You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Britanske Kraljevske vazduhoplovne snage nasilno "lečile" lezbejke
ponedeljak, 01 jun 2020

Britanske Kraljevske vazduhoplovne snage nasilno "lečile" lezbejke

Britanske Ženske kraljevske vazduhoplovne snage (Women’s Royal Air Force, odnosno WRAF) smatrale su svoje zaposlene lezbejke mentalno bolesnima i pokušali ih "lečiti" psihološkim terapijama, otkrivaju najnovija pronađena dokumenta. Vođstvo WRAF-a moralo je dobro da razmisli pre nego što zaposli ženu s "muževnim karakteristikama" pa su imali zadatak da drže na oku sve one žene koje su se bavile sportom. Zapovednicima je rečeno da moraju da špijuniraju žene za koje se smatralo da su lezbejke, a svoja opažanja su beležili sve do 1990. godina, piše Daily Mail.


Lezbejke kao pretnja


Dokaz o ovim događanjima stigao je tek nedavno, nakon što je Nacionalni arhiv Velike Britanije objavio dokumenta koja datiraju iz davne 1950. godine kad je homoseksualnost bila ilegalna i smatrala se bolešću, u deklasifikovanom izdanju.

Dokumenta su, inače, čuvana zajedno s ostalim dokumentima "slične naravi" pod nazivom "Pervertiti". Sporni dokument nosio je naziv "Poseban problem" čime je pokušano da se naglasi zabrinutost vođstva WRAF-a kod zapošljavanja lezbejskog osoblja. Lezbejke su predstavljale pretnju drugim ženama pa su opisane kao "one koje se bave perverznim radnjama".

 

Ili lečenje ili otkaz

 

Kao što navodi Daily Mail, u dokumentu stoji:

"Niko ne može drugoj osobi ukazati na opasnosti od homoseksualnosti osim ako i sam ne veruje da je to moralno pogrešno i zna razloge za to."

"Za one nesretnice koje pate od težih abnormalnosti, psihološki tretman je vrlo često učinkovit."

"Zapamtite da tretman može biti učinkovit samo kod onih osoba koje imaju snažnu volju da budu izlečene."

"Za one, na sreću, retke slučajeve perverznih radnji ili pokušaja ometanja drugih žena razgovorom ili na drugi način, jedini izlaz je otkaz s radnog mesta."

Dokument, među ostalim, sadrži: "Nesumnjivo je da se ovakav tip žena ne zapošljava u našu službu."

 

Pretresi soba i terapije

 

Dokument iz 1967. godine opisuje postupke kojima su osumnjičene lezbejke bile slate nazad u domovinu i podrvrgavane psihološkim tretmanima, a potom bivale razrešene dužnosti.

 

Druga dokumenta navode imena nekih žena koje su delile krevete s drugim ženama, ali nisu odmah bile optuživane da su lezbejke jer su to "morale činiti da se ugreju". No, vrh WRAF-a vrlo brzo bi ih opomenuo zbog "nemoralnih radnji".

 

Jedna od zaposlenih WRAF-a iz 1960-ih opisala je šokantne metode kojima su se zapovednici odnosili prema osumnjičenim lezbejkama. "Policija bi stigla nenajavljeno i špijunirala određene sobe u kojima su se osumnjičene nalazile. Samo su neke znale šta se tačno događa, a kad bi ih pitali za detalje odgovarale bi da se rešavaju zla", izjavila je bivša zaposlena.

 

Moderni zakoni tek od 2000. godine

 

Zabrana zapošljavanja gej muškaraca i žena u redove vojske ukinuta je 2000. godine, dok je homoseksualnost u Engleskoj i Walesu ozakonjena 1967. godine.

 

Dokumenta takođe pokazuju da je 1955. godine 13 žena razrešeno dužnosti u WRAF-u zbog lezbejstva, a 1970. godine njih 60.

 

Ženske kraljevske vazduhoplovne snage bile su ženski ogranak Kraljevskih vazduhoplovnih snaga (RAF) koje su delovale u dva različita razdoblja. Prva je osnovana 1918. godine i zvala se Women's Auxiliary Air Force, a misija je bila mobilizovati žene kako bi se olakšalo ratovanje muškarcima u Prvom svetskom ratu.

 

Svoje delovanje prekinule su po završetku rata, 1920. godine, a ponovo su osnovane 1939. zbog Drugog svetskog rata, s promenjenim nazivom Women's Royal Air Force. WRAF i RAF tako su udruženim snagama branili svoju zemlju od nacističkih napada.

 

Izvrsni rezultati u borbama omogućili su veći broj radnih mesta ženama u vojsci i njihovu dobrodošlicu u "muško zanimanje".


Izvor

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."