You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Izveštaj sa konferencije "Homosexuality in the Republic of Macedonia"
ponedeljak, 30 mar 2020

Izveštaj sa konferencije "Homosexuality in the Republic of Macedonia"

Homosexuality in the Republic of Macedonia

Between Prejudices and Europeanization

Social Status of Homosexuals and Legislation on Homosexuality

The Panorama Hotel, Skopje, 28th to 30th November 2003

Konferencija Homosexuality in the Republic of Macedonia - Social Status of Homosexuals and Legislation on Homosexuality u organizaciji Centra za civilna i ljudska prava - Makedonija okupila je predstavnice i predstavnike iz država regiona, kao i iz EU i SAD. Cilj konferencije je otvaranje konstruktivnog dijaloga pre svega između LGBT nevladinih organizacija, organizacija za borbu za ljudska prava i drugih, a iz različitih zemalja, koji rade na polju ljudskih prava i sloboda LGBT populacije. Ova konferencija je imala za cilj i da putem razmene iskustava i primera dobrih praksi bude jedan od koraka ka formiranju budućih mreža saradnje kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Takođe, ovaj skup je predviđao i prostor za diskusiju o potrebama LGBT populacije i njihovo prihvatanje od strane društva u celini.

 

Prvog dana konferencije predstavljen je status LGBT populacije u zemljama jugoistočne Evrope. Pravni i socijalni položaj LGBT stanovništva u našoj zemlji predstavljali smo Dušan Maljković – Gayten - i ja. Osim nas, tog prvog dana govorili su i predstavnici/ce iz Rumunije, Bugarske, Albanije, Kosova, BiH, Hrvatske i Slovenije.

Drugog dana svoje prezentacije su imali, najpre domaćini iz Makedonije, a potom i predstavnici/ce iz COC Holandija, UN, Amnesti Internešnl, IGLHRC, Ambasade Švedske, OSCE Makedonija, Kraljevske holandske mornarice, RFSL –Švedska, ILGCN - Nemačka i ILGCN –. Švedska

 

Posebno izdvajam izlaganje Vera Cimpeanu iz organizacije ACCEPT- Rumunija, zbog njihovog iskustva u lobiranju za antidiskriminatorne odredbe, a u društvu koje je bilo izrazito konzervativno i nesenzibilisano po pitanju homoseksualnosti. Prezentacija Bila Šilera iz ILGCN – Švedska, koji smatra da je kultura jedan od najznačajnijih instrumenata senzibilizacije društva kada su u pitanju LGBT prava, je bila izuzetna.

 

Zvanični zaključci ove konferencije nisu bili konkretizovani, ali je opšti utisak da je umrežavanje na regionalnom i internacionalnom nivou jedan od najvažnijih zadataka LGBT organizacija.

 

MAJA SAVIĆ

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."