You are here: Početna » Saznajte Više » Komentar » Gordana Sobol: “Ne vidim razlog da se ne dozvoli usvajanje dece”
sreda, 23 jan 2019

Gordana Sobol: “Ne vidim razlog da se ne dozvoli usvajanje dece”


Gordana Sobol prva kandidatkinja Kukuriku koalicije s kojom smo popričali rođena je 1961. godine u Rijeci gde je i završila Pedagoški fakultet s titulom diplomirana psihološkinja – profesorka.

 

U politici je aktivna već duže vreme, a zastupnica je i u Saboru poslednjih osam godina. Predsednica je i saborskog Odbora za ravnopravnost polova i ostvarila je izuzetno dobru saradnju s nevladinim organizacijama, posebno iz područja ženskih i ljudskih prava. Predsednica je Saveta Organizacije “Korak” iz Karlovca, koja u svom skloništu brine o žrtvama porodičnog nasilja, članica Organizacije “Mobbing” i predsednica Ženskog fudbalskog kluba “Agram”. U slobodno vreme opuštala se bavljenjem S-faktorom pa je zbog toga naišla na mnoge neumesne komentare kolega u Saboru.


Da li biste javno stali na stranu prava LGBT osoba po pitanju usvajanja dece?


Bih, ne vidim razloga zašto ne dozvoliti usvajanje dece. Naravno, trebaće nam svima jako puno truda i vremena da razbijemo sve predrasude u vezi sa tim pravom, ali uostalom, zar dve žene ili dva muškarca ne mogu npr. započeti svoju vezu i od početka u vezu "uneti" i eventualnu vlastitu decu iz neke od prethodnih veza?


Smatrate li da homofobne političare treba na neki način sankcionisati?


Ne uskraćujem nikome, pa ni političarima, pravo da iskazuju svoje stavove koji su drugačiji od stavova LGBT zajednice, ali je bitno da pri tome ne izražavaju, ne pozivaju i ne podstiču mržnju ili nasilje ili nešto slično prema LGBT populaciiji, jer onda, kao i svi ostali, podležu zakonskim sankcijama.


Kako biste sankcionisali homofobne istupe u kampanji?


U skladu sa postojećim zakonskim propisima i o tome računa treba voditi Državno izborno veće!


Podržavate li uvođenje LGBT sadržaja/edukacije u škole?


Naravno, i to u sklopu sadržaja o osnovnim ljudskim pravima i demokratiji, kao i u sklopu zdravstvenog vaspitanja, odnosno dela koji bi obuhvatao seksualnu edukaciju. Pri tome smatram da to mora biti deo obaveznih programa i ne bih to prepustila samo pojedinim organizacijama koje se bave ovom problematikom jer smatram da time država, na neki način, skida sa sebe odgovornost, što nije dobro.


Da li biste učestvovali u kampanji za prihvatanje LGBT mladih?


Da.


Kako ocenjujete trenutan kvalitet zaštite LGBT prava u RH?


Apsolutno nedovoljan i manjkav, nedostaje celovitih zakonskih rešenja, a i ovo što postoji često se vrlo “rastezljivo” tumači.


Šta ćete učiniti da poboljšate zaštitu LGBT prava?


Svakako nastaviti kao i do sada, da se borim za konkretne izmene pojedinih zakona, ali prvenstveno raditi na predlogu Zakona o registrovanom partnerstvu. Vrlo sam realna i verujem da vredi poraditi na njegovom donošenju što pre! Imamo onaj predlog od pre nekoliko godina, treba videti šta od njega koristiti, a šta promeniti i mogao bi se relativno brzo dati u proceduru. Osim toga, vrlo je važno da se jasno pokazuje, kroz reakcije institucija, da je svako izražavanje mržnje, nasilja ili sl. prema LGBT populaciji nedopustivo i društveno neprihvatljivo i da će se najstrožije i momentalno kažnjavati! A tu su presudni organi represije, ali i sudstvo u celini!


Da li ste upoznati sa predizbornim zahtevima Centra za ravnopravnost i da li ih podržavate?


Jesam i podržavam ih.


Ima li u Vašoj stranci otvoreno deklarisanih LGBT osoba i u slučaju da ih nema, šta mislite zašto ih nema? Ako ih ima, kako je ta osoba prihvaćena u stranci?


Ima, prihvaćene kao i svi drugi i njihova seksualna orijentacija ni u čemu nije i ne može biti bitna ili presudna.


Kako biste reagovali da Vam je dete LGBT?


Uvek na isti način – to bi bio njen izbor koji bi poštovala i u kom bi je podržala.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."