You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Izveštaj sa 10. zasedanja Saveta za ljudska prava UN
sreda, 15 jul 2020

Izveštaj sa 10. zasedanja Saveta za ljudska prava UN

UN-LOGO 10. ZASEDANJE SAVETA ZA LJUDSKA PRAVA UJEDINJENIH NACIJA
17-21. MART, ŽENEVA, ŠVAJCARSKA


Na poziv COC Netherlands, boravila sam u Ženevi u periodu od 17-21. marta i učestvovala u radu Saveta za ljudska prava kroz dvominutni govor o najvažnijim LGBT pitanjima u Srbiji.

U martu mesecu svake godine  održavaju se redovne sesije u Savetu za ljudska prava u Ženevi.Na ovim sesijama države članice UN izlažu svoje Univerzalne periodične izveštaje (Universal Periodic Review)  o stanju ljudskih prava u tim državama. Ove godine je država Srbija izlagala svoj  UPR koji je podnela Savetu prošle godine. Labris je, takođe, zajedno sa ILGA – Europe i COC Netherlands podneo  svoj UPR prošle godine o stanju LGBT prava u Srbiji.

To je bio prvi put da je Srbija podnela UPR, pošto je Univerzalni periodični izveštaj uveden kako mehanizam UN-a tek 2006. godine kao deo reforme UN sistema.

Dan pre izlaganja Srbije, nekoliko drugih država, ukupno šest, je branilo svoje izveštaje, među njima i Crna Gora. Nijedna lokalna nevladina organizacija iz Crne Gore nije bila prisutna tada, samo međunarodne koje su bile fokusirane na trgovinu ženama i romska prava.

Izlaganje predstavnika Srbije, državnog sekretara iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, je bilo vrlo dobro i trajalo je više od deset minuta, mada nije pomenuta nijedna tema  u vezi diskriminacije lezbejki, homoseksualnih, biseksualnih i trans osoba u Srbiji.

Ono što sam zamerila predstavnicima Ministarstva pre odlaska u Ženevu, je i nepozivanje da LGBT organizacije učestvuju u konsultativnom procesu pisanja UPR od strane države Srbije. Na tom sastanku, takođe sam istakala da u njihovom UPR nije spomenuta ni u jednoj rečenici diskriminacija prema LGBT osobama.

U periodu kada sam bila u Ženevi, od država iz istočne Evrope još su Turkmenistan i Uzbekistan izlagali svoje izveštaje. Kao predstavnica Inicijative za seksualna prava (Sexual Rights Initiative) Anna Kirey iz Labrisa iz Kirgistana je govorila o LGBT pravima u ovim  državama.

Takođe, vrlo zanimljiv je bio okrugli sto o odnosu Univerzalnog periodičnog izveštaja i drugih mehanizana UN-a, koji je održan kao propratna aktivnost u pauzi između prepodnevnih i popodnevnih sesija poslednjeg dana.

Od materijala  sam donela zanimljv priručnik: Working with the UN Human rights Programme-Handbook for civil society.


Korisni linkovi

UPR Srbije

10.sesija u Ženevi info
http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/10session/


Diana MiladinovićKomentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."