You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Izveštaj sa 27. Evropske konferencije ILGE u Parizu
sreda, 05 avg 2020

Izveštaj sa 27. Evropske konferencije ILGE u Parizu

U Parizu je od 26. do 30. oktobra 2005.godine održana 27. Evropska konferencija ILGE, pod sloganom «United in Diversity». Konferenciji je prisustvovalo dve stotine delegata iz cele Evrope. Iz Srbije i Crne gore bilo nas je četvoro.

Pre početka same konferencije, održana je predkonferencija, koja je imala za cilj ispitivanje potreba i iznalaženje mogućnosti saradnje LGBT organizacija zemalja istočne Evrope sa zemljama EU. Rad se odvijao u osam grupa, a rezultati rada i zaključci naknadno će biti saopšteni od strane moderatora.
Rad na konferenciji odvijao se u plenarnim sednicama u vidu panela i radionicama. Radionice su održavane po četiri istovremeno, pa je glavni problem bio izabrati radionicu, koja je najzanimljivija. Prisustvovala sam radionicama o ljudskim pravima, o ženskom zdravlju, biseksualnosti, problemu diskriminacije na poslu, religije, kao i višestrukoj diskriminaciji ( LGBT sa hendikepom, rasna diskriminacija, diskriminacija po godinama starosti, diskriminacija transgendera). Interesantno je bilo prisustvo i izlaganje Patrick Califie.
Učesnicima konferencije priređen je i prijem sa koktelom u Gradskoj većnici. Na žalost gradonačelnik je bio odsutan, ali su tu bili njegovi zamenici Pierre Schapira, Anne Hidalgo i Khedidja Bourcart, koji su nam poželeli dobrodošlicu. Velelepna barokna građevina, svečana atmosfera, kao i ukrštene zastave EU sa zastavama dugine boje impresionirali su i obradovali goste.
Posle prijema, u organizaciji LGBT Christian group David & Jonatan, održana je ekumenska proslava u katoličkoj crkvi nedaleko od gradske većnice. Deo učesnika je prisustvovao ovom programu, a ostali su svratili  do obližnjih gey/lezbejskih kafića. Na proslavi sam učestvovala i ja sa kraćim govorom o problemima u odnosu gej/lezbejske populacije i pravoslavne crkve i kao i samom stavu crkve prema istopolno opredeljenima. Po završetku proslave, i mi smo obišli kultna mesta noćnog života gejeva/lezbejki u kvartu Marais.
Sledeće veče, ženski učesnici konferencije prisustvovali su večeri, koju su u njihovu čast pripremile članice «Coordination Lesbienne en France». Hrana je bila izvrsna, atmosfera još bolja, a posle večere otišle smo u obližnji Trianon, gde se održavalo otvaranje 17. međunarodnog festivala lezbejskog filma. Na samom otvaranju svirala je lezbejska rok grupa, a posle uvodnog pozdravnog govora od strane organizatorki festivala, prikazana su dva kratka brazilska dokumentarna filma. Posle ove projekcije, sledio je film autorke Nicole Conn «Little man», ali je zbog tehničkih problema trajao suviše dugo i često je prekidan, pa mnoge učesnice nisu mogle da dočekaju kraj filma, da ne zakasne na poslednji metro.
Pretposlednjeg dana konferencije, predstavili su se kandidati za novi bord, kao i predstavnici Vilniusa, domaćina ILGA konferencije 2007. godine. Glasanjem se bira novi bord, a zvanični rezultati će biti objavljeni u ILGA Bulletinu. Već duže vreme postavlja se pitanje nedostatka žena u bordu, birane su četiri žene i šest muškaraca.
Posle predstavljanja kandidata i glasanja, otišli smo pred ambasadu Poljske, da pružimo podršku poljskim lezbejkama i gejevima u njihovom protestu protiv predsednika države, koji je izjavio da je homoseksualnost bolest i da je treba lečiti.
Na konferenciji sam upoznala francusku novinarku i dala intervju za gej/lezbejski TV kanal Pink. Intervjuisane su još dve lezbejke i četiri geja iz istočne Evrope uz obećanje da ćemo posle emitovanja dobiti snimljenu kasetu.
Domaćini su se zaista potrudili da nam boravak u Parizu bude i radan i prijatan, pa se našlo vremena i za razgledanje grada i noćni život.
Organizacija je uglavnom bila dobra uz manje propuste, ali ljubaznost i predusretljivost su svakako zaslužili najveću ocenu.
Stara prijateljstva i poznanstva, novi prijatelji, stečena iskustva i znanja znače mnogo i meni i Labrisu. Novi susreti biće na sledećoj  konferenciji 2006. u Sofiji.


Jasmina
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."