You are here: Početna » Kultura » Film » Vikend
sreda, 05 avg 2020

Vikend

 

Dugometražni flim reditelja Andrewa Haigha u kom glavne uloge tumače debitanti Tom Cullen i Chris New. Producirao ga je Glendale Picture Company u saradnji s The Bureauom, i koprodukcijom s Synchronicity Films kroz podršku EM Medije. Snimanje je trajalo svega 17 dana na lokacijama u Nottinghamu u Velikoj Britaniji. Svoju je premijeru imao na SXSW filmskom festivalu 2011. gde je odmah osvojio nagradu publike, a od septembra je u distribuciji SAD-om.

 

Tokom svog pohoda po festivalima film je sakupio glavnu nagradu žirija i nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Nashvilleu, glavnu nagradu žirija na Outfestu u Los Angelesu. U New Yorku je otvoren na BAM Cinema Festu gde ga je kritičar New York Timesa A. O. Scott nazvao “Savršeno realizovanom – zaokruženom, realnom i napetom istragom seksa, intime i ljubavi”. Oaul Brunick u svom komentaru nazvao je film “delom izuzetnog emotivnog uviđaja i umetničkim dostignućem koje govori o čovekovom stanju bivajući pritom jedan od najboljih filmova godine”. Amy Taubin za ArtForum napisala je: “Baš kada se činilo da ću odlgledati još jedan film o identitetima i seksu, dođe ovaj jedan koji je precizniji i dirljiviji nego svi ostali zajedno”.

 

Evropska premijera održana je na Karlovy Vary filmskom festivalu u junu 2011. kao deo programa posvećen nezavisnom filmu.

 

Autor Andrew Haigh je rekao da je želeo da ispriča iskrenu, intimnu i autentičnu ljubavnu priču, izrazi taj osjećaj straha i uzbuđenja koji dolazi s mogućnošću nečeg novog:

 

„Hteo sam da gledam kako se ova dva muškarca polagano zaljubljuju jedan u drugog, padaju na međusobne razlike kao da otkrivaju nepopunjene delove samih sebe. Hteo sam da zabeležim one trenutke koje dvoje ljudi deli kada zaista krenu jedan s drugim, nežno se fokusirajući na previranja u srži njihovih karaktera. Russell i Glenn dvojica su koja navigiraju kroz život na poprilično različite načine ali svejedno traže isto – svoje mesto u svetu. Pokušavaju da otkriju ko su, šta žele i kako da se definišu, pred javnošću i u privatnom životu. Očito, kada se radi o dva gej lika mnogi od ovih problema postaju izraženiji a važno mi je što sam pokušao da kažem nešto istinito o kompleksnosti modernih gej iskustava. Ipak, baš kao što je mnogo načina na koje možemo definisati osobu, isto može biti rečeno i za film. Nadam se da će gej kontekst ove priče pomoći da se pojačaju teme iz srca Vikenda – borbe s kojima se susrećemo bez obzira na seksualnu orijentaciju.“

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."