You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Biti gej 1967. (video)
sreda, 02 dec 2020

Biti gej 1967. (video)

 

Davne 1967. godine američka televizijska kuća CBS snimila je dokumentarni film o temi koja se kao sena nadvijala na svet. Dokumentarac pod nazivom “Homoseksualci” emitovan je 07. marta 1967. godine u sklopu serijala “CBS Reports” i nakon prvog emitovanja naišao na brojne pohvale, ali i kritike kako “bolesni ljudi” ne treba da dobijaju bilo kakav medijski prostor.

Na ovaj hrabri potez, mreža se odlučila 1964. godine i u tri godine snimanja prikupilo se raznolikog materijala koji je uključivao intervjue s gejevima, razgovore s psihijatrima, pravnicima (u mnogim zemljama istopolna ljubav je bila ilegalna i smatrala se poremećajem) i američku javnost je prvi put pobliže upoznala s Amerikancima koji su gej.

 

Nakon brojnih revizija, dodavanja materijala, dokumentarac je konačno emitovan tri godine nakon početka snimanja.  Šta se tačno promenilo skoro 50 godina nakon što je ovaj dokumentarac snimljen? Prva osoba koja se pojavljuje u ovom dokumentarcu je Lars Larson, gej koji je gledaoce upoznao s poražavajućim brojkama – većina Amerikanaca smatrala je da je istopolna ljubav štetnija od seksa pre braka, abortusa i prostitucije, dve trećine njih na samu spomen istopolne ljubavi regovalo je s gađenjem, a samo 10 posto je na istopolnu ljubav gledalo kao zločin. Ako uporedimo te podatke sa današnjom situacijom, možemo reći kako se puno stvari promenilo, ali takođe puno stvari je ostalo još uvek isto.

 

U daljim intervjuima predstavio se i gej koji je intervjuisan, ni manje ni više, nego u kancelariji svog psihijatra koji je opisao svoj izlazak iz ormara, te s kojim se sve problemima susreo u porodičnom životu – ponašali su se prema njemu kao “prema ranjenoj životinji”. Ujedno, javnost se upoznala i s jednim od poznatijih aktivista toga doba koji se predstavio lažnim imenom, no koji je u potpunom kontrastu predjašnjoj priči opisao svoje outanje koje je naišlo na odobravanje i podršku njegove porodice.

 

Uz brojne intervjue s gej osobama, ono što je diskutabilno u ovom dokumentarcu su izveštaji psihijatara koji su bacili poprilično negativnu senu na istopolnu ljubav i na televizijsku mrežu “navukli” brojne kritike. Tako je The New York Times u kritici napomenuo kako je ovaj dokumentarac gejeve prikazao prilično negativno, da je trebalo da autori više rade na tome da gledaoce poduče da je istopolna ljubav nešto normalno, a ne devijantno kako je prikazano. Narator dokumentarca Mike Wallace takođe se baš nije proslavio sa svojim komentarima pa je zaključio na samom kraju dokumentarca: “Homoseksualna dilema: medicinska struka kažu da su bolesni, pred zakonom su kriminalci, poslodavci ih izbegavaju, odbijeni su od heteroseksualnog društva. Nesposobni su da imaju odnos sa ženom, a i sa muškarcem. U središtu života ostaju anonimci. Rastresene osobe. Otpadnici.”

 

Ako danas pogledamo ovaj dokumentarac, možemo zaključiti samo jedno. U sat vremena autori su uspeli da još više američku javnost uvere kako je istopolna ljubav nešto loše. Uz prikaz mnogih negativnih stereotipa o gej muškarcima, ovaj dokumentarac je najnegativnija propaganda istopolne ljubavi koja je vrlo verojatno stavove svojih gledalaca učinila negativnijim. Wallace je svoje učestvovanje u ovom dokumentarcu više puta požalio uz reči: “Trebalo je da znam bolje.”

 

Dve godine nakon emitovanja ovog dokumentarca, nakon Stonewalla, počela je prava borba za LGBT prava u Americi koja se proširila po celom svetu. Pedeset godina kasnije kada se osvrnemo na sve što se dešavalo u svetu i dešava se danas, samo jedno možemo zaključiti – borba za jednakost još uvek traje.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."