You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Tallulah Bankhead (1902-1968)
četvrtak, 04 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Tallulah Bankhead (1902-1968)

Tallulah Bankhead je bila filmska i pozorišna glumica, a nastupala je i na radiju i TV-u. Bila je poznata po kontroverznom ponašanju koje je uključivalo opijanje, drogiranje i svlačenje u svakoj mogućoj prilici.

 

U središte pažnje ponovo je dospela 2000. godine kad su otkriveni dokumenti tajne britanske službe MI5. Tad se saznalo kako je podmićivala dečake iz škole Eton "navodeći ih na sramotno i neprirodno ponašanje". Kako god, te su se optužbe temeljile isključivo na tračevima i govorkanjima te za njih nikad nisu pronađeni valjani dokazi.

Manje poznate činjenice

 

Iako se sa 16 godina preselila u New York kako bi započela karijeru, roditelji su je pre toga poslali u žensku katoličku školu, kako ne bi "upadala u nevolje". Volela je životinje i imala je mnogo pasa, papagaja po imenu Gaylord i lava koga je nazvala Winston Churchill.

Kad je nastupala na londonskom West Endu, kupila je Bentleya ali nije imala pojma o vožnji i najčešće je molila taksiste da voze ispred nje do željenog cilja.
Priča se da je ostala dosledna i na samrtnoj postelji jer su njene poslednje reči navodno bile "Kodein... burbon".

 

Zašto je heroina

 

Mada se nikada nije identifikovala kao lezbejka ili biseksualka, Tallulah se upuštala u brojne seksualne i ljubavne veze sa ženama i o njima je otvoreno razgovarala sa prijateljima, kolegama i novinarima. Jedna od njenih najpoznatijih izjava iz tog doba bila je, "Otac me je upozoravao na muškarce i piće, ali nikad nije rekao ništa o ženama i kokainu."

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Postala je uzor za čitave vojske mladih žena (zvala ih je "devojkama sa galerije" jer su redovno gledale njene predstave na West Endu), a novine su pisale o njenim avanturama i sa muškarcima i sa ženama. Tako je njena seksualnost počela rušiti tabue u tradicionalnim medijima.

 

Poznati prijatelji i ljubavnici

 

Brojni muškarci i žene među kojima i Chico Marx, Betty Carstairs, Marlene Dietrich, Mercedes de Acosta i Greta Garbo.

Da je danas živa, svake nedelje bi bila na naslovnoj stranici magazina Heat.

 

Izvor: Crol

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."