You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Zaboravljena veteranka Stounvola
četvrtak, 04 jun 2020

Zaboravljena veteranka Stounvola

stounvolska_veterankaU podne, pre nekoliko nedelja, hiljade su marširale Petom avenijom na tradicionalnoj njujorškoj gej paradi. Oko 10 kilometara dalje, na šestom spratu doma za stare u Bruklinu, slabašna, sedokosa starica u bež pidžami i braon papučama, sedela je bespomično u sobi 609, na ivici kreveta, gledajući kroz prozor.

Piše: Meni Fernandez

Dodiruje medaljon na ogrlici – sa slikom svetog Jude Tadeja, zaštitnika izgubljenih slučajeva, i igra se sa jednim od prstenova koji ima na ruci.

"Sa ovim", pokazuje prsten na malom prstu, "sam udarila jednog tipa tako jako da je otpao kamen, i nikako nisam našla vremena da ga popravim."

Zaboravila je da je gej prajd bio tog dana. Njen um i memorija više nisu oštri kao njen smisao za humor i njen jezik. Kaže da već godinama živi u domu za stare "Oksford" (stigla je u aprilu). Nije sigurna koliko je stara (u decembru će napuniti 90).

Žena iz sobe 609, Storm DeLarveri, je dementna. Ona je jedna od anonimnih njujorških starica u gradu u kome ih ima na hiljade. Mnogi koji su u nedelju marširali Petom avenijom bi bili zatečeni činjenicom da je ova sićušna starica – nekada kros-dreserka i M.C. grupe drag-kraljica, takođe i  žestoka izbacivačica koja je radila u lezbejskim barovima – jedan od razloga što marširaju.

Gospođa DeLarveri se 1969. borila protiv policije u istorijskoj pobuni u kafeu Stounvol In u Grinvič vilidžu, kada je začet pokret za gej prava. Prvi gej prajd, koji je održan 1970. uopšte nije bio parada već protest kojim je obeležena godišnjica ustanka u Stounvolu.

Neki pisci smatraju da je gospođa DeLarveri možda bila lezbejka, kros-dreserka, koju je policija pretukla i time izazvala pobunu (ta žena nikad nije identifikovana). Drugi smatraju da ona nije ta žena, ali niko ne dovodi u pitanje činjenicu da je bila tamo. Niko ne sumnja da je ova žena, koja se celog života odupirala nasilju, to radila i leta 1969.

U nekom momentu u nedelju, kaže da je policija nije udarala. U sledećem, kaže da ju je policajac jako udario s leđa. "Završio je na podu", kaže gospođa DeLarveri, članica Asocijacije stounvolskih veterana. "Ne znam čime me udario. Kukavica, udara s leđa."

Gospođa DeLarveri se poslednjih godina bori sa pronalaženjem smeštaja, mentalnim zdravljem i pravnim začkoljicama. Tokom prošle godine, Jevrejska asocijacija za pružanje usluga starima je sudskim putem postala njen zakonski staratelj. U martu je hospitalizovana nakon što su je dezorijentisanu i dehidriranu pronašli u Hotelu Čelzi, gde je živela decenijama. Njena soba na sedmom spratu hotela je i dalje prazna, i ostaje nejasno da li će se ikada vratiti tamo.

Mala grupa prijatelja, uključujući i komšije iz Hotela Čelzi, je redovno posećuju. Socijalna radnica iz grupe SAGE, koja pruža usluge LGBT starima, joj pomaže od 1999. kada je trebalo da bude iseljena iz hotela.

Deo njenih prijatelja kaže da su frustrirani načinom na koji je vlasti i drugi tretiraju, a naročito su razočarani što njene nevolje nisu naišle na veću podršku gej i lezbejskih aktivista.
Liza Kanistraći, vlasnica bara Henrietta Hudson u kome je  DeLarveri radila kao izbacivačica kaže da mladi gejevi i lezbejke nikada nisu čuli za nju. "Mnogi aktivisti su jako mladi, imaju 20, ili 30 godina. Zajednica koja je poznaje polako nestaje."

Prijatelji gospođe DeLarveri su ogorčeni jer ona većinu vremena provodi unutar doma za stare i nije im dozvoljeno da je izvedu napolje, čak ni u šetnju.

Lea Lester iz Jevrejske asocijacije za pružanje usluga starima kaže da nije bila svesna da se prijatelji brinu oko toga. "Moramo se postarati da je zdravstveno sposobna i voljna, tada bi nam bilo drago da razgovaramo sa njenim prijateljima i zajedno napravimo bezbedan plan, kako bi ona mogla da izađe napolje na nekoliko sati," rekla je.

Ime gospođe DeLarveri se izgovara Stormi, poput oluje (na engleskom, prim.prev.) ali u sobi 609 ona je mirna, pričljiva, ljupka. Njen život je bio bombastičan, probijala je granice.

Prijatelji kažu da je u Čikagu radila za mafiju. Grupa drag-kraljica sa kojima je nastupala pre nekoliko decenija, poznata po imenu Jewel Box Revue, redovno je nastupala u Apollo-u Harlemu (oblačila se kao muškarac, a muškarci su se oblačili kao žene). U čarapi je nosila žilet, i dok su ljudi dolazili i odlazili iz gej/lezbejskih barova u Vilidžu, ona je patrolirala.

Trenutno sedi na ivici kreveta, mislima okrenuta ka paradi, gde je u prošlosti bila nezaobilazna. Kaže da ima poruku za one koji učestvuju u proslavi. "Budite ono što jeste", kaže. "Ne morate da se pretvarate. To ste što ste."

Gospođa DeLarveri me pitala koliko je sati, i kada prajd počinje. U jednom momentu je izula papuče i delovalo je da traži cipele. "Mislim da su već počeli, verovatno me traže."

Prevod: Majda Puača
Izvor i fotografija: New York Times
Komentari
Dodaj Novi
Stormy :) 2010-07-28 13:59:09

Super baka!:))))
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."