You are here: Početna » Saznajte Više » Istorija » Istorija Stounvola
četvrtak, 04 jun 2020

Istorija Stounvola

Poslednje nedelje juna 1969. godine policija i agenti Odbora za kontrolu upotrebe alkohola upali su u gej bar The Stonewall Inn u ulici Christofer Street u Njujorku. Navodno, razlog njihovog dolaska bio je kontrola kršenja zakona o kontrolisanoj upotrebi alkohola, ali su uskoro počeli da zasipaju prisutne uobičajenim homofobičnim izjavama i, nakon provere identifikacije, da izbacuju jednog po jednog gosta napolje.

Umesto da se tiho odšunjaju kućama, kao što su to godinama radili, drag queens, studenti/kinje i ostali gosti bara, uzvratili su udarac. Neko od gostiju iščupao je parking sat i iskoristio ga da bi postavio barikade, kako niko ne bi mogao da izađe napolje. Agenti i policija bili su zarobljeni unutra, potpuno su razrušili bar i pozvali pojačanje. Oni su se pojavili sa uključenim sirenama i rotacionim svetlima. Stvarala se sve veća gužva. Neko je podmetnuo požar. Pojavljivalo se sve više i više ljudi i protesti su trajali tri dana. I prvi put, posle više godina opresije, podigao se glas i nastao je gej pokret.

 

Ovaj događaj postao je vrlo značajan, gotovo mitski. Mnoge organizacije koriste Stonewall ili Christofer Street u svom imenu.

 

Tokom leta i jeseni 1969. i 1970. godine razvilo se pet frontova borbe za ostvarivanje gej prava – u Njujorku, Berkliju, Los Anđelesu, San Francisku i San Hozeu. Do kraja 1970. godine osnovano je preko tri stotine organizacija koje su na različite načine bile angažovane u borbi za ostvarivanje gej i lezbejskih prava.

 

Prve demonstracije u znak sećanja na pobunu u Stounvolu u Ulici Kristofer održane su u Njujorku avgusta 1969. godine. U Njujorku i San Francisku su 1970. godine organizovani marševi na dan ovog ustanka i tako je nastala tradicija održavanja gej parada. Od tada su u mnogim gradovima Amerike i u drugim zemljama tog dana organizovane gej parade. Za mnoge su ovi prvi marševi predstavljali prekretnicu u životu, podstakli ih da se autuju, dobiju snagu od svih koji ih okružuju i izgrađuju ponos u svojim zajednicama.

 

12. oktobra 1985. godine na godišnjoj konferenciji International Association of Lesbian and Gay Pride Coordinators (koordinatora Međunarodnog udruženja za LG paradu), Moris Kajt, član Christopher Street West, delegacije iz Los Anđelesa, predložio je da se dvadesetpetogodišnjica događaja u Stounvolu obeleži organizovanjem prve međunarodne proslave lezbejske i gej parade. Predložio je masovnu prisutnost međunarodne gej i lezbejske zajednice u Njujorku, juna 1994. godine.

 

Ovaj događaj bio je povod za razvijanje sličnog koncepta za organizatore parada u Vankuveru, Mineapolisu, Bostonu, kao i toga da su na konferenciji International Lesbian and Gay Association (ILGA) u Stokholmu, i u Parizu, učesnici odlučili o imenu i zahtevima Međunarodnog marša (International March).

 

Održano je nekoliko preliminarnih sastanaka na kojima se raspravljalo o načinima donošenja odluka koji podrazumevaju međunarodnu saradnju i učestvovanje. Određen je cilj zalaganja za rodnu ravnopravnost kao i obavezno prisustvo minimum 50% osoba koje se razlikuju po polu i rasnoj pripadnosti u procesu odlučivanja. Takođe je određeno da u ovaj proces budu uključene i biseksualne osobe, stari, mladi, osobe sa hendikepom, odnosno svi oni koji čine ogroman mozaik različitosti u okviru zajednice.


Izvor: http://eserver.org/gender/stonewall-history.txt

Prevod: Maja

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."