You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Međunarodna konferencija LGBT aktivista/aktivistkinja u Kijevu
sreda, 05 avg 2020

Međunarodna konferencija LGBT aktivista/aktivistkinja u Kijevu

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, u periodu od 30. septembra do 02. oktobra 2005. godine, održana je međunarodna konferencija LGBT aktivista/aktivistkinja iz Centralne i Istočne Evrope. Konferenciju je organizovala ukrajinska gej - lezbejska organizacija «Наш Мир» (u prevodu «Naš svet»), a prisustvovalo joj je oko 70 ljudi iz evropskih zemalja (Belorusija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Češka, Estonija, Mađarska, Litvanija, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Rusija, Ukrajina, Srbija i Crna Gora). 

Tema ove konferencije bili su novi trendovi i oblici homofobije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, a cilj je bio da se kroz razmenu iskustava dođe do zajedničkih, boljih rešenja u naporima za ostvarivanje prava LGBT osoba.

Organizatori/ke skupa su napisali/le zvaničan dopis o samoj konferenciji i lošem položaju LGBT osoba u Ukrajini i uputili/le ga svim relevantnim institucijama u zemlji.

Prvog dana dešavanja održan je okrugli sto na kojem su prisutni/e govorili/e o položaju LGBT osoba u njihovim zemljama, upoređujući zakonske regulative i stepen poštovanja ljudskih prava istopolno orijentisanih ljudi. Otvaranju su prisustvovali/e predstavnici/ce brojnih lokalnih medijskih kuća, a aktivisti/aktivistkinje iz bivših jugoslovenskih republika dali su izjave za jednu od ukrajinskih televizija. Takođe, skup su podržali i pozdravili profesori ukrajinskog i ruskog univerziteta, kao i predstavnik ambasade Holandije u Kijevu.

Drugog i trećeg dana konferencije održane su brojne radionice, a aktivisti/aktivistkinje iz grupe «Наш Мир», prezentovali/le su izveštaj zasnovan na njihovom istraživanju o diskriminaciji i nasilju nad LGBT osobama u Ukrajini. Više od polovine ispitanika/ispitanica potvrdilo je da je doživelo neke od oblika diskriminacije, isključivo zbog svoje seksualne orijentacije. Istraživanje je pokazalo da se diskriminatorska praksa u Ukrajini dešava u svim sferama svakodnevnog života – na poslu, u izveštavanju medija, od strane svih institucija. Takođe, anketa je pružila podatak da se sa većom «otvorenošću» LGBT osoba, povećava i diskriminatorna praksa. Zbog svega ovog, «Наш Мир» je zatražio od nadležnih hitno donošenje celog seta antidiskriminacionih zakona koji bi zaštitili LGBT osobe u Ukrajini.

Teme radionica koje su se održavale drugog i trećeg dana konferencije, a na kojima su se vodile zanimljive diskusije, bile su: socijalna i politička situacija LGBT osoba u regionu; lezbejske inicijative; društvena i psihološka podrška LGBT osobama; lobiranje za prava LGBT osoba; problemi HIV-a u LGBT zajednici; ILGA-EUROPE, plan za Istočnu Evropu; mehanizmi evropskih tela za lobiranje prava LGBT osoba; promocija tolerancije u društvu.

Na kraju konferencije, moderatori/ke radionica prezentovali/le su rezultate i zaključke učesnika/ca.

Opšti zaključak konferencije bio je stav da su ovakvi regionalni skupovi neophodni za kvalitetniji rad LGBT grupa i da je razmena informacija i iskustava nešto što se mora i u budućnosti nastaviti.

Dragana Vučković
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."