You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Forum lezbejskih i gej hrišćanskih grupa u Oslu
sreda, 05 avg 2020

Forum lezbejskih i gej hrišćanskih grupa u Oslu

U periodu od 22. do 30. juna 2005. godine u Oslu je održan kongres Evropskog foruma gej/lezbejskih hrišćanskih grupa. Ovo je bio 23. kongres po redu, a ja sam kao i prošle godine u Stokholmu bila jedina učesnica sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno Srbije.

Prva tri dana održana je Ženska konferencija, na kojoj je bilo prisutno dvadeset šest lezbejki iz devet evropskih zemalja. Ženske grupe su se Forumu pridružile tek pre deset godina, do tada su u Forumu bile samo gej organizacije. Žene su napravile novu strategiju, tako da je, između ostalog, uvedena funkcija ženskog i muškog koopredsednika. Dobile su podršku muških organizacija i od tada ravnopravno učestvuju u radu Foruma.

Rad se odvijao u panelima i radionicama. Govorila sam na panelu sa temom «Položaj gej/lezbejske populacije u crkvama Evrope». Pored mene, na panelu su govorile Lea iz Moldavije, Betina iz Nemačke i Kristin iz Francuske, svaka o situaciji u svojoj zemlji. Posle izlaganja otvorena je diskusija i postavljana su pitanja ostalih učesnica.

Radionice su se održavale u prepodnevnim i popodnevnim satima, a radilo se u grupama od pet učesnica. U malim grupama, upoznavale smo se međusobno, razmenjivale iskustva iz svojih zemalja, pričale o našim organizacijama, odnosu sredine u kojoj živimo i crkve prema LGBT populaciji. Nisam mogla da verujem koliko je drugačiji stav crkve u ostalim zemljama Evrope. Mnoge žene, koje su bile prisutne, su sveštenice ili rade u okviru crkve ili crkvene organizacije i otvoreno pokazuju svoj lezbejski identitet. Neke od njih imaju i veoma visok rang u crkvi.

Od 25. juna 2005. konferencija je nastavljena, ali su nam se pridružili i gej muškarci, njih trideset četvorica iz jedanaest zemalja Evrope. Tema ovogodišnjeg Foruma bio je položaj seksualne manjine, odnosno LG populacije u religioznim zajednicama u Evropi, iznalaženje načina kako se međusobno podržimo i budemo solidarni jedni prema drugima, stvaramo udruženja koja nas jačaju i oslobađaju u našoj veri kao LG populacije. Otvorenost ka bogu daje nam snagu i hrabrost, da bismo mogli da se otvorimo pred drugima.

Na glavnoj konferenciji, takođe sam učestvovala na panelu sa temom «Položaj gej/lezbejke populacije u crkvama Istočne Evrope». Pored mene su govorili i Lea iz Moldavije i Moris iz Litvanije. Diskusije i pitanja posle govora bili su veoma burni.

Knjiga «Let Our Voices Be Heard», u čijem pisanju sam i ja učestvovala, izašla je iz štampe u toku prošle godine, pa je ovom prilikom održana promocija.U ovom projektu učestvovalo je devedeset pet lezbejki iz dvadeset šest zemalja Evrope. Našu zemlju, pored mene, u knjizi je predstavljala još jedna lezbejka iz Valjeva. Prisutne učesnice su čitale odlomke iz knjige, a onda je usledio obavezni koktel.

Paralelno sa Forumom održan je i EuroPride od 17. do 27.juna, sa gej paradom u subotu, 25. juna. EuroPride je kulturna manifestacija u okviru koje su održani performansi, baletske predstave, prikazani filmovi sa LG tematikom, izložbe umetničkih slika i fotografija, koncerti i žurke. Mi smo po ceo dan bili angažovani na Forumu, ali smo zato uveče uživali na koncertima u Pride Village-u, a kasnije na žurkama u halama i LG klubovima u gradu. Tu smo se opustili posle napornih dnevnih obaveza i uživali u muzici i igri. Gej paradu je otvorio gradonačelnik Osla, koji se pojavio na bini sa svojim dečkom. Učestvovalo je šezdeset pet LGBT organizacija/grupa iz cele Evrope. Bilo je glamurozno, šareno, bučno, veselo, raspevano i razigrano. Prisutno je bilo nekoliko stotina hiljada ljudi. Šarena kolona bila je nepregledna.

U okviru Foruma je organizovana i misa sa gej/lezbejskim pastorima i gej/lezbejskim horom u Luteranskoj katedrali u samom centru Osla. Kao i na paradi, i ovde nas je pratila radoznala TV kamera. Norveška TV je dala veliki značaj ovim događajima, vezanim za LG populaciju.

Utisci sa Foruma 2005. u Oslu su zaista više nego impresivni.

Sledeći kongres se održava u Rigi, od 24. do 30. maja 2006. godine.

Jasmina

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."