You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Izveštaj sa Lezbejskog festivala eLnadruhou
sreda, 20 nov 2019

Izveštaj sa Lezbejskog festivala eLnadruhou


Sandra izveštajSedmi po redu Lezbejski festival pod nazivom eLnadruhou (L na kvadrat)i, održan je u Pragu, od 13. do 17.maja 2011.


Na njemu su kao gošće učestvovale predstavnica Labrisa Aleksandra Gavrilović i predstavnica Novosadske Lezbejske organizacije Tijana Popivoda. Poseta dve aktivistkinje iz Srbije bila je inicirana i podržana od strane Rekonstrukcije Ženski fond, Beograd i Slovak-Czech Women´s Fund, Prag.


Lezbejski festival eLnadruhou je imao dosta raznovrstan program, koncentrisan uglavnom na kulturne i sportske aktivnosti.


 

Neke od najinteresantnijih bile su:


- Sportski dan, na kome je učestvovalo više od 50 lezbejki sportistkinja, igrajući zajedno fudbal, košarku, preskačući konopce i sl. Posebno važno je bilo i učešće žena sa invaliditetima koje su u kolicima igrale tenis. Ovaj dan nam je pokazao postojanje dosta velike lezbejske zajednice unutar sportskih klubova, posebno kada su u pitanju ragbi i fudbal.- Koncert klasične muzike u Evangelističkoj crkvi, koja se javno zalaže za LGBT prava, kao i propoved lezbejke sveštenice koja je deo LGBT grupacije koja postoji unutar ove crkve.


Sandra izveštaj1 Sandra izveštaj2

Posebno interesantnim i korisnim iskustvom izdvajamo susrete koje smo imale sa tri lezbejske aktivistkinje novoosnovane LGBT organizacije Proud, koja je nastala sa idejom da okupi različite gay i lezbejske aktivistkinje i aktiviste (predstavnice/ke već postojećih organizacija, kao i one koji to nisu), kako bi se stvorila jedna široka koalicija aktivistkinja i aktivista koja bi radila na gorućim problemima LGBT zajednice. Ova novoosnovana organizacija kao svoj ključni cilj ima to da radi na podsticanju stvaranja novih aktivistkinja i aktivista u pokretu i njihovoj edukaciji. Veliki deo ove organizacije čine upravo aktivistkinje i aktivisti koji su ranije bili deo pokreta i vremenom izgubili volju, snagu, ušli u burn out i slično, a sada kao svoju odgovornost vide da moraju da urade nešto konstruktivno za zajednicu i da prenesu znanja i iskustva koja imaju mlađim generacijama kako bi LGBT pokret imao dobru bazu za budućnost.


Tokom našeg boravka u Pragu obeležen je i Međunarodni dan borbe protiv homofobije (17.maj), sa različitim aktivnostima: Organizacija Proud je ovaj dan iskoristila za javnu akciju protiv homofobije na kojoj su aktivistkinje i aktivisti nosili transparente protiv homofobije dok su vozili pedolina po reci Vltavi, i time privukli dosta pozornosti građanki i građana na sebe. Istog dana je održana i svečanost dodele nagrada za postignuća u LGBT pokretu, aktivistima i aktivistkinjama koji su se iskazali u prethodnoj godini. Ova dodela nagrada je organizovana od strane LGBT zajednice – predstavnica/ka LGBT organizacija Češke, koje se svake godine okupljaju sa namerom da odaberu kome će se dodeliti nagrade.


Ovaj dan, kao i naša poseta Pragu, se završila puštanjem svetlećih lampiona niz Vltavu, simbolično prikazujući snagu i svetlost u svakoj od nas, uprkos homofobičnom društvu kome živimo.


Sandra izveštaj3

 

 

 

Izveštaj pripremile: Tijana Popivoda i Aleksandra Gavrilović


Prag, 13-17.maj 2011.
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."