You are here: Početna » Kultura » Proza » Stoun Buč Bluz, Lesli Fajnberg
sreda, 05 avg 2020

Stoun Buč Bluz, Lesli Fajnberg


Novo izdanje kolektiva Queer Beograd izašlo iz štampe.


U okviru izdavačke aktivnosti kolektiva Queer Beograd, a uz logističku pomoć  organizacije Žene na delu,  10. januara 2012. iz štampe je izašla knjiga Stoun Buč Bluz, autora-ke Lesli Fajnberg,  u prevodu Majde Puače i Milice Jeremić. S velikim ponosom predstavljamo vam kultni roman, širom sveta smatran najboljim prikazom složenosti transrodne egzistencije. Posle prevoda na nemački, holandski, kineski, italijanski, hebrejski i slovenački, od sada Stoun Buč Bluz možete čitati i našem jeziku.


Ovo međunorodno priznato delo predstavlja nam svet iz vizure Džes Goldberg, muškobanjaste devojke koja je odrastala u doba Makartizma i autovala se kao buč lezbejka u gej drag barovima svog radničkog gradića pre Stounvolske pobune. Stoun Buč Bluz prati jedno uzbudljivo životno putovanje, evocirajući istorijske i političke činjenice, i upoznaje nas sa neobičnom protagonistkinjom koju krase žudnja, ranjivost i radnička borbenost. Ovaj nekadašnji andergraund klasik vodi čitaoce kroz transformaciju i istraživanje rodnog izražavanja i dotiče srce svake osobe koja je ikada patila ili bila hvaljena zbog svoje različitosti.


Stoun Buč Bluz ujedno podseća na to šta danas za sve nas znači ono kroz šta su prolazili/e i za šta su se borili/e naši prethodnici/e, poziva na solidarnost, na uviđanje međusobne povezanosti različitih vrsta opresija, zato što je to jedini put ka oslobođenju i sveobuhvatnoj transformaciji trenutnog ekonomskog i društvenog sistema. Ta poruka je naročito aktuelna i za sve nas koji živimo i radimo na području bivše Jugoslavije, te se nadamo da će primerci ove knjige naći svoj put po čitavom regionu koji govori i razume jedan te isti jezik, danas nazivan različitim imenima.


Lesli Fajnberg je dugogodišnji-a trans, queer i levičarski-a aktivist-kinja i nagrađivan-a autor-ka1.  Bavi se političkim novinarstvom, uređuje časopis Svet radnika (Workers world) i od 1981. član-ica je Nacionalnog sindikata pisaca (National Writers Union). Autor-ka je brojnih izdanja. Njen-gov prvi roman ‘Stoun Buč Bluz’ smatra se pionirskim radom na temu roda, dobitnik je mnogih nagrada i deo je nastavnog programa u školama i na fakultetima širom Amerike.


Kolektiv Queer Beograd ovu knjigu posvećuje transrodnim osobama koje poput Džes, ne žele ili ne mogu da idu utabanim medicinskim putem, već svoje rodno izražavanje i telo vide van granica krutih binarnih kategorija i esencijalizma.


Izvor

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."