You are here: Početna » Kultura » Film » Istraživanja govore da su gejevi i lezbejke i dalje stereotipizirani u filmovima
petak, 05 mar 2021

Istraživanja govore da su gejevi i lezbejke i dalje stereotipizirani u filmovima

Prečesto su gejevi i lezbejke u filmovima stereotipizirani ili prikazani u negativnom kontekstu (čak 65 % LGB osoba deli ovo mišljenje), podsećaju istraživanja.


Sudeći prema istraživanjima urađenim od strane britanske filmske agencije lezbejke se često prikazuju kao muške fantazije (64 % ispitanih LGB osoba) ili seksualno agresivne (63 % ispitanih LGB osoba), a gej muškarci kao kemp (4/3 LGB osoba).


Istraživanje je obuhvatilo 1.705 osoba od kojih je 70 % izjavilo da filmovi radije prikazuju gej osobe koje imaju neki od problema nego što će prikazati kako žive kao sve ostale osobe. 63 % (i 80 % LGB) osoba je izjavilo da su gej likovi u filmovima prečesto definisani samo na osnovu svoje seksualne orijentacije.


Mary FitzPatrick, rukovodilac u britanskoj filmskoj agenciji, izjavio je: "Film je i dalje jedan od najpopularnijih vidova zabave Britanaca i ovo istraživanje ukazuje na česte previde stavova, mišljenja i potreba različitih grupa koje čine važan deo filmske publike. Film ima tu moć da menja ponašanja i mišljenja, pa tako i svi mi koji smo u filmskoj industriji imamo odgovornost da osiguramo da nalazi ovih istraživanja ne budu ignorisani.”


Andrew Pierce, novinar Daily Mail-a i podržavalac istraživanja, koji je gej, komentariše: “Ovo istraživanje demonstrira koliko moćan film može da bude u promeni svesti ljudi u društvu. Ono što je isto tako jasno je da filmske role za gej osobe potpomažu da se ti stereotipi ovekoveče. Važno je da se nalazima ovakvih istraživanja posveti pažnja koju zaslužuju, što će pomoći da se prevaziđu staromodni i pogrešni stavovi prema gej osobama."Izvor: Pink News

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."