You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Lezbejske heroine iz prošlosti: Marlen Ditrih
četvrtak, 04 jun 2020

Lezbejske heroine iz prošlosti: Marlen Ditrih

Naša ovonedeljna heroina je Marlen Ditrih (27.12.1901. - 06.05.1992.). Ta američka glumica i pevačica poznata je po nadimcima iz istoimenih filmova “Blonde Venus”, “The Scarlet Empress” te Lola-Lola iz hita “The Blue Angel” Josefa von Sternberga, koji joj je doneo međunarodnu slavu i ugovor s Paramount Pictures. Marlen je uživala u čarima Berlina tokom 20-ih i 30-ih godina, a 1950-ih u društvenoj sceni Las Vegasa.


Poznata po: Hrapavom glasu koji joj je pomogao u razvijanju muzičke karijere, enigmatičnim ulogama fatalne žene i ljupkim dugim nogama zbog kojih su mnogi uzdisali. Tokom Drugog svetskog rata ova je Nemica odbila Hitlerovu ponudu da bude nemačka "poster girl" (uz to joj je ponudio ogromne svote novca i brojne filmske uloge) te je umesto toga 1939. godine postala američka državljanka i zabavljala savezničke vojne trupe.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Neomiljena zbog: Bila je germofob (strah od bacila) i mrzela stopala, a svoja je stalno skrivala. Omiljena jela bila su joj hot-dog i cheeseburger. Često je insistirala da joj njena filmska šminkerka dodatno na perike posipa zlatnu prašinu kako bi joj kosa još više sjajila. Takođe, bila je neslavna po ljubljenju svojih kolega toliko snažno i strastveno da su joj šminkeri nakon svake scene morali obnavljati ruž na usnama.

Zašto je heroina: Jedna od njenih najpoznatijih i najčešće citiranih izjava jest da je “seks bolji sa ženama, ali se s njima ne može živeti”. Marlene je bila biseksualka i redovna posetiteljka queer zabava, gay klubova i kabarea predratnog Berlina. Poznata po seksualnoj privlačnosti prema oba pola, glumica je ubrzo postala slavna modna ikona jer je često nastupala u muškim odelima. Intrigirala ju je androginija, a uživala je da eksperimentiše s rodom i identitetom.Poznati ljubavnici/e: Aristokratkinja i pozorišna spisateljica Mercedes de Acosta (koja je spavala s još nekoliko tadašnjih najslavnijih holivudskih lepotica, među kojima su bile Greta Garbo i Tallulah Bankhead), Edith Piaf, Frank Sinatra i tri muškarca iz loze Kennedyjevih.

Da je danas živa bila bi: Annie Lennox iz osamdesetih.

 

Izvor: Crol Portal

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."