You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Izveštaj sa Europrajda u Kelnu
ponedeljak, 20 jan 2020

Izveštaj sa Europrajda u Kelnu

Indeks članka
Izveštaj sa Europrajda u Kelnu
Page 2
Sve strane

05. jula održana je velika konferencija Amnesty Internationala sa ciljem da se šira javnost upozna sa problemima koje imaju LGBT osobe u zemljama Istočne Evrope. Učestvovali su predstavnici/e iz Moldavije, Rusije, Belorusije, Poljske, Ukrajine i Srbije.

Olga Zhuk iz Rusije je govorila o opasnosti ponovnog kriminalizovanja homoseksualnosti za koji se zalažu neki ruski političari. Svima nam je poznata priča o Žirinovskom, koji želi da i lezbejke uključi u krivično gonjenje i da zatvorska kazna bude od 1-5 godina.

Priča Maksa iz Moldavije je nešto posebno. Moldavija je bivsa Sovjetska republika koja je nezavisnost dobila 1991. i u kojoj je još uvek komunistički režim. U Moldaviji se uglavnom sva pošta otvara. Kao grupa, imali su problem da se registruju, pa su morali uzeti neko relativno neutralno ime (ime njihove grupe je Genderdoc-m), i naznačiti da se bave “gender”, a ne LGBT pitanjima. A kako lezbejke i gejevi žive, videćete iz tri lične priče, tri autentična iskustva:

Ona ima 22. godine i rekla je majci da je lezbejka. Majka je zvala policiju i rekla im da dođu da je uhapse i da rade sa njom šta hoće. Ona je provela u policiji pet dana, gde su više puta pokušali da je siluju, ali je na kraju uspela da pobegne.

On ima 17 godina i voli da ide po parkovima jer u Moldaviji ne postoji nijedan gej klub. Neki momci su mu prišli i pitali ga šta tu traži, a onda su ga prebili i silovali. On ima samo 17 godina, a već su ga silovali tri puta u protekle 2 godine.

Ona je jednom otišla sa društvom u striptiz bar. Striptizeta je igrala sa njom, a ona joj je jasno pokazala da voli žene. Striptizeta ju je pozvala da odu kasnije do njenog stana. Kada su stigle, čekali su ih dvojica muškaraca koji su uzeli flašu, umotali je u peškir i počeli da je udaraju. Rekli su joj da će sada videti šta miško može da joj pruži. Uspela je nekako da im pobegne i skočila je sa trećeg sprata zgrade.

Užasnuti onim što se prošle godine desilo u Beogradu, aktivisti ovih zemalja odlučili su da ne organizuju Gej prajd parade jer su pretpostavljali da bi im se desilo isto što i nama.

Video snimci sa beogradskog Gej prajda prikazan je na konferenciji, kao i detaljan izveštaj o svim pojedinostima u vezi sa organizacijom parade, profilom ljudi koji su tukli učesnike/ce, izjavama policije, vlasti, medija, crkve itd. Takođe je predstavljen i istorijat LGBT grupa u Srbiji i rad grupe Labris. Uglavnom su pitanja iz publike bila vezana za problem reagovanja tj. nereagovanja policije na beogradskom Gej prajdu.

Posle konferencije, dat je intervju za feministčki časopis Emma i nemačke radio i TV stanice WDR i Deutsche Welle.

Ko je sve prisustvovao konferenciji:

Belorusija
Vyacheslav Bortnik, AI Belorusija, LGBT koordinator,

Aniskou Aliaksandr, AI Belorusija,

Engleska
Brian McDonnell, AI Engleska,

Moldavija
Maxim Anmeghichean, grupa GenderDoc-M Moldovija

Nemačka
Michele Marie Bonnarens, AI Nemačka,

Jan Hutta, AI Nemačka,
Colin de la Motte-Sherman, AI Nemačka, ILGCN
Ruth Schneider, AI Nemačka,
Friedhelm Zsack, AI Nemačka

Poljska
Marcin Lakomski, AI Poljska, član borda, nekadašnji LGBT koordinator

Adam Pruss, AI Poljska, LGBT koordinator

Portugal
Teresa Claudia Tavares, AI Portugalija,

Rusija
Olga Zhuk

Srbija
Vedrana, Labris, grupa za lezbejska ljudska prava

Švajcarska
Laurent Seematter, AI Švajcarska
Pierre Fankhauser, AI Švajcarska

Claude Bregnard, AI Švajcarska
Hans Herren, AI Švajcarska

Ukraina
Vironika Antonets, AI Ukraina,

 Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."