You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Izveštaj sa trećeg RELAP treninga
sreda, 05 avg 2020

Izveštaj sa trećeg RELAP treninga

Na Ohridu je u periodu od 15. – 17. jula 2005. godine održan treći, ujedno i poslednji trening iz RELAP ( Regional Lobbying, Advocacy and Policy Project ) programa za LGBT aktiviste / kinje. RELAP je regionalni projekat SEE Q mreže a cilj mu je da obrazuje i obuči LGBT osobe u oblasti javnog zagovaranja i lobiranja.

Trening na Ohridu, kojem su prisustvovale/li aktivistkinje/aktivisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Makedonije, imao je za cilj da pruži znanje o mehanizmima Evropske unije i Saveta Evrope. Predavači su bili: Navi Ahluwalia, advokat, Tooks Chambers, London; Kees Waaldijk, Univerzitet Leiden, Holandija; Maxim Anmeghichean, Ilga – Europe.

Prvog dana treninga, Navi Ahluwalia, govorio je o strukturama, sličnostima i razlikama između Evropske unije i Saveta Evrope. Poseban akcenat bio je na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (Savet Evrope) i na Evropskom sudu pravde u Luksemburgu (Evropska unija). Predavač je objašnjavao učesnicama/učesnicima način funkcionisanja ovih sudova, kao i proces dolaska slučajeva kršenja ljudskih prava pred ove međunarodne sudove (ko, kada, gde, kako, zašto i protiv koga može podneti tužbu ovim sudovima) . Takođe, bilo je reči i o tome kako članovi/članice suda razmatraju slučajeve i odlučuju o ishodu, tj. presudama.

Drugog dana treninga, Kees Waaldijk, prezentovao je 12 slučajeva kršenja prava LGBT osoba (osobe su u tih 12 slučajeva tužile svoje države Evropskom sudu za ljudska prava zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije). Slučajevi su bili različiti: transseksualnost, nepriznavanje istopolnog partnerstva, diskriminacija zbog «coming out-a», različita minimalna starosna granica za seksualne odnose kada je reč o heteroseksualcima i kada je reč o istopolno orijentisanim osobama itd. Deo presuda je bio u korist osoba koje su tužile svoje države, a neke tužbe su odbačene od strane suda (predavač je objašnjavao sve to – razloge, značajne faktore koji utiču na presudu kao što je sastav suda, povrede određenih članova Evropske konvencije o ljudskim pravima, domaća zakonodavstva). Nakon ovog predavanja učesnici/e su diskusovali/e o slučajevima iz njihovih zemalja i razgovarali/e o strategiji koju bi trebalo, u tim slučajevima, koristiti na Evropskom sudu za ljudska prava.

Poslednjeg dana, predstavnik Ilga Europe – Maxim Anmeghichean, govorio je o Savetu Evrope – o njegovoj strukturi, istoriji, mehanizmima koji mogu pomoći u naporima za ostvarivanje prava LGBT osoba. Takođe, bilo je reči o načinima lobiranja, mogućnostima nevladinih organizacija da utiču na izveštaje reportera zaduženih za njihovu zemlju. Nakon predavanja, učesnici/učesnice su se podelili/le u dve grupe, a svaka je dobila zadatak da o slučaju kršenja prava, pokuša na najbolji mogući način da izvesti određeno telo/osobu iz Saveta Evrope. Obe grupe su predstavile svoj rad, i nakon toga diskutovale o oba slučaja.Osobe koje su prisustvovale svim treninzima dobile su diplome. Među njima je i potpisnica ovog izveštaja.

Dragana Vučković
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."