You are here: Početna » Saznajte Više » Komentar » Edo Bulić: „Nećemo dati da nas zaplaše već ćemo i 2012. organizovati Pride
ponedeljak, 01 jun 2020

Edo Bulić: „Nećemo dati da nas zaplaše već ćemo i 2012. organizovati Pride

 


Centar za prava seksualnih i rodnih manjina je nevladina organizacija osnovana 12. januara 2002. s ciljem zalaganja protiv svih oblika diskriminacije i stigmatizacije seksualnih i rodnih manjina kao i njihove participacije u društvu kao jednakopravnih građana i građanki.


Kao jedno od bitnijih dostignuća u prošloj godini istakli su svoj rad na osnaživanju LGBT zajednice u Splitu: „Zajedno s našim vrednim volonterima iz Splita, partnerskim organizacijama Kontrom i Domine organizovali smo prvi Split Pride, kao i niz aktivnosti pre i nakon Split Pridea“, istakao je Edo Bulić iz Iskoraka.


U sklopu predaktivnosti Split Pridea čija je tema bila pravo na zaštitu porodičnog života istopolnih parova, organizovana je i izložba naslovljena kao i slogan povorke: ‘Različite porodice, ista prava’, a koja je proizašla iz kampanje ILGA-Europe, koja se sastojala od postera i plakata distribuiranih širom Evrope 2008. i 2009. godine. Održana je i tribina ‘Ništa kontra Splitskog Pride-a’ na kojoj su gosti bili mnoge javne ličnosti, a partnersku organizaciju Domine je posetio i predsednik Josipović koji je tom prilikom rekao da mu je bilo zadovoljstvo da pruži podršku organizaciji Split Pride jer ovi aktivisti rade vredan posao u promovisanju ljudskih prava.

 

Prvi Split Pride održan je 11. juna 2011. godine, a Edo nam je opisao svoje iskustvo s povorke: „Povorka je krenula u 14:30 s Đardina, ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom pa Rivom gde je predviđen dvosatni program s govorima i zabavnim nastupima.“


Opisuje da je na prvom Split Pride-u učestvovalo oko 300 osoba, od kojih su veći deo bili stanovnici Splita i okolice dok je 50 aktivista iz regije došlo organizovanim prevozom iz Zagreba. Učesnike je osiguravalo oko 700 policajaca dok je na Rivi dočekalo oko 10 000 homofoba, koji su, kako Edo kaže, bez ikakvog uplitanja policije vikali ‘ubij pedera’, ‘ubij Srbina’ a prema sudionicima Pride-a su bacali kamenje, boce, topovske udare, suzavce, paradajz i druge predmete koje su uspeli da nadju.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


„Većina učesnika Pride-a dobila je bar jedan predmet u glavu ili telo dok je osam osoba ozbiljnije povredjeno s tim da su dvojica odvedena vozilom hitne medicinske pomoći u bolnicu. Fotografije i video snimke nasilja  prema učesnicima Split Pridea objavljeni su ne samo u nacionalnim medijima već i u svetskim medijima“, napomenuo je Edo Bulić i rekao da su učesnici Split Pridea na Zagreb Prideu, koji se održao nedelju dana kasnije, nosili „obeležje preživelih s prvog Split Pride-a. Na taj smo način pokazali da nećemo da dozvolimo da nas uplaše već da ćemo i u 2012. godini organizovati Split Pride.“


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


U oktobru su organizovali i premijeru dokumentarnog filma o Split Prideu čiji je reditelj Tomislav Ladišić, student umetničke akademije u Splitu ujedno i volonter Split Pridea, a u decembru se desila i ulična akcija ‘Splitske vile’ u kojoj su poklonili bor u duginim bojama gradonačelniku Željku Kerumu i ostavili ga ispred gradske vlade u Splitu.


U takvom činu od strane splitske LGBT zajednice Edo vidi dokaz da je njihov rad u Splitu i te kako došao na plodno tlo: „Uprkos nasilju na Split Prideu sada imamo više volontera u Splitu nego na početku 2011. godine. LGBT osobe su ohrabrene i pridružuju nam se u organizaciji LGBT aktivnosti. Ljudi iz Splita nam govore da se osećaju slobodnije. Sve se više osoba izjašnjava kao LGBT svojim prijateljima i roditeljima. Ponosni smo zbog toga.“


Međutim, Iskorak je aktivan i na području istraživanja, pa su sproveli RDS istraživanje u saradnji s Kolaborativnim centrom WHO-a za praćenje epidemije HIV-a, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“: „Tokom 19 nedelja istraživanja uključilo se 402 ispitanika i ukupno je podeljeno 1.206 kupona za uključenje. Preko 95% ispitanika je došlo po nalaze u odnosu na 78% ispitanika 2006. godine.“ Zaključci istraživanja svedoče o stabilnosti infekcije HIVom, blagom padu polno prenosivih infekcija, povećanoj stopi protektivnih ponašanja i testiranja u odnosu na 2006. godinu.


Uz Split Pride i istraživanje, Bulić je takođe istakao da su ponosni i na ostale projekte poput realizovanog projekta ”Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mestu” u sklopu kog je i osmišljena nacionalna kampanja ”Prijavi diskriminaciju” a deo te kampanje bio je i prvi tramvaj s duginim bojama u Zagrebu, kao i niz publikacija.


„Ponosni smo jer su organizacije Iskorak i Kontra prošle godine odabrane kao organizatori godišnje konferencije ILGA Europe 2013 godine u Zagrebu“, zaključio je Bulić.


Na pitanje koja su očekivanja organizacije obzirom na sastav nove Vlade RH, oko čega se namerava lobirati i šta bi hteli da se realizuje po pitanju LGBT prava u 2012. godini, kao i koja su njihova realna očekivanja za zajednicu, u organizaciji Iskorak istakli su: „Očekujemo ukidanje diskriminacije istopolnih partnera/-ica osiguravajući im prava i dužnosti dostupne raznopolnim partnerima/-icama; očekujemo uvođenje zaštitnih mehanizma u relevantne zakone kako bi se zaštitilo pravo na poštovanje privatnog života transrodnih osoba; očekujemo uvođenje seksualne orijentacije u osnovne i srednje škole u sklopu koje će se objektivno govoriti o seksualnosti i seksualnim i rodnim manjinama“, izjavili su da će i dalje nastaviti javno zagovaranje za gore navedena očekivanja.


Kako se radi o predpristupnoj godini Evropskoj uniji, smatraju da je Vlada RH otvorena za razgovor i javnu raspravu o načinima unapređenja položaja seksualnih i rodnih manjina u društvu. Naglasili su kako to svakako jeste pokazatelj većeg senzibiliteta u poredjenju sa programom prethodne Vlade, ali da bi taj senzibilitet i zaživeo sa korisnim posledicama za LGBT osobe biće potrebna veća politička volja. Edo Bulić je istakao da u pogledu istopolnih zajednica, Evropska unija ne postavlja zemljama pristupnicama i članicama nekakve posebne obaveze i ta je regulativa u margini slobodne procene tih zemalja: „Međutim, posebne obaveze proizlaze u pogledu zaštite od diskriminacije i suzbijanja nasilja i Vlada RH bi trebalo da vodi računa o tome da se pred pragom Evropske unije cela Hrvatska ne osramoti ispadima ekstremističke homofobije, što će se testirati i na budućim javnim manifestacijama LGBT zajednice.“


Iskorak je jedan od podržavatelja Platforme 112 pa su napomenuli da mnogi zahtevi, a posebno oni koji se tiču prava LGBT osoba, zahtevaju kontinuirano i dugoročno sprovodjenje i da bi bilo neozbiljno teret ispunjenja tih zahteva postaviti bilo kojoj Vladi u periodu od svega 112 dana. „Međutim, očekujemo da će Vlada pokazati političku volju koja je usmerena prema ispunjenju tih zahteva i da ćemo vrlo brzo videti da li postoje akcijski planovi kojima će se zaista na tome početi raditi. Mi ćemo kao deo civilnog društva uvek biti proaktivan korektiv državne vlasti i otvoreni prema pružanju podrške za ostvarenje svih ciljeva namenjenim punom poštovanju ljudskih prava LGBT osoba“, zaključio je Bulić.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."