You are here: Početna » Kultura » Film » Pula je queer
ponedeljak, 01 jun 2020

Pula je queer

 

 

Festival igranog filma u Puli, na kom se predstavljaju kako domaći filmovi i filmovi iz regije tako i strani naslovi sa svetskih filmskih festivala poput Venecije, Cannesa, Berlina, Rima, ove godine se održava 58. put po redu i to od 9. do 23. jula 2011. godine.

 

Iako je direktor festivala Zlatko Vidačković bio tajnovit s nekim naslovima, po svom queer predznaku Pula ni ove godine nije podbacila. Možemo se nadati i navijati da pulski festival u nekoj bliskoj budućnosti, na tragu velikih svetskih filmskih festivala poput Berlinalea i Cannesa, osmisli nagradu za queer filmove. Nadam se da se većina vas koji ovo čitate nije na prethodnu rečenicu tek podsmehnula.

 

U međunarodnom programu nalaze se dva jaka naslova. O porodičnoj drami „The kids are all right“ (Deca su dobro) Lise Cholodenko već smo pisali. Drugi film je delo jednog od najboljih savremenih nemačkih reditelja Toma Tykwera, autora filmova „Trči, Lola, trči“ i „Parfem“. Njegov novi film „Drei“ (Troje) prati bračni par Hannu i Simona, berlinske intelektualce u ranim četrdesetim, koji nezavisno jedno od drugog upoznaju šarmantnog biologa Adama, upadaju u aferu s njim i konačno se u njega zaljubljuju. Ljubavni trougao funkcioniše jako dobro sve dok Hanna ne ostane trudna. Film preispituje neke od velikih tema današnjice kao što su biološka i etička dimenzija ljudskog života, ograničenost uređene seksualnosti koja podrazumeva monogamiju i heteroseksualnost. Jesmo li svi previše sebični da ne bismo mogli da delimo osobu koju volimo s još jednom osobom? A što ako i tu drugu osobu volimo? Zaigran i pametan, uverljiv i zabavan, film „Drei“ je film koji nikako ne biste smeli propustiti.

 

Od nacionalnog programa s nestrpljenjem se očekuje „7Sex7“ Irene Škorić, prvi hrvatski erotski film od čijih su sedam priča dve istopolne. U programu kratkih hrvatskih igranih filmova valja izdvojiti trinaestominutni film Filipa Šovagovića „Strejt pul“. Dva studenta, Marko i Ivan, u ljubavnoj su vezi, no prema spoljnjem svetu čvrsto drže vrata svog ormara zatvorenim. Kad jednom od njih dosadi pretvaranje i skrivanje, neminovno će doći do sukoba.

 

I konačno, last but not least, je film iz retrospektive. Nakon Pedra Almodóvara i Giuseppea Tornatorea, festival će se ove godine retrospektivno osvrnuti na filmove Jamesa Ivoryja čiji su filmovi osvojili čak šest Oscara, a sam je tri puta nominovan za Oscara za najbolju režiju. Iza njega je dugih 58 godina filmskog stvaralaštva, a među njegovim filmovima se nalazi i jedan koji neminovno ulazi na ovu našu listu. Film „Maurice“ (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom smešten je u rane godine 20. veka na ugledni britanski univerzitet Cambridge. Bilo je to vreme kada homoseksualnost još nije bila dekriminalizovana i kada se zbog toga moglo izgubiti apsolutno sve, i ime i karijera i sloboda. Izlečiti se brakom ili hipnozom samo su neki od načina na koji su tada nastojali postati „normalni“ i „obični“. I sam pisac romana po kom je snimljen film, E. M. Forster, nije se usudio roman da objavi za svoga života (napisan je 1913), nego je delo ugledalo svetlo dana tek nakon njegove smrti. James Ivory sasvim sigurno u svom opusu ima i boljih filmova od „Maurice“, spomenimo samo „Sobu s pogledom“, takođe napravljenu prema romanu M. Forstera. No, iako pomalo dosadnjikav s čitavim nizom potpuno nepotrebnih scena, film nije potpuni promašaj. Ako ni zbog čega drugog, zbog mladog i tada još nepoznatog Hugha Granta, vredi pretrpiti.

 

Osim navedenih, Vidačković je kazao da se među domaćim naslovima skrivaju još tri queer filma, ali nije nam mogao otkriti o kojima je reč jer bi takva informacija otkrila rasplet filmova. Možemo samo reći da je među kratkim filmovima jedan lezbejski, a među dugometražnim film u kom se likovi autuju u raspletu filma. Eto, gledanje filmova na Puli osim u uživanju u jakim filmskim naslovima može proteći i kao detektivsko traženje skrivene queerolikosti.

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."