You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » "Jednakopravno državljanstvo"
sreda, 29 jan 2020

"Jednakopravno državljanstvo"

Zaključni dokument skupa lezbijskih grupa sa područja bivše Jugoslavije

 

Od 12. do 14. septembra 2002. u Ljubljani je održan skup lezbejskih nevladinih organizacija sa područja bivše Jugoslavije »Jednakopravno državljanstvo». Učestvovale su organizacije i pojedinke iz Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Slovenije - ukupno 40 učesnica. Glavni cilj je bio razmena informacija, iskustava i znanja između aktivistkinja iz lezbijskih NVO, dalji razvoj strategija zajedničkog delovanja, kao i kontrola realizacije radne platforme, usvojene na predhodnom skupu u Rovinju 2001.

 

REGIONALNA LEZBEJSKA MREŽA je osnovni oblik povezivanja lezbejskih NVO sa područja bivše Jugoslavije. Grupe i pojedinke (aktivistkinje), članice mreže obavezuju se na međusobnu saradnji, podršku i solidarnost, u vidu zajedničkog cilja: ukidanje diskriminacije, jednaka ljudska i civilna prava lezbejki. Taj cilj ćemo postići na osnovu razmene informacija, iskustava i transeferom znanja. Redovna i kvalitetna komunikacija omogućena je posebnom mailing listom za članice Regionalne lezbijske mreže.

 

Po potrebi ustanoviće se ad hoc koalicija. Ad hoc koalicija je način efikasnog reagovanja u slučaju vanrednih okolnosti ili potreba; na predlog članice mreže se inicira zajednička akcija.

 

Zahtevi


Ovim dokumentom jednoglasno tražimo od Vlada u pojedinim zemljama promenu sledećih zakona:

 

  • Ustav mora eksplicitno zabraniti diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.
  • Kazneni zakon mora eksplicitno sankcionisati kršenje ljudskih i civilnih prava LGBT osoba u svim pogledima, koje se odnose na njihov status ili okolnosti.
  • Porodično pravo mora uvesti promene u vidu zaštite partnerskih veza istopolnih osoba, uključujući i pravo sticanja državljanstva, ako je jedna od partnerki strana državljanka.
  • Zakoni na području roditeljskih, usvojiteljskih i reproduktivnih prava moraju omogućiti jednaka prava za sve žene, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili na bračni status.
  • Škola i obrazovanje moraju uvažavati pravo svakog državljana na korektne i neutralne informacije o homoseksualnosti.
  • Mediji su odgovorni za stvaranje javnog mnjenja o marginalizovanim grupama u društvu.

 

Apelujemo na sve države u regiji, da uspostave mehanizme za implementaciju jednakih prava za istospolno orijentisane žene na svim područjima života i rada.

 

* * *

 

Tematski okvir skupa 2002.

Učesnice su analizirale položaj lezbejki u društvu, državi, porodici, zakonodavstvu. Posebni akcenat na skupu je stavljen na pitanje zakonskih promena, načina delovanja lezbejskih NVO i odnosa medija prema pitanju lezbejstva.

 

Ocena situacije


U prethodnoj godini nije došlo do značajnih promena, osim u Hrvatskoj, koja je pokrenula više zakonskih predloga. Nijedna država u regiji nije zakonski uredila partnerske odnose u istopolnim zajednicama. Stigmatizacija i diskriminacija lezbejki, i homofobija su aktuelna pitanje koja traže sistematsko rešavanje.

 

Potrebe


Situacija i položaj lezbejki je različit od države do države, ali je u svim područjima u regiji situacija takva, da je nužo organizovano delovanje i artikulisana zajedniča akcija. U pojedinim područjima, unutar regije, lezbejska i gej prava su potpuno ignorisana i društvena situacija lezbejki je 'nevidljiva'. Ta područja traže posebnu podršku Regionalne lezbejske mreže koja se obavezuje da će ubuduće pokušati da stimuliše njihov razvoj, i osnaživanje novih grupa. Učesnice su analizirale prednosti zajedničkog delovanja i umrežavanja u regionalnoj mreži.

 

Realizacija završnog dokumenta iz skupa 2001.


Zaključile smo da su pojedini ciljevi iz dokumenta 2001 (Rovinj) realizovani, a da ćemo na drugima raditi u narednim godinama.

Među ostvarenim ciljevima je razmena znanja i informacija i međusobna podrška pri organizovanju Parada ponosa (Zagreb, Ljubljana, Beograd).

Nerealizovani ciljevi odnose se na nedovoljne aktivnosti na području antidiskriminacionih mera u zakonodavstvu pojedinih država u regiji.

 

Buduće delovanje i struktura. Obavezujemo se da ćemo između dva skupa intenzivirati komunikaciju, saradnju, kao i razmenu informacija. Skupovi će ubuduće imati formu tematskih, aktivistički orijentiranih seminara (kao pripreme za konferenciju) i svakih 3-5 godina regionalne konferencije za veći broj žena.

 

Dugoručan plan je integracija u međunarodne mreže.

Cilj budućeg delovanja je osnaživanje novih lezbijskih grupa.

 

Seminar 2003. organizovaće grupa iz Hrvatske ili Srbije. Za 2004. predviđen je seminar u Prištini (Kosovo).

 

Kontra, Zagreb

Lori, Rijeka

Labris, Beograd

Lambda, Niš

LP, Priština

ŠKUC-LL, Ljubljana

i pojedinke

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."