You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Istorija simbola ponosa LGBT osoba
četvrtak, 04 jun 2020

Istorija simbola ponosa LGBT osoba

Tek nedavno su simboli LGBT ponosa postali široko prihvaćeni i priznati, ali mnogi od njih se temelje na našoj prošlosti. Simboli ponosa ne služe samo kao način na koji LGBT osobe pokazuju svoj ponos, već i kao način na koji se LGBT osobe identifikuju sa drugim LGBT osobama. Dok su neki simboli ponosa opšte poznati i korišćeni, neki su opšte poznati samo u okviru LGBT zajednice i, stoga, pružaju siguran način javnog iskazivanja nečije seksualne orijentacije, koju, s druge strane, ne objelodanjuju onima koji bi ih mogli povrijediti. Često se od simbola ponosa prave ogrlice ili minđuše koje se lako mogu vidjeti ali je malo vjerovatno da će njihovo značenje prepoznati osobe van LGBT zajednice.

Ovaj tekst je samo sažetak istorije simbola ponosa, čija je namjera da edukuje i informiše LGBT osobe kao i one koji podržavaju LGBT kulturu. Za više informacija, pratite dole navedene linkove kako biste saznali više o istoriji simbola ponosa i situaciji u okviru koje su nastali.

Za više informacija i zbirki simbola ponosa, posjetite ove sajtove:
FreebieGraphics.com: Gay and Lesbian Graphics
Swade's Origins of Gay and Lesbian Symbols Page
Swade's Gay and Lesbian Symbol Gallery
Jase's Rainbow Archieve (for pride graphics and histories)
Pride Gifs

-------------

Zastava duginih boja

Ružičasta boja označava seksualnost
Crvena označava život
Narandžansta označava iscjeljenje
Žuta označava sunce
Zelena označava prirodu
Plava označava umjetnost
Indigo označava harmoniju
Ljubičasta označava duh

Po mom mišljenju, zastava duginih boja se najčešće koristi i najprepoznatljiviji je LGBT simbol. Dugine boje iz ove zastave se koriste u svakoj prilici, od karte SAD do metalnog prstenja i na ogrlici kao alternativan način ispoljavanja LGBT ponosa.

Džilbert Bejker je, 1978. godine, u San Francisku, kreirao zastavu duginih boja. Prvobitno je na zastavi bilo osam boja i Bejker je svakoj dodijelio značenje.

Prvu zastavu je ofarbao i sašio svojim rukama. Ipak, kada se obratio kompaniji koja proizvodi zastave, rečeno mu je da “jarko ružičasta” komercijalno nije na raspolaganju. Tako je zastava morala da se svede na sedam boja.

U novembru 1978. godine, ubijen je prvi javno deklarisani gej supervisor San Franciska. U znak sjećanja i u nadi da se ovakav zločin iz mržnje više nikad neće ponoviti, parada ponosa je 1979. godine trebalo da pokaže snagu i pravi broj gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih i transdžender osoba u San Francisku. Organizatori/ke parade su odlučili/e da koriste Bejkerovu zastavu, ali željeli su samo verziju sa šest boja tako da tri boje mogu biti sa svake strane ulice. Kao rezultat toga, indigo boja je takođe sklonjena što je stvorilo zastavu sa šest boja koju danas poznajemo kao zastavu duginih boja.

Zastava je prvi put korišćena na području San Franciska ali je ubrzo počela da se koristi širom zemlje i, konačno, svijeta. Zastava duginih boja je danas priznata od strane Međunarodnog kongresa proizvođača zastava kao važeća zastava koja predstavlja LGBT zajednicu.

Za više informacija o istoriji zastave duginih boja, posjetite sledeće linkove:
The Rainbow Flag
Jase's Rainbow Colors and Related Symbols

-------------

Trouglovi ponosa

Ružičasti trougao

“Oni koji zaborave prošlost osuđeni su da je ponavljaju!”

Ovo je, po mom mišljenju, drugi najčešće korišćeni i priznati simbol ponosa. Isto tako je najtužniji. Ružičasti trougao je duboko ukorijenjen u istoriju LGBT osoba pošto su ga prvi put koristili nacisti kako bi označili gej muškarce osuđene zbog seksualnog prestupa (naime, homoseksualnosti) u koncentracionim logorima. Zakon, koji je kažnjavao gej muškarce, isto tako je kažnjavao incest i pedofiliju, kao da su osoba koja voli drugu odraslu osobu i osoba koja zlostavlja nedužnu djecu nekako povezane. Lično vjerujem da ovo spajanje “seksualnih devijacija” možda bilo uzrok stvaranja široko rasprostranjenog pogrešnog pojma da su gej muškarci ili pedofili ili da je veća vjerovatnoća da gej muškarci zlostavljaju djecu nego heteroseksualni muškarci. Istraživanja su pokazala da ne postoji veća vjerovatnoća da gej muškarci zlostavljaju djecu nego heteroseksualni muškarci.
Nažalost, mučenje nedužnih gej muškaraca nije se tu zaustavilo. Kada su logori oslobođeni, zatvorenici su pušteni i mnogima od njih (ili njihovim porodicama) na kraju je isplaćena neka vrsta odštete. Ipak, mnogi gej muškarci iz koncentracionih logora su kasnije u stvari ponovo smješteni u “legalne” zatvore zato što su još uvijek smatrani seksualnim prestupnicima. Bili su prisiljavani da tu služe kaznu, čak su morali da kaznu služe od početka pošto se vrijeme koje su proveli u koncentracionim logorima nije smatralo kao dio njihove legalne kazne. Gej muškarcima ili njihovim porodicama nije isplaćena nikakva odšteta.
Aktivisti/kinje za gej i lezbejska prava su 1980. godine, preuzeli ružičasti trougao kao simbol osnaživanja. Danas uglavnom predstavlja cijelu zajednicu LGBT osoba.

O istoriji ružičastog trougla pročitajte više na sledećim stranicama:
The Pink Triangles Pages
Jase's Triangles and Related Symbols

-------------

Crni trougao

Crni trougao je takođe korišćen da označi zatvorenike/ce u koncentracionim logorima. Crni trouglovi su predstavljali “asocijalne zatvorenike/ce”, za koje se danas vjeruje da su bile i lezbejke. Iako je lezbejstvo bilo tehnički legalno pod Hitlerovom vlašću, lezbejski klubovi su bili spaljivani, lezbejske novine uništavane i zabranjivane i svi ostali sastavni dijelovi lezbejske kulture, koja je tek počela da cvjeta, su uništavani. Lezbejke su bile primorane da žive obavijene velom tajne i u strahu da ne budu otkrivene.
Danas se vjeruje da se zakon, kojim su lezbejke optuživane za asocijalnost, odnosio na lezbejke, žene koje su odbijale da rađaju djecu, prostitutke i žene ostalih anti-socijalnih karakteristika. Vjerovalo se da su te lezbejke, koje su i dalje bile otvoreno ponosne, zatvarane u koncentracione logore kao asocijalne kriminalke. Nažalost, zbog nedostatka sačuvanih zapisa, mnogo toga je teško provjeriti. U nedavnoj prošlosti, ipak, izbili su na površinu neki dokazi da su lezbejke zatvarane samo zato što su lezbejke.
Važno je obratiti pažnju na dovođenje u vezu definicije “asocijalne” žene i sličnosti koju ta definicija ima sa opštim društvenim stereotipima o lezbejkama (npr. lezbejke ne mogu imati djecu; lezbejke ne žele da imaju djecu; lezbejke mrze muškarce i žele da žive na pustom ostrvu samo sa drugim lezbejkama.)
Lezbejke i feministkinje su preuzele crni trougao kao simbol ponosa. Crni trougao se danas obično koristi kao simbol ponosa lezbejki.

-------------

Trougao, simbol biseksualnih osoba

Godinama su biseksualne osobe isključivane iz heteroseksualnog kao i homoseksualnog društva. Pošto nisu ni lezbejke/gejevi ni streit, nisu imali/e svoje simbole ponosa. Tako su stvoreni trouglovi koji se preklapaju kao simbol ponosa biseksualnih osoba. Ovo je (koliko znam) najčešće korišćeni i prihvaćeni simbol ponosa biseksualnih osoba.
Važno je zapamtiti da su postojale brojne varijacije na upotrebu trougla kao simbola ponosa. Neke od tih varijacija uključuju trougao duginih boja i trougao boje lavendela. Ostali trouglovi pokazuju ponos zbog LGBT orijentacije i ponos zbog pripadnosti određenoj rasi ili kulturi.

-------------

Simboli roda

Simboli roda su originalno bili opšti astrološki znaci koji potiču još iz rimskih vremena. Spojeni muški simboli se koriste od 1970. godine kao simbol ponosa gej muškaraca. Spojeni ženski simboli se koriste kao simbol ponosa lezbejki. Neke feministkinje takođe koriste dvostruki ženski simbol (jedan prsten sa dva krsta) kao simbol sestrinstva među ženama.
Transseksualne osobe ponekad koriste simbol napravljen od jednog prstena, jednog krsta i jedne strijele. Ponekad se ovaj simbol koristi da pokaže kako osoba uživa u prelaženju rodnih granica na bilo koji način ili podržava osobe koje u tome uživaju.

O istoriji simbola roda pročitajte više na:
Jase's Gender Symbols

-------------

Labris

Labris je dvosjekla sjekira koja se obično koristila u matrijarhalnim društvima kao oružje ili oruđe za žetvu. Danas je labris lezbejski i feministički simbol snage i samodovoljnosti. Ipak, zbog predrasude da su sve feministkinje lezbejke (i da mrze muškarce), mnoge feministkinje su odustale od upotrebe ovog simbola dok su lezbejke nastavile da ga koriste kao zajednički simbol ponosa.
Labris je, takođe, igrao ulogu u drevnoj mitologiji. Demetra, boginja žena, koristila je labris kao skiptar, a vjeruje se da se na religioznim ceremonijama, priređivanim u njenu čast (kao i u čast Hekate, boginje podzemlja), upražnjavao lezbejski seks.
Moram da priznam da je ovo moj drugi omiljeni simbol ponosa. Izgleda veoma snažno i mislim da predstavlja ono najbolje u lezbejskom ponosu, samoprihvatanje, ponos i snagu da slijedimo svoje srce. (U slučaju da se pitate, zastava duginih boja mi je omiljeni simbol ponosa zato što pokazuje ne samo različitost seksualnih orijentacija već i različitost boja i kultura koje čine svijet tako divnim.)

Više o labrisu pročitajte na:
Jase's Miscellaneous Symbols

-------------

Lambda

Lambda je zajednički simbol LGBT prava. Prvi put ga je upotrijebio njujorški Savez gej aktivista/kinja, 1970. godine. Tom Duer, član Saveza, predložio je grčko slovo i zbog njegove naučne upotrebe. Lambda je još jedan simbol koji se često koristi među LGBT zajednicom, ali uglavnom nepoznat heteroseksualnom svijetu. Za razliku od ostalih simbola, lambda se povezuje sa militantnijim frakcijama gej i lezbejskog pokreta. Zbog ovoga, nekim gej muškarcima i lezbejkama nije prijatno da ga koriste. (Da, gej, lezbejska, biseksualna i transdžender zajednica takođe ima djecu cvijeća!)

O istoriji lambde pročitajte više na ovim stranicama:
Lambda As a Symbol of Gay/Lesbian Rights
Why Lambda?
The Lambda and Related Symbols

-------------

Zastava ponosa osoba koje se oblače u kožu

Ovo je simbol zajednice osoba koje se oblače u kožu i obuhvata one koje vole kožu, džins, sado-mazohizam, vezivanje i disciplinu, uniformu, gumu i ostale fetiše. Zastavu je stvorio Toni DeBlaz i prvi put pokazao 28. maja 1989., na takmičenju Mister Koža u Čikagu. Mada se ova zastava često koristi među gej zajednicom, to nije “samo gej” simbol.
Navodno, gej muškarci ljubitelji kože su možda modifikovali zastavu duginih boja pa su umjesto ljubičaste boje ubacili crnu. (Ipak, ova verzija se može pobrkati sa verzijom zastave duginih boja “pobjeda nad AIDS-om”, pošto su veoma slične.

-------------

Ostali simboli ponosa LGBT osoba


Merkur

Simbol Merkura je astrološki znak koji se koristi kao simbol ponosa trans osoba. Ovaj znak treba da predstavlja balans muške i ženske strane u pojedincu/ki. Simbol potiče iz grčke mitologije. Hermes i Afrodita su imali dijete po imenu Hermafrodit. (Vjeruje se da su religiozne ceremonije u slavu Afrodite uključivale kastraciju, transvestitizam i homoseksualnost.) Nimfa po imenu Salmacis se zaljubila u Hermafrodita ali joj on nije uzvratio ljubav. Tako se ona molila bogovima da njih dvoje zauvijek budu zajedno. Potpuno neočekivano, njih dvoje su “spojeni” u jedno biće sa muškim i ženskim karakteristikama. Odatle potiče riječ “hermafrodit”. Ipak, danas se “hermafrodit” više ne koristi da opiše djecu sa varijacijama polnih organa (za više informacija posjetite UK Intersex Association http://www.ukia.co.uk/). Umjesto toga, koristi se termin “dvopolci”.

O simbolu Merkur pročitajte više na:
Jase's Miscellaneous Symbols

-------------

Logo IFGE

Ovo je simbol koji koriste trans osobe. Inspirisan je simbolima roda i kreiran kao simbol Međunarodne fondacije za edukaciju o rodu (International Foundation for Gender Education), organizacije koja se bavi problemima sa kojima se suočavaju osobe koje se oblače u odjeću suprotnog pola i transdžender osobe. Simbol predstavlja spajanje raznih rodova u jedan. Bez obzira što IFGE sada koristi drugi logo, vjerujem da je ovaj simbol zaštićen autorskim pravom, ali se može koristiti u nekomercijalne svrhe kako bi označio transdžender osobe ili osobe koje ih podržavaju.

O logu IFGE više pročitajte na stranicama:
The International Foundation for Gender Education
Jase's Miscellaneous Symbols

Beverli Grin

Izvori:
www.geocities.com/WestHollywood/1769/history.html
http://www.enqueue.com/ria/leather.html

Prevod: RG

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."