You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Letnji univerzitet u Marseju
sreda, 29 jan 2020

Letnji univerzitet u Marseju

U periodu od 13. do 20. 7. 2004. godine u univerzitetu Luminy, u Marseju održan je letnji univerzitet mediteranskih zemalja UUEH. Ovo je tradicionalna manifestacija, deseta po redu. Prvi skup održan je 1979. godine i to na svake dve godine, da bi posle pauze od nekoliko godina od 1999. godine bio održavan svake godine.

 

 

Radionice su se održavale u prepodnevnim i popodnevnim satima, a radilo se u grupama od dvadeset do trideset učesnika.

Radionice su bile na francuskom jeziku, pa sam mogla da prisustvujem samo na onima gde je bilo prevođenja. To su bile sledeće teme: Prezentacija rečnika o homofobiji, Religija i moral, projekcija filma “Thelma” sa diskusijom o transdženderima, Homoseksualnost i spiritualnost (gde sam aktivno učestvovala kao govornik), projekti ILGE Evropa, bezbedan lezbejski seks.

Glavni događaj na UUEH-a bila je svakako jednodnevna konferencija, na kojoj je udarna tema bila diskriminacija, homofobija i GLBT prava. U velikom amfiteatru pred oko 300 učesnika govorili su ili podnosili svoje izveštaje gradonačelnik Marseja, Joke Swiebel – članica Evropskog parlamenta, Robert Wintemute – profesor prava iz Saveta Evrope, Robert Simon – organizator ovog kongresa i član ILGA Evrope.

Posle diskusije u drugom delu kongresa Christine Loudes iz ILGA Evrope, podnela je izveštaj o LGBT pravima u 12 novoprimljenih država u Evropskoj uniji. Posebnu prezentaciju imala je Poljska i predstavnik LGBT pokreta Slawek Wojdyla (prikazan je i kraći video snimak marša tolerancije u Krakovu u maju 2004. godine), a zatim Srbija i ja kao predstavnica Labris-a

(prikazan je dokumentarni film sa parade ponosa od 30. juna 2001. godine u Beogradu). Naša prezentacija bila je izuzetno zapažena, sa puno emocija odgledan je film i posle toga razvila se veoma burna diskusija o LGBT pravima i opštoj situaciji u Srbiji i Poljskoj.

Posle podne govornici su se smenjivali, Yves de Matteis iz ILGA Evropa, Celia Duvar iz ILGA Evrope za transdžendere, Malik Salemkour iz Međunarodne federacije za ljudska prava, Philippe Colomb iz Amnesty International, Adnan Ali gay musliman, koji živi u Velikoj Britaniji i Peter Dankmeijer iz grupe za edukaciju LGBT iz Holandije.

Svi učesnici naglasili su značaj borbe za LGBT ljudska prava

i mesto institucija Evropske unije u tome. Naglašena je potreba da se pomogne zemljama gde su ljudska prava marginalnih grupa veoma ugrožena, kao što je to situacija kod nas.

Posle završene konferencije svi učesnici su peške otišli do centra Marseja, odakle je krenula šarena povorka Parade ponosa u čast Srbije, gde je parada ove godine otkazana i Poljske, gde je parada ove godine zabranjena. Oko 300 učesnika šetalo je 40 minuta u samom centru grada, uzvikujući parole, pevajući i tražeći svoja prava. Bilo je dirljivo i veselo u isto vreme. Kada se parada završila, na centralnom trgu održali su male govore predstavnici Poljske, Srbije i Rusije. Bila sam veoma srećna i ponosna što sam bila deo svega. Kada smo se vratili u Luminy, napravili smo žurku i sve to lepo proslavili uz puno muzike, pesme i pića.

Sledeći radni dan meni je doneo još jednu radionicu, koju sam održala o Labrisu i LGBT situaciji u Srbiji, a posle prikazanog dokumentarnog filma, učesnici su postavljali pitanja, tako da je radionica trajala puna dva sata i da nije bilo sledeće radionice, ko zna koliko bi sve trajalo. Bilo je veoma zanimljivo, pitanja su bila razna i vezana za sam LGBT pokret i našu organizaciju. Pokazana je želja da nam se pruži moralna i materijalna podrška. Od učesnika i organizatora smo dobili i malu novčanu donaciju.

Kada je 19. jula uveče održana završna svečanost, sa govorima i obećanjima, organizator je uručio poziv za sledeću UUEH-a našoj organizaciji, a ja sam se kratkim govorom svima zahvalila i obećala da ćemo doći i sledeće godine.

 

Jasmina P.

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."