You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Josephine Baker (1906-1975) (VIDEO)
četvrtak, 04 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Josephine Baker (1906-1975) (VIDEO)

Nazivali su je 'kreolskom boginjom', 'crnim biserom' i 'bronzanom Venerom', a plesala je i pevala dvadesetih godina prošlog veka u pariškim kabareima. Poznata po: raskošnim i, za ono vreme kontroverznim, kostimima poput suknjice načinjene od banana, popularizaciji vodvilja i jazza u Evropi, usponu od horske pevačice u New Yorku do pariške erotske plesačice i zabavljačice. Kad je umrla, na ulice Pariza slilo se dvadeset hiljada ljudi kako bi ispratili svoju voljenu ikonu.


Neomiljena zbog: ljubimice leopardice po imenu Chiquita s dijamantnom ogrlicom, jer je često bežala i plašila muzičare iz orkestra. Imala je još i čimpanzu Ethel i zmiju Kiki.

 

Zašto je heroina: fatalna žena i borkinja za slobodu, Josephine Baker bila je prva žena afroameričkog porekla koja je dobila glavnu ulogu u filmu. Osim što je čitavog života bila aktivistkinja za ljudska prava, usvojila je dvanaestoro dece iz različitih etničkih skupina. Nakon što je ubijen Martin Luther King, od nje su zatražili da napusti pokret.


Poznate prijateljice/ljubavnice: poznato je da je Josephine ljubovala s nekima od najslavnijih žena onog doba, između ostaloga s francuskom književnicom Colette i uticajnom meksičkom slikarkom Fridom Kahlo. Udavala se tri puta. Samo nekoliko dana pre smrti nastupala je povodom pedeset godina u showbizu. Taj je spektakl organizovala i finansirala Jackie Onassis, a prisustvovale su mu brojne slavne osobe poput Micka Jaggera, Shirley Bassey i Sophia Loren.


Da je danas živa bila bi: Angelina Jolie.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.
    

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."