You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Evelyn Hooker
četvrtak, 04 jun 2020

Evelyn Hooker

 

Hooker je predavala psihologiju na Kalifornijskom unierzitetu. Jedan od njenih agilnijih studenata bio je gej. Kako su sve više sarađivali, tako je ona upoznavala njegove prijatelje, često iste  seksualne orijentacije. Primetila je da se oni ne uklapaju u stereotipe: nisu promiskuitetni, štaviše neki od njih su bili u dugim, stabilnim vezama, nisu neurotični, ne boje se žena i tako to. I uprkos tome što bi prema svim pravilima trebalo da su psihički poremećeni - nisu.


Svesni kako su promenili njenu percepciju homoseksualaca, ali i da većina ljudi nije tako osvešćena, njeni gej prijatelji su joj predložili da se pozabavi njima i s profesionalnog stajališta i baci malo svetla na psihološke teorije koje im, u najmanju ruku, nisu išle u prilog.

 

I tako se Evelyn prihvatila velikog istraživanja. Evo šta je sve smislila izvesti:


1. Sprovesti određene psihološke testove na skupini homoseksualnih i na skupini heteroseksualnih muškaraca – grupe su se sastojale od trideset ispitanika, svaki  muškarac iz homoseksualne grupe dobio je svog ''para'' u heteroseksualnoj, koji je bio približnih godina i koeficijanta inteligencije.


2. Zatražiti od stručnjaka da protumače testove ne znajući za seksualnu orijentaciju ispitanika.


3. Zatražiti te iste stručnjake da ocene psihičko zdravlje ispitanika opet ne znajući njihovu seksualnu orijentaciju.


4. Završni trik: zatražiti već totalno iscrpljene stručnjake da prema rezultatima testova odrede ko je homoseksualan, a ko heteroseksualan.


Za testiranje su korišćena dva testa koja pružaju uvid u identitet ispitanika. Prvi je Rorschachov test - mrlje od tinte i tako to. Stvar je u tome da su dotične mrlje prilično apstraktne i imaju više mogućnosti tumačenja, stoga značenja koja ispitanik izvlači iz njih pružaju uvid u njegovo mišljenje o svetu (na primer, depresivna osoba će u slikama videti uvele biljke, mrtvace i slične depra stvarčice). Drugi test, Thematic Apperseption Test, deluje na sličan način. Opet se iz apstraktnih slika dobijaju saznanja o ispitaniku, samo što se od ispitanika očekuje da sastavi priču o situaciji koja je na slici prikazana.


Na temelju Rorschachovog testa i TAT-a vrednuje se stupanj psihološke adaptacije pojedinca svetu i vlastitoj ulozi u njemu. Prevladavajuće teorije ukazivale su da će se u testovima homoseksualnih muškaraca naći dokazi psihičke poremećenosti (na primer, neprijateljstvo prema ženama, seksualna konfuzija...) i da će ti znakovi olakšati prepoznavanje homoseksualaca. Trojica  psihologa, u to vreme najvećih stručnjaka za interpretaciju rezultata tih testova, je procenila ispitanike. Stupnjevi adaptacije nisu pokazali znatne razlike među homoseksualnom i heteroseksualnom grupom.


Određujući na osnovu testova seksualnu orijentaciju u združenim parovima (isto godište, isti IQ), stručnjaci su pogađali u oko 50% slučajeva. Ne treba dodatno objašnjavati, pri takvoj vrsti izbora (između dve izjednačene opcije) taj postotak znači da je reč o čistoj slučajnosti.


Tako je dokazano da homoseksualnost ne postoji kao samostalni duševni poremećaj i da seksualni obrasci ponašanja očigledno imaju manji uticaj na identitet i razvoj pojedinca. Evelyn je nastavila da se bavi gej i lezbejskim zajednicama, tvrdeći među prvima da je većina neprihvatanja kod njih zapravo rezultat neprijateljskog odnosa društva prema njima. Naravno, nemojmo se zavaravati, Hookeričini radovi su sve vreme lagano gurani pod tepih. Ali, u trenutku kad su smogli biti iskorišćeni, bili su snažan argument pristalicama brisanja homoseksualnosti s popisa duševnih bolesti.


Izvor: Crol
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."