You are here: Početna » Kultura » Film » Glenn Close: “Rod je nebitan”
četvrtak, 24 sep 2020

Glenn Close: “Rod je nebitan”

 

 

Radnja novog filma u kome glavnu ulogu tumači slavna Glenn Close, ‘Albert Nobbs’, je priča o izmišljenoj istorijskoj ličnosti – ženi, koja se, da bi uspela da opstane u surovom svetu 19. veka, odvažila da sruši norme rodnog izražavanja i da se predstavlja kao muškarac.

 

Koliko će realno Close odigrati ovu ulogu zapravo ne treba ni sumnjati jer je za istoimenu dramu postavljenu na Broadway davne 1982. već dobila jednu nagradu Obie.

 

Tema filma zasnovana je na kratkoj priči Georga Moorea, koja je zatim adaptirana za pozorišne daske, a sada i za veliko platno uz pomoć Rodriga Garcije koji će nas uvesti u svet elitnog dublinskog hotela devetnaestog veka, kada nije bilo jednostavno igrati se s ekspresijom svog identiteta, posebno ne radničkoj klasi.

 

Close u ulozi žene koja shvata da je život u onodobnoj Irskoj ipak preopasan ukoliko ne nosi steznik za grudi i ne obuče muške cipele, shvata da se radi o čudnoj ulozi, čudnoj priči, no nakon trideset godina igranja uloge na Broadway-ju i poslednjih 15 koliko je uložila u ovu ekranizaciju samouvereno govori o filmu i ulozi.

 

Tako je za Montreal Gazette izjavila kako je oduševljena i performansom svoje partnerke na ekranu Janet McTeer koja tumači Huberta, takođe ženu koja se pretvara da je muškarac. „Film pokazuje dva primera kako su ove žene preživljavale. Albert je preživela tako što se učinila praktički nevidljivom“.

 

Dodala je kako ne strahuje kako će je film učiniti LGBT ikonom. „Mislila sam da to već jesam. Glumila sam gej poručnicu Margarethe Cammermeyer u televizijskom filmu 1995.“

 

Film je tek prikazan u selekciji Toronto Film Festivala. Ne bi bilo iznenađujuće da se tim odluči da film plasira uoči Oscar-a kako bi Close konkurisala za prestižnu nagradu; a filmofili će uživati jer će gledati malo filmskog gender bendinga.

 

Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."