You are here: Početna » Saznajte Više » Pojmovnik » Prostitucija: mitovi i stvarnost, Kajsa Ekis Ekman
ponedeljak, 01 jun 2020

Prostitucija: mitovi i stvarnost, Kajsa Ekis Ekman


„Prostitucija je za društvo ono što je incest za porodicu.“

 

Na BeFem festivalu, organizovanom u Beogradu, 03. i 04. decembra 2011. godine, švedska novinarka i feministička aktivistkinja iz Stockholma, Kajsa Ekis Ekman, održala je predavanje o prostituciji.

 

Ne postoji razlika između legalizacije i dekriminalizacije prostitucije, baš kao što ne postoji razlika između prostitucije, trafikinga i silovanja; to je sve kontinuum seksualnog nasilja.

 

„...Videla sam prostituciju izbliza i zato o njoj pišem. Mnoge moje prijateljice su umrle od prostitucije. Prostitucija je odnos između muškarca i žene u kome muškarci kupuju seks od žena. Mali broj žena kupuje seks od muškaraca, njih nema ni jedan posto.

 

U prostituciji, žene služe potrebama muškarca; muškarac je taj koji plaća, on je taj koji bira nju, žena je za njega alatka. Postoje različiti vidovi, ali je osnova uvek ista: postoji muškarac koji je uzbuđen i osoba koja nije seksualno uzbuđena, žena; on nju plaća i radi šta on hoće.

 

Prostitucija počinje od one tačke kada jedna osoba ne želi seks, ali je novac tera na to. To je potreba za novcem a ne želja za seksom. Prostitucija se bazira na jednom od mitova da žene ne žele seks, osim ako su plaćene. U prostituciji, žena je tu za muškarca, da njemu služi. Muškarci koji plaćaju seks su oženjeni, porodični ljudi koji imaju dobar posao; oni koji mogu seks da plate, za njih je to zabava.

 

Žene su te koje prodaju seks, koje su u više od 90% žrtve trafikinga, koje imaju svega četrnaest godina kada uđu u prostituciju.

 

Prostitucija je nejednaka situacija, to je neravnopravni odnos. Prostitucija postaje industrijalizovana i kao takva veliki izvor prihoda. Na Tajlandu, 14% državnog profita dolazi od prostitucije. Postoji veliki interes za profit koji dolazi od prodaje ženskog tela. U Australiji postoji berza, na kojoj možete kupiti deonice bordela.

 

Švedski model: prostitucija nije krivica žene, nego muškarca; on je taj koji je kriv. Prostitucija je žena koja stoji i koju posećuje muškarac. On nju posećuje, on je taj koji započinje lanac prostitucije, a ne ona. Plaćanje žena za seks je kršenje ženskih ljudskih prava. U Švedskoj se broj muškaraca koji kupuju seks smanjio i sada je odnos taj da jedan od trinaest muškaraca kupuje seks. Prostitucija nije biološka, ona nije prirodna; nije najstariji zanat na svetu, to je tragedija. Treba kažnjavati muškarce koji kupuju seks.

 

U Holandiji i Nemačkoj, gde je prostitucija legalizovana i kao takva se zove seksualni rad, jedan od četvorice muškaraca kupuje seks. Prostitucija je u prošlosti bila regulisana od strane države, bio je to faktor stabilnosti civilizacije. Žene ne žele da budu u prostituciji, nego su makroi ti koji ih na to primoravaju. To nije posao kao neki drugi. Makroi kidnapuju žene i onda ih muškarci iskorišćavaju. Liga naroda je još odavno sprovela istraživanje zašto se povećava trgovina ljudima, zbog legalizacije prostitucije.

 

...Tokom Vijetnamskog rata, SAD su imale državni ugovor sa Tajlandom; oni su slali svoje vojnike da posećuju bordele; a kada se rat završio, vojnici su otišli, ali su bordeli ostali. To je sada jedna od najrazvijenijih destinacija tzv. seks turizma. Turisti su zamenili vojnike.

 

...Zahtev za legalizacijom prostitucije dolaze iz same industrije. Prostitucija se predstavlja kao seks rad, kao nešto što je seksi, nešto fensi. Seksualni rad pravi prostituciju glamuroznom. U  Holandiji, postoji sindikat tzv. seksualnih radnica koji vodi muškarac, koji nije prostitutka. To je seksualni centar u kome žene mogu da dođu da uzmu kondome; to nije sindikat. Prostitucija je ili rad ili seksualnost, a nije ni jedno ni drugo, nego nasilje.

 

...Stvarnost žena u prostituciji je siva i tragična. 89% želi da napusti prostituciju. 74% biva fizički zlostavljano. Prostitucija nije seks, to je nasilje. U prostituciji muškarci plaćaju ženu i kažu da onda mogu da joj rade šta god hoće. Postoji velika smrtnost žena u prostituciji tamo gde je ona legalizovana. Muškarci koji koriste prostituciju kažu da žene vole da imaju seks sa njima. Oni žele da prostitucija bude legalizovana, a žele da žena ne izgleda kao da radi, nego kao da uživa. U Holandiji žene stoje u izlozima, koji dnevno koštaju 150 eura. Jedan seks se plaća 60 eura, to znači da ona mora da bi bila na nuli da bude sa dvojicom i po muškaraca dnevno, a gde je tu zarada. Ona spava sa muškarcima koje ne želi.

 

Kako se boriš sa tolikim brojem muškaraca? Žene u prostituciji koriste strategije isključivanja. One počinju da imaju dve ličnosti. Promenom imena, one štite sebe. Ona ne želi da njeno ime bude uprljano. Neke koriste alkohol, neke droge, da mogu da se isključe. Žene često kažu: ovo nisam ja, ja nisam ovde, to je neko drugi. Onda postaju dva dela sebe, ti se deliš: jedan je taj koji prodaješ, a drugi si ti.

 

...U Švedskoj postoji terapija za one koje su izašle iz prostitucije. One prolaze proces reviktimizacije, koji je bolan, ali koji je oslobađajući. Proces prepoznavanja bola je isceljenje. To je proces kroz koji sebi vraćamo svoje telo.

 

...Prostitucija nije neophodna. Društvo može bez prostitucije. Ne treba za nju kriviti žene, treba kriviti muškarce koji kupuju seks. Žene ne treba da žrtvuju sebe i svoje usluge muškarcima. Prostitucija boli i mi moramo da pitamo muškarce zašto to rade.“


Beleška: Miloš

Prevod: Milica

Izvor: BeFem

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."