You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Prva žena koja je obišla svet preobučena u muškarca
ponedeljak, 01 jun 2020

Prva žena koja je obišla svet preobučena u muškarca


Jeanne Baret, zajedno s čitavom posadom prvog francuskog istraživačkog broda, 3 je godine plovila po svetu – i tokom te 3 godine živela kao muškarac. Naučnica iz 18. veka tek će sada dobiti priznanje za svoj rad.


Za one koji su detinjstvo proživljavali krajem osamdesetih i početkom devedesetih, ime Davida Attenborougha, a naročito doživljaj njegovog glasa, označavalo je vreme provedeno u otkrivanju najneverovatnijih čuda prirode, koja je taj genije umeo da prikaže čak i na livadi iza svoje kuće.


Njegovo ime, ime francuskog istraživača Jacquesa Cousteaua i njegovog broda Calypso koji je preuredio u ploveću laboratoriju, u krajnjoj liniji imena Livingstona i Darwina – predstavljaju niz prirodoslovnih ikona – muških, kao i u većini naučnih dvorana slave. Retka su imena, poput Marie Curie, koja prekidaju taj niz. I to su onda uglavnom priče o velikoj požrtvovnosti i bezuslovnoj odlučnosti. Što se svakako može reći za Curie. A slično i za Jeanne Baret, o kojoj se doduše puno manje zna.


Jeanne je bila strastvena botaničarka koja se prerušila u muškarca kako bi učestvovala u prvoj francuskoj pomorskoj ekspediciji, pa je time možda i prva žena koja je oplovila svet – čak 1766. godine! Za crossdressing se odlučila, jer žene tada nisu uopšte smele na brodove francuske mornarice. Tokom tri godine putovanja, u pratnji dugogodišnjeg prijatelja i uglednog botaničara Philiberta Commersona, Baret je otkrila nekoliko novih biljaka, od kojih je jedna izvorno bila nazvana po njoj.


Nakon dve godine je vođa ekspedicije, od početka sumnjičav, javno izrazio svoje sumnje. Međutim, autorka Glynis Ridley, 2 veka nakon njenih dostignuća napokon u delu ‘Otkriće Jeanne Baret: Priča o nauci, pučini, i prva žena koja je oplovila svet’, objavila je stvarnu priču o hrabroj istraživačici. Nakon što je Commerson umro tokom ekspedicije, Baret je ostala bez ičega, pa se na kraju vratila u Francusku.


Inspirisan tom pričom za koju je čuo na radiju, tokom intervjua s autorkom biografske knjige, univerzitetski botaničar Eric Tepe, nakon što je otkrio hibridni srodnik paradajza i krompira, nazvao je novootkrivenu vrstu po njoj, i time odao priznanje njenom radu.


"Uvek sam se divio istraživačima, a posebno botaničarima”, rekao je za Live science. “Poznata su brojna njihova imena, i oni su svi podneli štošta u potrazi za zanimljivim biljkama, ali malo njih je žrtvovalo i izdržalo toliko kao Baret.”


Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."