You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Anne Lister (1791-1840) (VIDEO)
četvrtak, 04 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Anne Lister (1791-1840) (VIDEO)

Anne Lister je živela možda u isto vreme kad i junakinje Jane Austen, ali nikako nije bila Elizabeth Bennet. Svojim ljubavnicama se predstavljala kao Fred, dok su je susedi poznavali kao gospodina Jack-a. Njen lik igra Maxine Peake u BBC drami "The Secret Diaries of Miss Anne Lister“, emitovanoj početkom ove godine. Popularnost je stekla u 19. veku u Yorkshire-u.

 

Naša heroina je bila vrlo bogata zemljoposednica i uspešna poslovna žena, što je bilo vrlo neobično za ta vremena.

 

Najpoznatija je, ipak, po svom dnevniku, odnosno seriji dnevnika. U njima je zapisala svoj život u 4 miliona reči. Deo dnevnika zapisan je pod tajnom šifrom. Kad su 1990. godine objavljeni dekodirani dnevnici, otkriven je detaljan opis njenog ljubavnog života i seksualnih veza sa ženama. Anne nije štedela na detaljima - zapisala je svaki orgazam koji je doživela.

 

Manje poznate činjenice

 

Volela je da nosi odela i mušku garderobu zbog čega nije bila omiljena u društvu. Takođe, nikad nije skrivala svoju seksualnost. Početkom 20. veka, kad su njeni dnevnici dekodirani, postala je neomiljena zbog pisanja o svom seksualnom i ljubavnom životu bez dlake na jeziku.

 

Ono što je društvo najviše šokiralo bili su njen prezir i snobovski stav prema radničkoj klasi.

 

Zašto je heroina?

 

Anne nije prva britanska lezbejka, ali je sigurno prva 'zabeležena' lezbejka u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Njeni dnevnici otkrivaju ženu koja je bila zadovoljna sama sobom i ljubavi prema drugim ženama.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Izvor: Crol

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."