You are here: Početna » Kultura » Proza » „Tajna istorija“ u luksuznom pakovanju
ponedeljak, 01 jun 2020

„Tajna istorija“ u luksuznom pakovanjuRed boxPrvo zajedničko srpsko-hrvatsko izdanje knjige o gej i lezbejskoj populaciji naći će se u prodaji od oktobra, najavio je vlasnik beogradske izdavačke kuće „Red boks“ koja na ovom projektu radi sa zagrebačkim „Sandorfom“ Miško Stevanović.


„Povijest gej i lezbijskog života i kulture“ naziv je obimne, na oko 400 strana štampane knjige, koja je u Velikoj Britaniji izašla u drugoj polovini 2010. godine.


Srpsko-hrvatsko izdanje, kaže Stevanović za „Dnevnik“, jedno je od prvih deset prevoda objavljenih u svetu. Do sada su prava kupljena za Italiju, Holandiju, Japan, Francusku, Španiju, Poljsku, Švedsku, Grčku, Finsku i Nemačku. Po Stevanovićevim rečima, Republika Hrvatska i grad Zagreb su, doduše manjim svotama, podržali objavljivanje ovog štiva, dok je „Red boks“ prinudjen na to da u potpunosti sam finansira štampanje knjige čiji je urednik, inače, profesor evropske istorije na Univerzitetu u Sidneju Robert Oldrič.


Autori se u „Povijesti gej i lezbijskog života i kulture“, osim ostalog, bave istopolnom orijentacijom u Grčkoj i Rimu, u srednjem veku, muškom seksualnošću u doba prosvetiteljstva i revolucije, lezbijkama u ranonovovekovnoj Evropi, pojavom homoseksualnosti na Bliskom istoku i u severnoj Africi i drugim temama. Pri tom otkrivaju i raznoliku svetsku istoriju istopolnih veza koja uključuje persijsku homoerotsku poeziju, ženske transvestite u Italiji osamnaestog veka, razuzdane užitke u Berlinu izmedju dva svetska rata, kao i koncept trećeg pola u Aziji i medju američkim Indijancima.


"Od pamtiveka su širom sveta neki muškarci i žene čeznuli za emocionalnom i fizičkom prisnošću s osobama istog pola. Njihova priča je dugo bila potisnuta, zanemarena i iskrivljena, ali je poslednjih godina postala predmet mnogih istraživanja. „Povijest gej i lezbijskog života i kulture” oslanja se na te radove da bi predstavila živopisan i izazovan pregled onoga što smo još do juče nazivali tajnom istorijom", objašnjava profesor Robert Oldrič.


Izvor: Dnevnik

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."