You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Frida Khalo (1907-1954)
četvrtak, 04 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Frida Khalo (1907-1954)

Pravo ime ove heroine je Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon. Tek nakon udaje za meksičkog slikara Diega Riveru ostavlja ime koje ju je proslavilo Frida Kahlo de Rivera.

 

U filmu “Frida” njen lik utelovila je odlična Salma Hayek i prikazala bogat život ove slikarke realizma, kubizma i nadrealizma.

Meksičkom društvenom scenom vladala je 1930-ih i 40-ih godina.

 

Poznata po: Šarenim slikama, autoportretima i mešanjem meksičke narodne umetnosti i mitologije sa simboličnim slikama njene vlastite psihičke patnje i boli. Kao osamnestogodišnjakinja preživjela je stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj je slomila desnu nogu, karlicu, rebra i ključnu kost i pretrpela oštećenje kičmenog stuba, a kao posledica nesreće javila se neplodnost jer joj je šipka autobusa probila karlicu.

 

Frida je nastavila da slika i nakon 30 operacija i ubrzo postala slavna. Nekoliko dana pre smrti, 13. jula 1954. godine napisala je: 'Nadam se da će izlaz biti radostan i nadam se da se više nikad neću vratiti'. Kao službeni uzrok smrti navedena je plućna embolija, mada su neki smatrali kako je posredi bila prevelika doza lekova koja možda jeste, a možda i nije bila slučajna. Njenu umetnost počeli su ceniti tek nakon njene smrti, a do tada je bila poznata samo kao supruga Diega Rivere.

 

Neslavna zbog: Strastvenog pušenja, pošalica na račun drugih i razvratnih kućnih zabava. Godinu dana pre smrti imala je izložbu u Meksiku, ali je doktor insistirao na mirovanju zbog lošeg zdravstvenog stanja. Frida je bila uporna i otišla na izložbu, kao i na after party i to tako da su je, sa sve krevetom, odvezli na zadnjem kraju kamiona, a na izložbu su je unela četiri muškarca.

 

Zašto je heroina: Otvoreno je priznala da je biseksualna, volela je da zavodi žene. Još je kao tinejdžerka volela da oblači mušku garderobu i izgledala androgino, a mnogi su je smatrali feminističkom ikonom i slavili kao simbol ženske emancipacije.

 

Poznati ljubavnici/e: Khalo i njezin suprug imali su otvoren brak i mnogo ljubavnika/ica. Njene najpoznatije veze bile su sa Josephine Baker i Georgiom O’Keeffe. Takođe je imala aferu s ruskim revolucionarom Leonom Trotskyjem.

 

Da je danas živa bila bi: Tracey Emin.

 

Izvor: Crol

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."