You are here: Početna » Kultura » Film » Političarke kao glumice
četvrtak, 24 sep 2020

Političarke kao glumice

 

Zajedno sa poznatim dramskim umetnicama, presednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i potpredsednica Vlade Verica Kalanović igraju u predstavi Sedamkoja govori o sedam aktivistkinja i boraca za ljudska prava iz celog sveta.

 

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i potpredsednica Vlade Verica Kalanović, zajedno sa poznatim dramskim umetnicama, igraće u predstavi "Sedam" koja govori o sedam aktivistkinja i boraca za ljudska prava iz celog sveta.

 

Reditelj i producent drame koja se izvodi kao recital je Heda Kraic Šegren iz Švedske, koja je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi Kragujevca istakla da je premijerno izvođenje predstave Sedam u Srbiji zakazano za 21. oktobar, na sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

 

Heda Kraic Šegren je rekla da je zadovoljna što će biti uključena u program obeležavanja 21. oktobra u Kragujevcu, kao i da je u protekle tri godine predstavaSedam izvedena širom sveta i da su u njoj igrale kako glumice, tako i političarke.

 

Ova drama tiče se svakoga i u njoj se može prepoznati svaka žena, kaže rediteljka iz Švedske i objašnjava da je revolucionalna dokumentarna predstava Sedamnastala na osnovu razgovora sa sedam aktivistkinja iz celoga sveta.

 

Kako je najavljeno, Slavica Đukić Dejanović igraće Marinu Pisklakovu Parker iz Rusije, koja je, uprkos ogromnim teškoćama, uspela da 1993. godine u Rusiji pokrene prvi SOS telefon za žrtve nasilja u kući.

 

Inicijativa te Ruskinje prerasla je centar ANNA, deo koalcije koja je pomogla više od 100.000 ruskih žena.

 

Potpredsenica Vlade Verica Kalanović igraće Hafsat Abiolu, borca za ženska prava iz Nigerije, kojoj su ubijena oba roditelja koji su se borili za demokratiju.

 

Abiola je pokrenula Inicijativu za demokratiju, organizaciju koja mladim ženama iz cele Nigerije nudi obrazovanje i obuku iz menadžmenta.

 

Rame uz rame sa legendama

 

Kambodžansku aktivistkinju Mu Sokua igraće glumica Svetlana Bojković, dok će Mirjana Karanović igrati Muhtar Mai, aktivistkinju iz Pakistana koja je u osveti za uvredu časti postala žrtva grupnog silovanja i koja je bila primorana da u pocepanoj odeći prođe kroz svoje selo.

 

Njena priča došla je na naslovne strane širom sveta, jer je Muhtar umesto da, prema običajima svoga naroda, sebi oduzme život, svoje silovatelje izvela pred sud.

 

Glumica Gorica Popović igraće Inez Mekormak iz Severne Irske koja se bavi pitanjima prava žena i ljudskim pravima.

 

Faridu Azizi iz Avganistana koja se tokom vladavine talibanskog režima borila protiv ugnjevatanja i marginalizovanja žena igraće glumica Ana Todorović, dok će glumica Isidora Rajković igrati Anabelu de Leon iz Gvatemale, koja je dobijala pretnje smrću zbog svoje borbe protiv korupcije i borbe za prava siromašinih, pre svega, žena.

 

Posle premijernog izvođenja u Kragujevcu, predstava će biti prikazana 25. oktobra u Beogradu u Atelju 212. Prvo okupljanje i viđenje svih učesnica ove nesvakidašnje predstave zakazano je za sutra u Udruženju Kragujevčana u Beogradu.

 

Izvor

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."