You are here: Početna » Kultura » Film » Outfest u LA
ponedeljak, 01 jun 2020

Outfest u LA
Jedan od najvećih filmskih festivala u L.A.-u i najdugovečniji filmski festival u SAD-u je Outfest, festival posvećen queer filmovima, koji je ove godine od 7. do 17. jula održan dvadesetdeveti put.


Kako je festival održan samo nekoliko dana nakon što je u New Yorku izglasana mogućnost da se gej parovi venčaju, ovogodišnje festivalsko izdanje prošlo je, kako tvrde oni koji su imali priliku tamo da budu, u lepršavijim i slavljeničkim tonovima.


Među filmovima koji se prikažu na Outfestu nalaze se uglavnom creme de la creme godišnje queer filmske produkcije i naslovi koji će kroz nekoliko meseci dolepršati i do naših bioskopa.


Glavnu nagradu ovogodišnjeg Outfesta odneo je film „Circumstance“ redateljke Maryam Keshavarz koji donosi priču o odnosu između Atafeh i Shireen, dve tinejdžerke koje se bore za svoju slobodu u savremenom Teheranu. Kada brat jedne od njih izađe iz zatvora, okreće se religiji i postaje član „moralne policije“. Dobijamo insajderski pogled u društvo u kom ni prava žena nisu na zavidnom nivou, a biti lezbejka je ravno katastrofi. „Neka nijedna ljubav ne bude žrtva okolnosti (circumstances)“, svojevrsna je poruka filma kojeg nikako ne smemo propustiti.


Debitantsko delo „Weekend“ reditelja Andrewa Haigha prati dva gej muškarca koji se upoznaju jednog običnog petak naveče u baru u Nottinghamu. Nakon jednonoćne avanture začinjene drogama i alkoholom, sledi neugodno buđenje kakvo je neminovno između ljudi koji budu intimni, a zapravo se ne poznaju. Razgovor koji započne uz kafu toga jutra protegne se na celi vikend uz povremene pauze za žestoki seks. Pretinci intime otvaraju se jedan za drugim i momci shvataju da su zapalili iskru koja se ne može ugasiti, već samo pretvoriti u vatru. Kod kritike je dobio dobre ocene, mogao bi biti jedan od onih gej filmova u kojima će moći uživati i šira populacija.


„Gun Hill Road“ rediteljaj Rashaada Ernesta Greena, film je koji je otvorio ovogodišnji festival i od kojeg se puno očekivalo. Junak odnosno junakinja filma je Michael/Vanessa, transrodna osoba koja ima tu nesreću da je rođena u radničkom naselju Latinoamerikanaca. Život joj se dodatno zakomplikovao kada njen homofobični otac izađe iz zatvora ne znajući da je njegov dječačić izrastao u ženu. Uprkos čudnim obrtima i kraju filma koji je podbacio, kako tvrde kritike, film se ipak isplati pogledati.


Jeste li ikada bili zaljubljeni u svoju najbolju prijateljicu ili prijatelja? Zvuči tako stereotipno, zar ne? Upravo to je tema filma „Jessie and Jamie are not together“ rediteljke Wendy Jo Carlton koji je osim što pripada žanru lezbejskih ljubića još i mjuzikl. Jessie je zatelebana u svoju cimerku i najbolju prijateljicu Jamie koja je previše zauzeta seksom sa svojom devojkom da bi to primetila. Nekoliko dana pre nego što Jamie odlazi na gostovanje svoje predstave u New York stvari izlaze na površinu. Puno lezbejske drame, duhovit scenario, uverljiva gluma i neočekivani tok filma ono je što filmu garantuje gledanost.


U dokumentarnom delu programa posebno se istakao film „Habana Muda“ reditelja Erica Bracha. Film prati China, gluvonemog Kubanca, njegovu gluvu ženu s kojom ima dvoje dece i njegovog meksičkog ljubavnika s kojim se želi venčati kako bi dobio meksičko državljanstvo. U tom ljubavnom trouglu Chino je otvoren i iskren prema svojim partnerima. Da život nekad može biti krajnje smešan pokazuje ženina pretnja da će uzeti decu i otići ako se njih dvojica ne venčaju jer je to način da se popravi finansijsko stanje porodice. Zapravo, bilo bi neuverljivo da nije reč o dokumentarcu!


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."