You are here: Početna » Saznajte Više » Komentar
petak, 06 avg 2021

Komentar

Policija je bila homofobna, ali zaštitar je rekao istinu!


Maja iz Tuzle prošla je kroz neverovatnu priču – od poljupca s devojkom završila je na sudu. Rasplet prvog LGBT slučaja institucionalne homofobije u Bosni ipak je pozitivan – Maja je oslobođena optužbi. Iako – koliko se može shvatiti pozitivnim slučaj u kom je devojka završila na sudu zbog poljupca koji svedoči o ljubavi? Ipak, njene reči, kojima opisuje priču, jasno govore o hrabrosti s kojom je kroz nju prošla i poručuju kako svi mi u sebi možemo naći snagu da stanemo iza onoga što jesmo.

Opširnije...

Edo Bulić: „Nećemo dati da nas zaplaše već ćemo i 2012. organizovati Pride

 


Centar za prava seksualnih i rodnih manjina je nevladina organizacija osnovana 12. januara 2002. s ciljem zalaganja protiv svih oblika diskriminacije i stigmatizacije seksualnih i rodnih manjina kao i njihove participacije u društvu kao jednakopravnih građana i građanki.

Opširnije...

Srpski i postmoderni fašizam


Most Radija Slobodna Evropa: Da li treba zabraniti ekstremističke organizacije u Srbiji

Opširnije...

“Gej sad može da se ženi!”


"Brak je zakonom uređena zajednica života žene i muškarca." stoji u Porodičnom zakonu Srbije. Uz to, u tekst važećeg Ustava Srbije njegovi tvorci su uneli odredbu: "Brak se zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom." Prema tome, da bi se tu nešto promenilo, nije dovoljno izmeniti Porodični zakon, potrebno je promeniti Ustav, za šta je potrebna dvotrećinska većina narodnih poslanika. I dodatno, budući da je reč o odredbi koja je locirana u odeljak o ljudskim pravima, za čije izmene Ustav predviđa posebnu proceduru, potrebno je da dvotrećinsku volju narodnih poslanika potvrde i građani Srbije na referendumu. Stvar je, dakle, baš „zakucana"!

Opširnije...

Dan ljudskih prava


Širom sveta 10. decembar se slavi kao Medjunarodni dan ljudskih prava. Na taj dan 1948. godine države članice Ujedinjenih nacija jednoglasno su usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Prethodno je prvi zadatak Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija, sačinjene od 18 država-članica, bio da usaglasi set prava koja svaki čovek, nezavisno od nacionalnog porekla, stiče rodjenjem.

Opširnije...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL