You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » IGLYO Second Women's Conference
sreda, 05 avg 2020

IGLYO Second Women's Conference

Indeks članka
IGLYO Second Women's Conference
Page 2
Sve strane


“’…and a body of our own…’ identity, body image and gender/sexuality”

Opatija, Hrvatska 5 - 11 decembar 2004.

 

IGLYO je u decembru 2004. održao Drugu žensku konferenciju 'and a body of our own - identity, body image and gender/sexuality', u saradnji sa Lezbejskom organizacijoom Rijeke LORI.

Cilj konferencije je bio da okupi mlade LBT žene, aktivistkinje i da se bavi temama kao što su telo, seksualnost, telesni imidž; predstavom tela u medijima, mainstream kulturi uopšte.

U osnovi same ideje je bilo da se okupimo i da govorimo ponajviše o svojim ličnim iskustvima, budući da smo to prepoznale kao jednu od potreba. Sa drugim organizatorkama konferencije sam dugo razgovarala o tome kako formulisati naziv konferencije, i kako zapravo obuhvatiti programom sve ono što je prećutano, sve ono o čemu se ne govori, ono o čemu ne možemo govoriti u zajednicama iz kojih dolazimo – a ipak ostaviti dovoljno prostora za svaku od njih/nas. Napravile smo taj izbor zato što je o tome pogrešno govoriti, zato što smo naučene da ne govorimo o svojoj seksualnosti, svojim potrebama, samopovređivanju, nasilju, fantazijama, tome kako mi doživljavamo svoje telo i u odnosu na šta je upravljena naša potreba za idealnim izgledom, o žudnji, o doživljaju svog tela u kontekstu seksualnog odnosa. Jedan od najvećih izazova bio je kako napraviti tim koji će obezbediti siguran prostor za sve nas, u kome ćemo se osećati dobro i bezbedno da govorimo o svemu tome.

Rekla bih da je konferencija bila više nego uspešna. Na prvom mestu zato što je kompozicija grupe bila sjajna, tako da smo za kratko vreme ostvarile bliskost i poverenje da govorimo o tako intimnim i važnim stvarima. Naravno, to navodim kao jedan od najbitnijih indikatora uspešnosti, budući da je kroz stečeno poverenje bilo moguće realizovati program u potpunosti, ali ga i dopuniti temama koje su proistekle iz naših dugih diskusija.

Naime, metod implementacije programa se sastojao u seriji radionica, prilikom kojih su učesnice bile podeljene u male grupe – budući da taj metod ostavlja najviše prostora za svaku od učesnica, da izrazi ono što misli, oseća, ono što je ona donela iz svog kulturnog prostora. Rad u malim grupama bio je praćen panel diskusijama, na kojima smo diskutovale i govorile o svojim životima na način na koji nijedna od nas (pokazalo se kasnije) ne govori inače.

Rad je uglavnom bio prožet nekom igrom kroz koje nam je bilo lakše da se dotaknemo tema koje ponekad zahtevaju previše teorijskog, sa grupom koja nije sastavljena od govornika jednog jezika: kroz igre smo radile na 'ugovaranju' sadržaja termina, na razmeni mišljenja i znanja o temama kao što su seksualnost, rod, identitet – budući da sve mi dolazimo iz drukčijih kulturno-političkih sredina i da je zaista nužno dostići konsenzus da bi diskusija bila plodnija i interaktivnija.

Teme radionica su donekle definisane u širokom opsegu tako da su ostavljale dovoljno prostora da se preusmere ukoliko je to nalagao sam tok konferencije. Teme kao što su mediji/politika/religija/obrazovanje i kako smo kroz njih, i kroz procese socijalizacije i akulturacije mi/žene vaspitane i kako su nam nametani obrasci poželjnog, i dobrog ponašanja, izgleda....

Radionicama koje su se bavile samopovređivanjem, nasiljem u lezbejskim odnosima (na naglaskom na nasilje u intimnim vezama/odnosima), seksualne prakse, sigurniji seks, slavljenje naših tela, narušile smo tišinu na koju smo naučene, sve – bez izuzetka, bez obzira odakle dolazile, čime se bavile. Mislim da nam je svima to bilo više nego potrebno, ali verujem da će biti još više šansi da se o svemu tome govori i da se napokon razgradi tabu koji sve nas sprečava da budemo ono što jesmo, ono što bismo želele biti.

 Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."