanje a krajem godine planiraju organizovati Lezbejsku nedelju u Rijeci – skup aktivistkinja lezbejki iz država bivše Jugoslavije koji se održava od 1997. godine.


Kada je u pitanju sastav nove Vlade prvo očekivanje LORIca je ono po pitanju rešavanja pitanja istopolnih partnerstava. „Jasno je da je Zakon o istopolnim zajednicama u potpunosti neadekvatan i da je potrebno osigurati prava LGBT osoba vezano uz partnerske zajednice u kojima ovi ljudi žive kako bi ona bila jednaka kao i u heteroseksualnim zajednicama i brakovima. Isto tako, od Vlade očekujemo i da se angažuje po pitanju prava trans osoba, konkretno regulisanje pitanja vezanih uz operaciju prilagodjavanja pola, ali i kreiranje politike po pitanju osiguranja prava za trans osobe. Vlada treba ozbiljnije i da adresira pitanje homofobije u državi i postane uključena u programe i edukacije koji rade na njenom suzbijanju, kao i da ih i sama inicira.“, kažu.


Sudeći prema predizbornoj kampanji, LORIce očekuju da će aktivistički kolektivi u ovoj Vladi, pa tako i njihov, naći boljeg partnera, veći senzibilitet i priliku za dijalog i naravno, konkretne legislativne promene. Kako je Danijela zaključila, „pitanje nečijeg senzibiliteta bi jednostavno trebalo prestati biti važno kada se radi o ljudskim pravima“.


Kada je u pitanju Platforma 112, koje su LORI preko Centra za LGBT ravnopravnost potpisnice, smatraju da se ne radi ni o kakvoj utopiji ili nerazumnim zahtevima kojima se nanosi šteta državi i građanima. „Ti su zahtevi upravo oni kojima bi sama Vlada trebalo da stremi ako želi reći da je zrela, demokratična, pravedna i samostalna. Tako da, s te strane, Vladi bi trebalo da je u interesu rešavanje ovih pitanja i pokazivanje da je i njoj dosta guranja ljudskih prava pod sto, a da je ona Vlada koja će štiti prava svojih građana i građanki.“


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."