You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Muškarci koji su zapravo žene
četvrtak, 04 jun 2020

Muškarci koji su zapravo žene

U prošlim vremenima mnoge su žene iz niza razloga skrivale svoj polni identitet. Neke su tu svoju tajnu sačuvale sve do smrti, a neke su ostale upisane u istoriju kao slavni muškarci.  Dok je danas transvestizam poprilično ''normalan'', u prošlim vekovima žene su se preoblačile u muškarce kako bi ušle u svet koji im je inače bio zabranjen.


Čak je i u našim krajevima zabeležen oblik promene polnog identiteta kod žena. Te žene su u etnologiji i kulturnoj antropologiji poznate kao virdžine ili tobelije. U slučaju da porodica ne može dobiti muškog potomka ili ostane bez oca (jedinog muškarca u kući), u prvom slučaju najmlađa, a u drugom slučaju obično najstarija devojka bi se zavetovala na celibat, promenila svoje rodne osobine i preuzela društvenu ulogu muškarca.


I dok se danas promena pola ili rodne uloge smatra izrazom individualne slobode, u tradicionalnom balkanskom društvu bila je to posledica nužde.


Žene su se radi raznoraznih razloga širom sveta pretvarale da su muškarci, obično ako bi mogle postati deo društva koje im je inače bilo nedostupno. I dok su na Balkanu žene uglavnom javno postajale virdžine, mnoge danas poznate žene – muškarci, uspešno su godinama skrivale svoj pol.


Brandon TeenaBrandon Teena


Devojka po čijoj je bolnoj životnoj priči snimljen i film Dečaci nikad ne plaču rođena je 1972. godine u Lincolnu u Nebraski. Nakon što su je seksualno zlostavljali njeni muški rođaci, odselila se od kuće i počela svoj život kao muškarac. Postala je prijateljica s bivšim zatvorenicima Johnom Lotterom i Marvinom 'Tom' Nissenom te je čak i izlazila sa ženom (Lana Tisdel). Niko od njenih prijatelja nije znao njen pravi pol, dok nije uhapšena zbog lažiranja čekova i vest o tome se našla u novinama, a njeno pravo ime i pol su otkriveni.

 

Ostala je bez devojke, a njeni ''bivši'' prijatelji su je silovali. Iako ih je tužila, zbog traljave istrage dvojac je ostao na slobodi i dva puta ju je pokušao ubiti. Na kraju je Lotter osuđen na smrt, a Nissen na doživotnu zatvorsku kaznu.MarinusMarinus


Marinus pravim imenom Marina rođena je u 6. veku. Njen otac želeo je da stupi u samostan, pa je i nju poveo sa sobom, predstavivši je kao dečaka.


Nakon dosta godina života u samostanu, otac i kćer počeli su putovati. U jednom prenoćištu vlasnikova kći se zaljubila u Marinu, ali nakon što ju je ona odbila, optužila ju/ga je da ju je zavela/o i napravio/la joj dete. Kako nije želela otkriti svoj pol Marina je izbačena iz samostana i morala je na sebe preuzeti brigu o detetu i obavljati teške fizičke poslove kao bi ga prehranila. Njen pol je otkriven tek nakon njene smrti.


Malinda BlalockMalinda Blalock


Malinda Blalock bila je vojnik za vreme američkog građanskog rata i hrabro se borila na obe strane. Kad je počeo rat, nije želela da bude odvojena od svog muža, pa se prerušila u muškarca i pridružila vojsci. Registrovana je u martu 1862. godine pod imenom Samuel 'Sammy' Blalock.

 

Njen pol, za vreme rata, nije bio otkriven. Hrabro se borila, pričali su njeni saborci. Par je  vremenom dezertirao iz vojske.

 

 

 

 


Chevalier dEon

Chevalier d’Eon

 

Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont rođena je u Francuskoj 1728. godine. Iako je rođena kao žena, prvu polovinu svog života živela je kao muškarac.


Njena autobiografija otkriva da je odgajana kao dečak, jer je njen otac mogao naslediti novac od rođaka samo ako dobije sina.


D' Eon se 1756. godine priključila špijunskoj službi Luja XV. i otišla je na tajnu misiju u Rusiju. Nakon pet godina vratila se u Francusku. Saradjivala je kao vojni kapetan u sedmogodišnjem ratu. Ranjena je i odlikovana. Jedno vreme živela je u azilu u Londonu, ali se nakon pregovora s kraljem Lujem XVI. vratila u Francusku, gde je nastavila da živi kao žena.
Billy TiptonBilly Tipton


Billy Tipton, rođena je 1914. godine kao Dorothy Lucille Tipton, bila je američka jazz pijanistkinja i saksofonistkinja, tačnije jazz pijanista i saksofonista. Svoju karijeru započela je svirajući po barovima u Oklahomi. Vremenom je počela da se predstavlja očevim imenom Billy i da povezuje grudi.


U početku se kao muškarac pojavljivala samo na nastupima, ali do 1940, počela je u potpunosti živeti kao muškarac. Postala je slavna muzičarka i snimila par albuma. Imala je mnoge lezbejske afere, tokom kojih je mogla svoj pol zadržati neotkrivenim. Imala je dugogodišnju vezu sa ženom, s kojom je kasnije usvojila tri sina.


Umrla je 1989. godine sa 74 godine. Tek tad su njena porodica i prijatelji otkrili da je bila žena.


Izvor: Crol

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."