You are here: Početna » Kultura » Film » Putujuće osvajanje slobode
četvrtak, 24 sep 2020

Putujuće osvajanje slobode

 

Putujući festival o ljudskim pravima VIVISECT fest, čiji je cilj  razvijanje svesti o poštovanju ljudskih prava i sloboda i podsticanje saradnje i umrežavanja nevladinih organizacija, kancelarija za mlade i kulturnih institucija u gradovima u Srbiji, otvoren je sinoć u Nišu.

 

Na festivalu, koji će trajati do kraja sedmice, biće prikazano deset dokumentarnih filmova o „osvajanju slobode“, koja je tema ovogodišnjeg festivala, koji dolaze iz 11 zemalja širom sveta.

 

VIVISECT fest na temu „osvajanje slobode“ predstavlja ostvarenja autora iz celog sveta koja promovišu ostvarenje i zaštitu ljudskih prava, osnovnih potreba i dostojanstva svakog čoveka bez obzira na pol, etničko i društveno poreklo, versko i političko uverenje. Ovaj festival predstavlja naš skromni doprinos afirmaciji poštovanja osnovnih ljudskih prava kroz umetničko-edukativne programe saopštili su organizatori festivala.

 

Publika će večeras moći da vidi mađarski dokumentarni film „Nekažnjeni zločin“, koji govori o odgovornosti bivšeg komunističkog ministra policije Beli Bisku, do kojeg autori uspevaju da dođu uprkos tome što se povukao iz javnosti, kao i nemačko-luksemburški film „Licem prema zidu“, o grupi ljudi koja je osuđena zbog pokušaja da pobegne iz „komunističke“ istočne u „demokratsku“ zapadnu Nemačku.

 

Sutra će biti prikazan američki dokumentarac „Brat autsajder - život Bajarda Rastina“, priča o životu ovog Gandijevog učenika, mentora Martina Lutera Kinga i borca za ljudska prava koji je još 40-ih godina prošlog veka i sam javno saopštio da je homoseksualac.

 

Četvrtak je rezervisan za indijsko  nepalski film „Bas“! Iza crvenih fenjera“, u kojem 13 devojčica, žrtava trgovine ljudima, koje su izbavljene iz ozloglašenih bordela u Mumbaju u Indiji, pokušavaju da se vrate u normalan život, što nije nimalo lako. Isto veče biće prikazan belgijski dokumentarac „Kod kuće i van nje“, koji govori o modernim nomadima koji nemaju stalno prebivalište.

 

Na završnoj večeri, u petak, festival će zatvoriti film „Vatre Boga“ (SAD/Francuska/ Makedonija), u kojem Muzafer Bislim, pesnik i tekstopisac iz najvećeg makedonskog romskog naselja Šutka, putuje na Pesnički festival u Parizu, noseći i nudeći na prodaju svoje životno delo, rukopis rečnika romskog jezika sa 25 000 reči.

 

Putujući VIVISECT fest održava se u Nišu treći put. Ovo izdanje tog festivala, sa temom „Osvajanje slobode“ je, inače, šesto po redu. Prvo izdanje VIVISECT festa bilo je posvećeno temi „Rat u bivšoj Jugoslaviji  pogled iznutra i spolja“. Tema drugog izdanja bila je „Moji neprijatelji: nacionalizam i ksenofobija“, a trećeg „Terorizam, ne hvala“. Četvrto izdanje VIVISECT festa imalo je za temu „Totalitarni režimi  pogled iznutra i spolja“, a peto „Dobro došli u stvarni svet“.

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."