You are here: Početna » Saznajte Više » Pojmovnik » Iz organizacije Domine poručuju: “Pride je bio značajan iskorak za Split!”
ponedeljak, 01 jun 2020

Iz organizacije Domine poručuju: “Pride je bio značajan iskorak za Split!”

 

Domine su feministička organizacija koja primarno deluje lokalno. Ali i globalno, posebno na području Euro – Mediterana. Mirjana Kučer iz organizacije Domine naglasila je: “Protekla godina ne bi se razlikovala bitno od drugih godina u kojima sprovodimo svoje redovne programe promovisanja prava žena i ravnopravnosti polova da nije bilo prvog Split Pridea 2011, koji smo organizovale zajedno s Kontrom i Iskorakom.

 

 

Ponosne smo jer smo dale svoj volonterski i aktivistički doprinos organizaciji ovog događaja koji će sigurno ostati zapisan u hronologiji Splita. Naravno da je to bio značajan iskorak ne samo za našu organizaciju koja je godinu pre organizovala prvu konferenciju o pravima lezbejki, već i za Split, Hrvatsku, pa i širu regiju. Bio je to civilizacijski i demokratski pomak u priznavanju prava na različitost, prava LGBT (IQ) osoba, ljudskih prava, prava na slobodno izražavanje i okupljanje… i po prvi put Pride je organizovan van glavnog grada. Ponosne smo i na sve volontere i volonterke koji su zajedno s nama radili na organizaciji Pride-a i svoje su aktivnosti nastavili razvijati i nakon Pride-a.”

 

U prošloj godini su sprovodile i projekat zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena, uglavnom starijih od 40 godina i samohranih majki. Petnaest žena je imalo mogućnost obnavljanja iskustva rada kroz model radne prakse u saradnji sa splitskim Zavodom za zapošljavanje i Organizacijom poslodavaca. Od 100 žena koje su prošle neki od oblika aktivnosti podsticaja zapošljavanja, deset ih se i zaposlilo na određeno ili neodređeno vreme. U partnerstvu s četiri druge feminističke organizacije (CESI, CGI, Delfin i Babe) kreirale su Žensku platformu 2011 i postavile zahteve novoj Vladi za poboljšanje položaja žena u Hrvatskoj. Osim toga, od kada je u Splitu zatvoreno savetovalište i sklonište za žene žrtve nasilja sve više žena im se svakodnevno obraća za pomoć i podršku.

 

U 2012. godini nastaviće s provodjenjem programa ekonomskog i političkog osnaživanja žena i direktne podrške ženama koje godinama razvijaju. Naravno, uz to su najavile da će učestvovati u organizaciji drugog po redu Split Pridea 2012, a takođe se i polako počinju pripremati za obeležavanje desetogodišnjice Domina 2013.

 

Na pitanje o jednom od nižeg broja žena u novom sazivu parlamenta komentarisale su: “Zapravo je očekivan, jer od parlamentarnih izbora 2007. preko proteklih lokalnih izbora beležimo odsustvo političke teme ravnopravnosti polova i povećanja političke participacije žena. Kao da smo donošenjem Zakona o ravnopravnosti polova, uspostavom okvira institucionalnih mehanizama i prakse izglasavanja nacionalnih politika za promovisanje ravnopravnosti tu temu zaokružili. I onda nam se događa nakon 10 godina ponavljanje priče o nedostatku „kvalitetnih“ žena u politici. Zapravo, od uvođenja reprezentativnog izbornog sastava 2000, kad je procenat žena u parlamentu povećan sa 7,9% na 20% ovo je drugi najlošiji rezultat. Na izborima 2003. u hrvatski parlament izabrano je 17,3% zastupnica, a na ovim izborima 19,8%. Svedokinje smo da su interesi i prava žena uvek sporadični, drugi po važnosti iza nacionalnih, revolucionarnih i inih prioriteta društva i države. Nasilje prema ženama još se uvek tretira kao privatna stvar i pre ćemo naći novac za sport i zabavu nego za program suzbijanja nasilja…”

 

Od nove Vlade očekuju da ozbiljno pristupe pitanju jednake zastupljenosti žena u političkim telima odlučivanja pa i u Evropskom parlamentu. No napomenule su da to zahteva izmenu odredbi izbornih zakona i demokratizaciju političkih stranaka: “Ako već imamo kvote, onda te kvote moraju biti jasno propisane i sankcionisane. Premda, sankcije same po sebi nisu put ostvarenja nekog cilja, posebno u politici. Uvek smo se zalagale za podršku žena ženama i taj ćemo princip zagovarati i dalje. Očekujemo od vladajućih da primjenjuju principe partnerstva s organizacijama civilnog društva i da se uvede praksa zajedničkih sastanaka s predstavnicima organizacija civilnog društva u parlamentu i sa zastupnicima u matičnim izbornim jedinicama. Očekujemo da se stvore pretpostavke kako bi svi ti zakoni koji afirmiraju ljudska prava i suzbijaju diskriminaciju u praksi zaista postali sprovodljivi i primjenjivi”, napomenula je Mirjana Kučer iz organizacije Domine.

 

S obzirom na to da se radi o predpristupnoj godini za EU, Domine smatraju da će Vlada definitivno balansirati između pretpostavljenih očekivanja javnosti i stvarnog poštivanja manjinskih prava, pa bila to prava nacionalnih ili seksualnih odnosno rodnih manjina koja su u Hrvatskoj najugroženija: “Nažalost, poljoprivredna kriza sve više dovodi u pitanje i poštivanje radničkih prava. Hrvatska je ostvarila određene standarde na koje trenutno ni jedna vlast neće bitno uticati, ni pozitivno ni negativno. S druge strane, radi se o pretežno socijal-demokratskoj vlasti što može značiti i veći senzibilitet za ljudska prava i prava manjina. Na nama je da zahtevamo poštovanje i zaštitu tih prava i da pratimo rad Vlade, koja će verujem biti poprilično usmerena na rešavanje postojećeg privrednog kaosa.”

 

Iz Domina su napomenule kako su već u prvim istupima članovi Vlade najavili neka ispunjenja zahteva navedenih u Platformi, poput prava na okupljanje na Markovom trgu, ili uvođenje građanskog vaspitanja u školama i naglasile su da su podržale Platformu 112, a isto tako su potpisnice i koautorke spomenute Ženske platforme 2011 koja je uvrštena u program Kukuriku koalicije: “To se, pre svega odnosi na jačanje žena na tržištu rada, kroz jačanje ženskog preduzetništva, podsticanja zapošljavanja žena, suzbijanje rodnih stereotipa u obrazovanju i medijima… Platformu definitivno podržavamo, ali u njenom nastajanju nismo učestvovale kao ni većina organizacija civilnog društva koje deluju van Zagreba”, pojasnila je Mirjana Kučer.

 

Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."