You are here: Početna » Saznajte Više » Međunarodni skupovi » Forum 2004 u Stokholmu
ponedeljak, 20 jan 2020

Forum 2004 u Stokholmu

U periodu od 19. 5. do 23. 5. 2004. godine u Stokholmu je održan kongres evropskog Foruma gej/lezbejskih hrišćanskih grupa. Ovo je bio 22. kongres po redu, a ja sam bila prva i jedina učesnica sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno Srbije.

 


Prva dva dana održana je takozvana Ženska konferencija, na kojoj je bilo prisutno trideset pet lezbejki iz devet zemalja Evrope. Ženske grupe su se Forumu pridružile tek pre deset godina, do tada su u Forumu bile samo gej organizacije. Napravile su novu strategiju, tako da je između ostalog uvedena funkcija ženskog i muškog koopredsednika. Dobile su podršku muških organizacija i od tada ravnopravno učestvuju u radu Foruma.


Radionice su se održavale u prepodnevnim i popodnevnim satima, a radilo se u grupama od pet učesnica. U malim grupama, upoznavale smo se međusobno, razmenjivale iskustva iz svojih zemalja, pričale o našim organizacijama, odnosu sredine u kojoj živimo i crkve prema LGBT populaciji. Nisam mogla da verujem, koliko je drugačiji stav crkve u ostalim zemljama Evrope, nego kod nas. Mnoge žene, koje su bile prisutne, su sveštenice ili rade u okviru crkve ili crkvene organizacije i otvoreno pokazuju svoj lezbejski identitet. Neke od njih imaju i veoma visok rang u crkvi, kao na primer, u švedskoj luteranskoj crkvi biskup je već šest godina žena-lezbejka, koja će sa posebnim zadovoljstvom (kao što je sama izjavila) ove godine otvoriti Paradu ponosa u Stokholmu. Ona je održala pozdravni govor, kada je konferencija otvorena.


Od petka 21. 5. 2004. konferencija je nastavljena, ali su nam se pridružili i gej muškarci, njih pedeset iz trinaest zemalja Evrope. Tema ovogodišnjeg Foruma «Putevi otvaranja» poziva nas da razmislimo o tome gde, kada i kako je moguće izjasniti se kao gej/lezbejka i kao hrišćanin/ka. Otvorenost ka bogu daje nam snagu i hrabrost, da bismo mogli da se otvorimo pred drugima.


Rad se odvijao po radionicama i to po pet radionica paralelno, pa smo morali da biramo.
Učestvovala sam u radionici «Ekumenizam, homoseksualnost i ljubav», koju je vodila pastor Anna Karin iz Upsale, predsednica Svetske crkvene unije, koja inače već dve godina živi u registrovanoj istopolnoj zajednici. Mišljenja o istopolnoj zajednici i istopolnoj ljubavi su u ovom momentu veoma kontroverzna u ekumenskim debatama.


Sledeća radionica u kojoj sam uzela učešće bila je «Ekumenska strategija u Evropi», gde se dosta govorilo o odnosu pravoslavne crkve i LGBT populacije. Ja sam bila jedina pravoslavka, prisutna na ovoj radionici, pa sam, mislim, bila prilično kompetentna da iznesem svoj stav po tom pitanju.


Moderator ove radionice bio je Arthur Thiry, muški koopredsednik Foruma.


Radionica «Otvorenost u porodici» bila je veoma potresna, jer smo svi pričali o našim iskustvima iz detinjstva, odnosu sa roditeljima i o Coming out-u pred porodicom. Moderatorka je bila glavna organizatorka kongresa, Monica Wiberg.


Poslednja radionica na kojoj sam učestvovala imala je za temu «Islam i odnos prema LGBT». Radionicu je vodio profesor teologije, Andrew Yip iz Malezije, koji živi i radi u Londonu.


Na moju veliku žalost, knjiga «Let Our Voices Be Heard », u čijem pisanju sam i ja učestvovala, nije izašla iz štampe. Izdavač je zakazao u poslednjem momentu, tako da će knjiga izaći tek sredinom juna 2004. U ovom projektu učestvovalo je devedeset pet lezbejki iz dvadeset šest zemalja Evrope. Našu zemlju, pored mene, u knjizi je predstavljala još jedna devojka iz Valjeva. Mi smo ipak održali promociju i proslavili uspešan rad na knjizi.


Takođe je predstavljen i projekat «Normgiving Diversity», čiji glavni pokretač je Gunnar Svensson, koji nam je ispričao osnovne stvari o trogodišnjem radu. Radi se o saradnji gej/lezbejskih organizacija, sindikata, vojske i policije, a odnosi se na seksualnu diskriminaciju na radnom mestu.


Da ne bi izgledalo, kako smo mi samo radili i sedeli po radionicama, moram da naglasim, da se organizator pobrinuo i za opuštanje u večernjim satima. Organizovano je veče predstavljanja gej ikona iz različitih zemalja, kao i takmičenje u predstavljanju najboljeg nacionalnog pića. Bili smo i na razgledanju grada brodićem, a posle toga na večeri u pomorskom klubu, gde se svakog petka sastaju gejevi i lezbejke, članovi EKHO-a, organizacije najzaslužnije za ovaj kongres. Organizovana je i misa sa gej/lezbejskim pastorima i gej/lezbejskim horom u Luteranskoj katedrali u samom centru Stokholma.

Ovako nešto nisam verovala da ću ikada doživeti.

Utisci sa Foruma 2004. u Stockholmu su zaista više nego divni. Sledeći kongres se održava u Oslu, od 22. 6 do 27. 6. 2005. godine.


Jasmina

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."