You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Veštice iz salema
četvrtak, 04 jun 2020

Veštice iz salema

Na smrt vešanjem osuđeno je 19 žena, a niz drugih je čamilo u zatvoru očekujući suđenje. Sudije koje su vodile suđenja nakon nekog vremena su priznale da su pogrešili - optužene žene bile su nevine...


Salem, februar 1692. godine. Zima je bila oštra i hladna, sneg je okovao grad, a belim, zaleđenim ulicama fijučući je plesao vetar. Puritanska Amerika drhturila je u slabo zagrejanim kućama, kroz čije je prozore dopiralo samo treperavo svetlo petrolejki.


Tog jutra sveštenika Samuela Parrisa probudio je vrisak njegove kćeri Betty, devetogodišnjakinje bledog lica i krupnih tamnih očiju, koja je već nekoliko dana bila bolesna i imala visoku temperaturu. Parris je sa porodicom pre tri godine došao s Barbadosa, gde je živeo na maloj farmi, i verovao je da je hladna klima u Salemu bila razlog bolesti njegove kćeri. No, ušavši u njenu sobu ustuknuo je – Betty je unezvereno trčala po prostoriji, vrištala, zavlačila se pod krevet i tresla u groznici. Bože, pomislio je, izgleda kao da je opsednuta!


Inače tih gradić brujao je poput košnice. Ljudi su smatrali da je za sve kriva Parrisova ropkinja, crnkinja Tituba, za koju se pričalo da se bavi crnom magijom. Neposredno pre toga izašla je knjiga Cottona Mathera u kojoj opisuje slučaj irske pralje u Bostonu, koja je bila optužena da je veštica, a neki simptomi koje je imala poklapali su se sa onima koje je imala mala Betty. Zavladala je panika. Vešticom ili vešcem mogao je biti proglašen bilo ko! Tako je u Salemu počeo lov na veštice.


Osim Betty, simptome opsednutosti počelo je pokazivati i nekoliko drugih devojčica i devojaka, za koje se tvrdilo da su gole plesale u kolu u šumi, izvijajući se pritom u grčevima, i nakon toga padale ukočene na tlo. Doktor kog su pozvali da ih pregleda utvrdio je da su nesumnjivo opsednute, što je još više podgrejalo masovnu histeriju.


Ubrzo nakon toga, 29. februara, pred sud su pod optužbom da su veštice izvedene prve tri žene – Tituba, Sarah Good i Sarah Osborn. Tituba je nakon početnog negiranja priznala da su ona i ostale optužene veštice, da su letele iznad grada na metlama i začarale devojčice, a sve prema naredbi djavola. To je pokrenulo lavinu drugih hapšenja. Do leta je optuženo i na smrt vešanjem osuđeno 19 žena, a niz drugih je čamilo u zatvoru očekujući suđenje.


Histerija se smirila kako je i počela, a sudije koje su vodile suđenja nakon nekog vremena priznali su da su pogrešili - žene koje su optužene bile su nevine. Zaslepljenost mržnjom i praznoverje bili su dovoljni da one budu osuđene na smrt. Belina snega koji je i sledeće zime prekrio ulice Salema nije mogla skriti te sramotne događaje, kao što ih nije mogao skriti ni plašt idućih godina, decenija i vekova.


Izvor: Crol

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."