You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Sportom protiv homofobije
četvrtak, 04 jun 2020

Sportom protiv homofobije

Suvremeni sport od početka Olimpijskih igara novog doba pa do danas jedan je od najkonzervativnijih i najhomofobičnijih područja suvremenog društva. Tek odnedavno, u rijetkim sportskim organizacijama i njihovim strukturama, razvija se senzibilitet za vrhunske sportaše/ice LGBT orijentacije - ali najčešće tek nakon što su postigli iznimne sportske uspjehe ili se bliže kraju svoje aktivne sportske karijere.
Put do takvog priznanja najčešće je dug i moguć samo za rijetke iznimke koje potvrđuju pravilo, dok su mladi, rekreativni sportaši te sportaši koji se ne mogu smatrati vrhunskima (odnosno oni koju djeluju izvan visoko komercijalnih sportskih aktivnosti) i dalje izloženi homofobiji i predrasudama navijača, medija, trenera i sportskih kolega.

LGBT sport je relativno noviji fenomen unutar povijesti sporta koji je posljedica emancipacije LGBT zajednice od kraja 1970-ih i dio napora koju u različitim kontekstima, državama i vremenskim razdobljima vodi šira LGBT populacija. LGBT sportski pokret je, dakle, nastao kao dio aktivističkog angažmana, te socijalne potrebe za okupljanjem pojedinaca koji žele u atmosferi potpune afirmacije (koja uključuje i seksualnu orijentaciju/identifikaciju) prakticirati sport zajedno s osobama s kojima dijele slično okružje/kontekst, nastojeći postići svoj pojedinačni najbolji rezultat. Iz svega spomenutog vidljivo je da LGBT sport i sudjelovanje u njemu za pojedince/ke može biti inspiriran različitim potrebama - aktivističkim, socijalnim i natjecateljskim, te prakticiran na različitim razinama, dakle rekreativno, kao i na natjecateljski nižem ili najvišem rangu.

Kratka povijest, globalno širenje pokreta i institucionalizacija

Presudnu ulogu u razvoju globalnog LGBT sportskog pokreta je odigrao 1980. dr. Tom Waddell, (dekatlonac na Olimpijadi 1968., preminuo od AIDSa 1987.) koji je poveo grupu sportaša u San Franciscu i utemeljio Gay Games. Dotične igre tada su bile prozvane Gay Olimpijadom, da bi kasnije, zbog sudske zabrane do koje je došlo na insistiranje Međunarodnog Olimpijskog odbora, bile preimenovane u GayGames. Vođen idejom o "postizanju najboljeg osobnog rezultata kao glavnog cilja sportskog napora", pokret se proširio globalno i GayGames je zaživio kao redoviti globalni susret LGBT sportaša/ica svih natjecateljskih razina i seksualnih orijentacija. GayGames je rastao od San Francisca, u kojem je 1982. godine sudjelovalo 1.350 sportaša/ica, do Sydneya 2002. godine, sa čak 11.000 sudionika/ca.

Zbog relativno liberalne socijalne klime u nekoliko ’otoka’ liberalnog društva zapada, kao što su veliki gradovi SAD-a, Kalifornija, Kanada, Australija, države zapadne i sjeverne Europe te odnedavno Španjolska, LGBT sportski pokret je uznapredovao i do viših natjecateljskih razina, te se u klubovima (sportskim društvima) za LGBT populaciju postižu rezultati usporedivi s rezultatima bilo kojeg sportskog kluba. Pojedinci/ke postižu i rezultate koji nadmašuju postojeće rekorde, pa je tako u plivanju na GayGames - NYC oboren je i jedan svjetski rekord te postignuta tri najbolja vremena sezone. Ove rezultate pojedinci/ke su u mogućnosti postići samo u atmosferi neupitne afirmacije, koja je često teško ostvariva izvan LGBT sportskih klubova.

Za potrebe koordinacije ovako velikih događaja i održavanja kontinuiteta te veze sa povijesnim nasljeđem, uspostavljena je Federation of Gay Games (FGG), kao neprofitna internacionalna volonterska organizacija (američkog tipa ustroja: directorial organization). Organizacija je prvenstveno fokusirana na same Gay Games, te je nositelj licence i kontrolira provedbu zadanih standarda kod grada domaćina (ove godine to će biti Chicago). Članstvo čine sportska društva koja djeluju na razini većih urbanih cjelina (pojedinačnih gradova ili manjih država) te asocijacije (recimo, asocijacija bazenskih sportova IGLA). Nerijetko se za potrebe koordinacije i skupnog predstavljanja na GayGames ili drugim većim natjecanjima, ili čak u svrhu kandidature za organizatora natjecanja, organiziraju privremene krovne asocijacije u obliku ’gradskih timova’, kao što je Team San Fracisco. Takve asocijacije koordiniraju zajedničke prijave, organizaciju puta, sportske uniforme, sponzorstva i PR kampanje, da bi se po završetku samog događaja ugasile ili pak formirale čvršću, formalnu asocijaciju. Ipak, valja spomenuti da unutar LGBT sporta aktivno djeluju i pojedinci/ke koji nisu članovi posebnih LGBT klubova, već im se pridružuju radi natjecanja, ili pak nastupaju samostalno.

Recentna zbivanja

Zbog relativno uskog i ograničenog djelovanja FGGa, tijekom 2004/5 formirana je i druga velika globalna organizacija pod nazivom Gay and Lesbian Sport Assotiation (http://www.GLISA.org/), koja je utemeljena u Kanadi i djeluje kao neprofitna organizacija. Riječ je o globalnoj mreži, s boljim ustrojem i reprezentacijom kontinentalnih i regionalnih predstavnika.

Uslijed ovog organizacijskog ali i konceptualnog razilaženja, FGG i GLISA sada organiziraju i konkurentska događanja. Tako uz GayGames (2006., Chicago) pod pokroviteljstvom FGGa, sada postoji i OutGames (2006., Montreal) koji je pak pod pokroviteljstvom GLISA-e. Iako na prvi pogled ova situacija izgleda kao znak krize, obje organizacije i gradovi partneri aktivno djeluju na razvoju LGBT sportskog pokreta i svog natjecanja, te će 2006. godina biti iznimno važna za budućnost razvoja LGBT sporta u posve novim uvjetima.


07.03.2006. ZaMirZine
Željko Blaće
(Autoru možete poslati mail na: Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."