You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Pukovnik Victor Barker (1895-1960)
četvrtak, 04 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Pukovnik Victor Barker (1895-1960)

Victor Barker je poznata i kao Valerie Barker (devojačko prezime); Valerie Arkell-Smith (prezime prvog supruga); John Hill i Geoffrey Norton.


Njen život bio je sve samo ne dosadan. Prvo se kretala u vojnim krugovima, nakon čega je živela kao majka i supruga u Surrey-u. Neko vreme je živela i kao muškarac u Brightonu, a završila je u cirkusu.

Zatvor zbog lažnog predstavljanja

 

Kao muškarac, živela je iznad svojih mogućnosti i 1929. godine proglasila bankrot. Postala je poznata nakon hapšenja koje je usledilo zbog neodazivanja sudu, a na lekarskom pregledu u zatvoru otkriveno je da je žena. Njen brak s Elfridom Haward doveden je u pitanje i Barker je dobila zatvorsku kaznu od devet meseci zbog lažnog predstavljanja na venčanom listu. Nakon puštanja na slobodu nastavila je živeti kao muškarac.


Odanost fašizmu

 

Golema mrlja na njenoj "karijeri" bilo je članstvo u fašističkom pokretu u kom je čak obučavala novopridošle. Kasnije je svoju priču prodala tabloidima i postala cirkuska atrakcija u Blackpoolu. Lezbejska književnica Radclyffe Hall ju je opravdavala jer se "samo pretvarala" da je muškarac te je njeno ponašanje "udarilo temelje pokretu za LGBT prava".


Zašto je heroina

 

Usprkos sumnjivoj političkoj pripadnosti, Pukovnik je bila odlučna živeti u skladu sa svojim identitetom te je čitavoj zemlji približila ideju nošenja odeće suprotnog spola i trans-identiteta. Iako se predstavljala kao pukovnik, zapravo je bila pripadnica radničke klase.


Da je danas živa bila bi Chaz Bono, trans muškarac koji je silom prilika postao poznat, ali se svejedno u svojoj koži osjeća ugodno.Izvor: Crol

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."