You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » IGLYO Konferencija - Past, Present and Future of LGBT Youth Activism
četvrtak, 23 maj 2019

IGLYO Konferencija - Past, Present and Future of LGBT Youth Activism

Godišnja konferencija IGLYO-a, 'Prošlost, sadašnjost i budućnost LGBT omladinskog aktivizma' održana je u Sofiji, početkom novembra 2004 godine.
Konferencija je okupila aktivistkinje i aktiviste iz cele evrope, i Bliskog Istoka.

Tema konferencije je bila određena povodom dvadesetogišnjice IGLYO pokreta, i tim smo povodom hteli da organizujemo konferenciju na kojoj bi mogli diskutovati o budućnosti LGBT omladine i njigovog mesta u aktivizmnu, kao i napraviti retrospektivu onoga što je učinjeno u poslednje dve decenije.

Na prvom mestu je važno naglasiti da je konferencija bila sjajno iskustvo učenja, ali i sjajan podstrek da se nadalje radi na unapređivanju LGBT ljudkih prava. To kažem na prvom mestu zato što sam se u jednom trenutku izgubila u vrtlogu informacija, ne mogavši više da razlučim prošlost od sadašnjosti, jer ono što bih ja odredila kao sadašnje stanje stvari za neke učesnike/ce je bila prošlost, a za neke od nas budućnost (ne verujem da se i ovakve stvari daju reći...).

Ono što je doprinelo kvalitetu konferencije je naravno tim koji je pripremao konferenciju, u kome su bili Dennis van der Veur i Suzy Byrne, nekadašnji članovi IGLYO board-a, koji su se potrudili da daju retrospektivu IGLYO kao 'mesta' na kome se susreću, već dve decenije, aktivisti/kinje iz celoga sveta, pristupivši tome sistematično i kreativno.

Mišljenja sam da je ovu temu bilo jako teško obraditi, zbog mnoštva razloga – a ponajviše zato što mislim da za ovako obuhvatnu i kompleksnu temu treba više od sedam dana interakcije, diskusija i radionica.

Način rada i implementacije tema je bio više nego dobar i ostavio je dosta prostora za kreativni rad u malim grupama. Razmena iskustava, i ponajpre ličnih iskustava, po mom mišljenju, bila je najbitniji deo ove konferencije – budući da smo svi došli iz drukčijih političkih sredina i da bi iznošenje puke faktografije izgubilo smisao posle nekog vremena i pretvorilo se u nepregledni niz informacija koji se ne da povezati sa 'realnošću', niti ih razvrstati u vremenu i prostoru.

Napokon, bilo je jako bitno videti u kakvom odnosu stoji LGBT youth aktivizam unutar nacionalnih pokreta, i kako se širenjem samog pokreta i ideja za koje se zalažemo, formira LGBT aktivizam koji specifično prepozaje potrebe populacije koja je u većini društava najugroženija (u većini zemalja i nedostupna zbog zakona koji zabranjuju grupama/organizacijama da u svome sastavu imaju maloletne članove/ice).

Na konferenciji se u svojstvu facilitatorke pojavila Yael Ohana, iz Evropskog Omladinskog centra Saveta Evrope, u Strasburu, koja je govorila o važnosti angažovanja mladih na svim poljima, kao i o IGLYO-u u kontekstu internacionalnog aktivizma i o važnosti postojanja takvih grupa koje mogu integrisati različite grupe, sa različitim fokusima. Naime, i sama Ohana je sarađivala sa IGLYO/om u prošlosti i ta se saradnja nastavila i danas kada ona radi za Savet Evrope.

Jedan deo konferencije je bio posvećen proslavi, na kojoj su se pojavili stari članovi IGLYO board-a, i za vreme koje smo napravili panel o tome šta naša grupa predstavalja, čemu teži, šta možemo pružiti organizacijama koje su u našoj mreži, i kako sistematizovati buduću saradnju.

Jelena N. Č

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."