You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Izveštaj sa seminara o aktivizmu i ljudskim pravima LGBTIQ osoba
sreda, 05 avg 2020

Izveštaj sa seminara o aktivizmu i ljudskim pravima LGBTIQ osoba

U organizaciji Udruženja Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, od 13-og do 15-og aprila 2007. godine u Sarajevu organizovan je seminar o aktivizmu i ljudskim pravima LGBTIQ osoba za LGBTIQ populaciju.

Seminaru je prisustvovalo 19 učesnika i učesnica iz BiH i regiona, među kojima je bilo predstavnika/predstavnica sledećih gej i lezbejskih organizacija: ''Labris'' – Beograd, ''Lambda'' – Kragujevac, ''Drugi korak'' – Zagreb, i 16 samostalnih aktivista i aktivistkinja. Seminar je osmišljen po tipu radionice i podrazumevao je interaktivni pristup rada.

U toku trodnevnog rada obuhvaćene su bile sledeće teme:

Istorijski pregled – stvaranje konteksta:
 • Civilni/mirovni pokret
 • Feministički pokret
 • Gej pokret
 • Trans pokret
 • Interseks pokret
 • LGBTIQ
Posebna pažnja posvećena je temi ‚‚Istorija pokreta za ljudska prava interseksualnih osoba'', lekarskoj teoriji 20-ih godina prošlog veka da je rod, odnosno rodna uloga kao društvena kategorija odvojena od pola, što je vodilo ka hirurškim intervencijama koje bi postigle egalitet biološkog pola i dodeljene rodne uloge, a sve u cilju održavanja binarnosti polova. Tradicija se nastavila i 50-ih godina, kada John Hopkins University postaje prvi medicinski centar koji oformljuje tim i nudi multidisciplinarni pristup interseksualnosti, koji ima za cilj eliminaciju interseksualnosti u ranoj mladosti, da bi se realizovao potencijal deteta da razvije ''normalan'' rodni identitet time što će se psihički i fizički razvoj deteta uskladiti.

Situacija se menja 90-ih godina kada je feministkinja – biološkinja Anne Fausto Sterling objavila svoje radove u časopisima The Science i The New York Times, ukazavši na činjenicu da interseksualnost zaista i postoji. Kao reakciju na njene tesktove, Cheryl Chase, motivisana da otkrije sopstvenu istoriju promene pola u detinjstvu i stigme nametnute od strane društva i medicine, je u The Science objavila osnivanje ISNA-e – Intersex Society of North America.

Rodno/polno nasilje
 • Šta je nasilje?
 • Gde ga sve (ne)prepoznajemo?
 • Pojam nasilja.
 • Nasilje sa kojim se suočavaju LGBTIQ osobe – kako ga doživljavamo?
Pripadnice i pripadnici LGBTIQ populacije često su žrtve nasilja u porodici zbog svojih identiteta, orijentacija i izražavanja istih. Najčešće je reč o psihičkom (ispitivanje, proveravanje, pretnje lečenjem ili ubistvom), i fizičkom (batine i/ili ograničavanje slobode kretanja) zlostavljanju. Zanimljivo je da je porodica mnogim LGBTIQ osobama najnesigurniji prostor za iskazivanje i izražavanje svog/svojih identiteta.

Ljudska prava
 • Šta su ljudska prava?
 • Ljudska prava LGBTIQ osoba
 • Pristup sa stanovišta ljudskih prava
 • Osnove diskriminacije
 • (Ne)postojeća prava – pravo na samodefinisanje i samoidentifikaciju
Iako je veći deo predavanja bio posvećen Zakonima i međunarodnim konvencijama u BiH koje se odnose na ljudska prava LGBTIQ populacije, rodnoj politici u BiH, kao i zakonima u Federaciji BiH koji se odnose na nasilje u porodici, nisu propuštene ni opšte teme i pojmovi poput prava na samokoncepciju polnog/rodnog identiteta i modifikaciju istih, pravo na telesni integritet, izbor, rodno izražavanje, vlastitu seksualnost i dostojanstvo, pravo na vlastito telo, pol, rod i (inter)seksualne karakteristike, priuštivost i dostupnost prava na zdravlje, pravo na nediskriminaciju i jednakost itd.

U okviru ove teme pomenute su i različite konvencije koje se tiču ljudskih prava:
- Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda sa protokolima
Telo koje je nadležno za primenu i zaštitu prava i sloboda zagarantovanih u ovoj konvenciji je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.
- International Covenant on Civil and Political Rights
Telo koje prati prati primenu i poštovanje ove konvencije od strane država potpisnica je UN Human Rights Committee (HRC)
- Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment
Telo koje prati primenu ove konvencije je Committee Against Torture (CAT)
- Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women
Telo koje prati primenu ove konvencije je Committee on the Elimination of Discrimination Against Women (CEDAW)

U okviru seminara su organizovane i kreativne radionice (slikanje na platnu akrilnim bojama), ulične akcije vezivanja tračica i kačenja zastavica duginih boja, kao i veoma prijatno druženje po završetku rada.

S obzirom na teme obrađivane na seminaru, zainteresovanost i participaciju prisutnih na predavanjima i vežbama, seminar je postavio temelje za dalju konstruktivnu konverzaciju o ovim temama, kao i ličnu dublju analizu istih.

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."