You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Povijest vibratora: od lijeka do igračke
četvrtak, 04 jun 2020

Povijest vibratora: od lijeka do igračke

pelvic doucheOd trenutka kad se u Velikoj Britaniji pojavio Manipulator na parno napajanje, što je bilo davne 1870. godine, priča o vibratorima jednako je uzbudljiva kao i same napravice.

Ove ženske igračke spoj su znanosti, medicine, dizajna, tehnologije i društvene povijesti. Cijela priča počinje histerično s 'bijesom maternice'. Hipokrat je vjerovao da maternica nije organ fiksiran na jednom mjestu, već da luta tijelom u potrazi za nevoljama. U trenutku orgazma ona 'hvata' dušnik zbog čega žene dahću kako bi došle do zraka.

Premalo seksa vodi u bolest
Već od najranijeg vremena poznato je kako se žene često žale na nervozu, manjak tekućine, nesanicu i smanjen apetit. Hipokrat je bio uvjeren da je uzrok takvim tegobama blokada maternice. To se nazvalo histerija zbog grčkog izraza za maternicu, hysteros.

Galen, grčki liječnik vjerovao je da je blokada maternice uzrokovana nedostatkom seksa, posebno kod izrazito strastvenih žena, a primijećena je kod opatica, djevica, udovica, ali i kod udanih žena čiji muževi nisu adekvatno 'obavljali svoj posao'.

Rješenje se pronašlo u masaži koja vodi do klimaksa. U svrhu tretmana prakticiralo se diranje genitalnih organa koje je dovelo do trzanja popraćenog s bolom, ali i užitka, kako bi se žena oslobodila svih tegoba koje ju muče.

Naporan put do orgazma
Problem je bio u tome što su liječnici doživljavali ovaj tretman kao užasno zamoran, jer dovođenje žene do klimaksa nekad može trajati užasno dugo. Radilo se o poslu za koji je trebalo biti izdržljiv i strpljiv. Upravo zbog toga što je postupak dugo trajao, liječnicima nije bio isplativ jer nisu mogli posjetiti dovoljno pacijentica kako bi zaradili. U to vrijeme, masturbacija se kod oba spola smatrala lošom. Ne samo što se samozadovoljavanje smatralo moralno lošim, mislilo se da je i opasno te da slabi um i tijelo.

Žene, posebno one s histerijom nisu se smjele dirati, to se smatralo muškim poslom koji trebaju i smiju obavljati samo muževi i liječnici.

Umjesto ruke – voda
Pri kraju 19. stoljeća u pomoć su priskočili spa-centri s tretmanima vodom koji su posao obavljali puno efektivnije. Radilo se o zdjeličnim tuševima koji su mlaz vode usmjeravali prema klitorisu, a potječu iz 1860. godine. Navodno su dovodili do klimaksa u samo 4 minute.

Ukoliko brak ne donosi olakšanje ginekolog Dyno-Rodding je ženama savjetovao jahanje konja, vožnju u vlakovima koji se drmaju ili njihanje u ljuljačkama.

Masovna histerija
Međutim, ako ni to nije dovoljno, ženama nije preostalo ništa drugo već potražiti liječničku asistenciju. Mnogi iz tadašnje medicinske profesije vjerovali su da je više od 75% žena histerično, te da se radi o kroničnoj bolesti čije se tegobe mogu olakšati, ali ne i izliječiti.
Zbog toga se javila potreba o jeftinijim i dostupnijim uređajima. Do 1870-ih godina već je istražena snaga pare, te se pojavio Manipulator. Radilo se o stolu s posebno izrezanim dijelom u koji je žena mogla smjestiti svoju zdjelicu, a posebni dio vibracijama je draškao ženin spolni organ. Vibracije su bile pokretane snagom pare.

Prvi britanski vibrator proizveo je Weiss 1880. godine, a sastojao se od nekoliko vibratoda. Vibrator se napajao baterijama, ali kako je električna energija zavladala svijetom, počelo se proizvoditi i vibratore koji su se napajali uličnom strujom.

Tadašnji su vibratori proizvodili 1000-7000 pulseva u minuti, a bilo ih je nekoliko vrsta: prijenosni, pričvršćeni za pod, ali i oni koji su visjeli sa stropa.

Vibrator za kućnu uporabu
Napravama su operirali liječnici. Međutim, seksolozi tvrde kako pojava ovih napravica pokazuje nešto sasvim drugo. Čini se kako se napokon shvatilo da seksualni užitak žene ne uključuje nužno penetraciju. Malo diranja od strane liječnika bilo je sasvim prihvatljivo jer nije uključivalo stavljanje ničega u vaginu.

Međutim, javlja se još jedno pitanje. Ukoliko se vjerovalo da seksualno nezadovoljstvo uzrokuje histeriju, zbog čega nitko nije naučio i poticao žene na samozadovoljavanje kako bi se same 'olakšale'.

Početkom 20. stoljeća električni vibratori napravljeni su za kućnu uporabu. Zanimljivo je napomenuti kako je vibrator elektrificiran prije izuma električne perilice za rublje. Prve su naprave bile prilično glomazne i glasne, ali kasnije se njihov dizajn poboljšao i smanjio.

Počelo se vjerovati da vibratori ne samo što liječe histeriju, već i gluhoću, polio i impotenciju. Naprave, nakon čije uporabe su ženama sjala lica, počela su se masovno reklamirati.

Moja prva igračka
Jednom kad je lijek napustio medicinsku arenu i preselio se u domove, liječnici su ga prestali koristiti. U svrhu seksualnog samozadovoljavanja danas postoji bezbroj vrsta vibratora i drugih seksualnih pomagala namijenjenih ženama, ali i muškarcima.

Novija istraživanja pokazuju kako čak 44% žena između 18 i 60 godina koriste seksualne igračke, kao i 20% muškaraca. Velik broj žena o seksualnim pomagalima bez problema razgovara sa svojim partnerom. Čak jedna od pet žena masturbira najmanje jednom tjedno, a njih 60% pritom se koristi upravo vibratorom. Najveći broj žena svoj prvi susret s igračkom za samozadovoljavanje doživi s 20 godina.

Izvor: CrolPortal

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."