You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Mercedes de Acosta (1893-1968)
ponedeljak, 01 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Mercedes de Acosta (1893-1968)

Naša heroina poznata je po petnaestogodišnjoj strastvenoj vezi s holivudskom zvezdom nemog filma Gretom Garbo koja je, kako je sama rekla, bila ljubav njenog života.


Ta pesnikinja, dramaturškinja i dizajnerka kostima vrhunac popularnosti dostigla je u dvadesetim i tridesetim godinama 20. veka. Veze s poznatim ženama tog doba opisala je u kontroverznoj autobiografiji Here lies the heart.


Poznata je po: Ljubavnim pismima i pesmama Greti, turbulentnoj aferi s kontroverznom američkom glumicom Tallulah Bankhead. U svojoj knjizi Here Lies the Heart iznela je detalje o brojnim lezbejskim vezama s nekim najpoznatijim holivudskim glumicama, spisateljicama i bogatašicama.


Neslavna je jer je objavila roman, tri poezije i napisala četiri pozorišna komada. Imala je reputaciju elitistice, a često je boravila po umetničkim salonima. Putovala je u Indiju kako bi upoznala duhovnog vođu Mehera Babu koji joj je rekao da su ona i Garbo u prošlom životu bile u braku.


Zašto je heroina: Mercedes ni u jednom trenutku nije skrivala svoju seksualnost pa su je lezbejske veze s holivudskim lepoticama proslavile. Objavila je memoare kako bi prikupila novac za lečenje tumora na mozgu, ali osobe čija su imena navedena u knjizi nisu htele otkriti svoju seksualnost što je rezultiralo slabom prodajom. Ubrzo je naša heroina umrla i pala u zaborav. Iako su neke njene bivše ljubavnice porekle da su imale s njom aferu, Mercedes je to dokazala brojnim ljubavnim pismima.


Slavne ljubavnice: Marlene Dietrich, Greta Garbo, Alla Nazimova, Tamara Karsavina, Eva Le Gallienne, Isidora Duncan, Katharine Cornell, Ona Munson, Adele Astaire, Tallulah Bankhead i Edith Wharton.

Da je danas živa bila bi: Jenny Shimizu.Izvor: Crol


Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."