You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Claude Cahun (1894-1954) (VIDEO)
četvrtak, 04 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Claude Cahun (1894-1954) (VIDEO)

Claude Cahun, pravim imenom Lucy Renee Mathilde Schwob, bila je francuska umetnica, fotografkinja i književnica. Njen rad bio je politički i privatno usmeren, a često je obrađivala teme roda i pola.

Delovala je u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka, a većinu vremena provodila je na obali Normandije na otoku Jerseyju, koji je tada bio pod nacističkom okupacijom.

Manje poznate činjenice

 

Bila je poznata po pisanju i fotografisanju na temu roda. Schwob je odabrala pseudonim Claude Cahun jer je polno dvosmislen. Živela je s partnerkom Suzanne Malherbe (koja je takođe uzela pseudonim Marcel Moore). Njih dve su često priređivale razne zabave u svom domu, a među gostima su bili najpoznatiji francuski umetnici tog vremena.


Pisala je knjige na temu roda, kao na primer Heroines - monologues based on female fairytale characters, dok su joj fotografije odražavale nadrealizam vremena. Isticala se po svom fokusu na politiku, seksualnost i ženski pol.

 

U vrijeme 2. svetskog rata bila je i politički aktivna pa je pokušala da osnuuje levičarsku stranku Contre-Attaque, kao odgovor na fašizam i Hitlera. Preselila se na Jersey 1937. godine sa svojom partnerkom, ali je i to mesto ubrzo palo u ruke nacista. Cahun i Moore opirale su se Nemcima koristeći svoje političko i umetničko znanje kojim su dizajnirale i distribuirale propagandne letke. Čak su se i obukle u vojnička odela i prisustvovale nacističkim svečanostima na ostrvu kako bi mogle ubacivati letke u džepove vojnika, kao i u njihova vozila.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Zašto je heroina

 

Cahun se borila sa polnim/rodnim stereotipima svoga vremena kroz fotografiju i pisanje. Zajedno s Moore ustala je protiv Hitlera i nacističke okupacije, zbog čega je uhapšena i osuđena na smrt. Smrtne kazne nisu izvršene, ali je naša heroina umrla 1950. godine zbog bolesti koja ju je zatekla usled zatočeništva i loših životnih uslova.


Da je danas živa bila bi…


Teško je naći nekoga ko bi mogao predstavljati današnju verziju Cahun. Ipak, najsličnija joj je JD Samson koja se na neki se način bori sa stereotipima kroz umetnost, a primer toga je njen kalendar autoportreta za 2003. godinu.

 

Izvor: Crol

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."