You are here: Početna » Labris » O Nama
ponedeljak, 01 jun 2020

Savetovalište

counselingSvakoj od nas je u nekom momentu potrebno da razgovara o svom životu i problemima sa kojima se susreće. Psihološko savetovalište je bezbedno mesto gde lezbejke, biseksualne i druge žene čija je seksualna orijentacija drugačija od heteroseksualne mogu da iznesu svoje probleme, nedoumice i pitanja psihološkinji koja razume specifičnosti lezbejske egzistencije, homofobije i problema sa kojima se susrećemo.Zainteresovane žene susret sa psihološkinjom mogu zakazati putem telefona 062 1655 494 ili putem e-maila Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli . Telefonsko zakazivanje susreta vrši se isključivo ponedeljkom i petkom od 10h do 12h. Razgovore će obavljati psihološkinje Biljana Popović i Dragana Ilić, u prostorijama Psiholoških prostora. Savetovalište je potpuno besplatno.

Odgovore o zakazivanju susreta sa psihološkinjom putem e-maila  dobijaćete ponedeljkom.

Zašto psihološko savetovalište?
Svakoj od nas je u nekom momentu potrebno da razgovara o svom životu i problemima sa kojima se susreće. Psihološko savetovalište je bezbedno mesto gde lezbejke, biseksualne i druge žene čija je seksualna orijentacija drugačija od heteroseksualne mogu da iznesu svoje probleme, nedoumice i pitanja psihološkinji koja razume specifičnosti lezbejske egzistencije, homofobije i problema sa kojima se susrećemo. Javite se ako vam je teško da prihvatite svoj identitet, ako imate problema u porodici, na poslu ili na nekom drugom mestu zato što ste lezbejka/biseksualna žena, ako imate problema u partnerskim vezama i sl. Javite se i ako samo želite da porazgovarate sa nekim o bilo čemu. Savetovalište postoji zbog vas.
Kako funkcioniše psihološko savetovalište?

Individualni rad
Zainteresovane žene susret sa psihološkinjom mogu zakazati putem telefona 062 1655 494 ili putem e-maila Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli . Telefonsko zakazivanje susreta  vrši se isključivo ponedeljkom i petkom od 10h do 12h. Razgovore će obavljati psihološkinje Biljana Popović i Dragana Ilić, u prostorijama Psiholoških prostora. Savetovalište je potpuno besplatno.

Grupni rad
Osim individualnih razgovora, ako to žele, korisnice usluga Savetovališta imaju  mogućnost da učestvuju i u grupnim radu sa drugim korisnicama Savetovališta, a sve u dogovoru sa psihološkinjama.

O psihološkinjama:
Biljana Popović je psihoterapeutkinja (EAP,EAGT, SDPTJ), supervizorka i edukatorka u programu obuke geštalt psihoterapeuta u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Više od deset godina radi u privatnom psihološkom savetovalištu, sa posebnom ekspertizom u radu sa decom i adolescentima.
Drugi važan deo profesionalnog angažmana je u polju nevladinog sektora na pitanjima demokratizacije i humanizacije društva.
Saradnja sa ženskim organizacijama (Incest trauma centar, Iz kruga, Labris...) realizuje se godinama kroz različite uloge: od učesnice na različitim edukativnim seminarima  do facilitatorke i saradnice na različitim projektima.

Dragana Ilić je diplomirala školsku psihologiju-pedagogiju, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu. Godine 2000.,  diplomirala Geštalt psihoterapiju (Evropski sertifikat za psihoterapiju). Godine 2007., završila kurs supervizije. Bavi se privatnom psihoterapijskom praksom više od 10 godina u radu sa najširom populaciojom u privatnom psihološkom savetovalištu u Beogradu. U okviru savetovališta bavi se individualnom psihoterapijom, terapijom parova i porodica, iskustvenim grupama, grupama podrške, grupama za rast i razvoj, itd. 
Takođe, radi kao edukatorka i supervizorka za geštalt psihoterapiju u procesu edukacije za geštalt terapeuta u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Jedan deo profesionalnog angažovanja posvećen je radu u nevladinom sektoru kroz osmišljavanje i realizaciju projekata u oblasti međuljudske komunikacije i mirovne edukacije.
Tokom više godina rada u nevladinom sektoru na ostvarenju ciljeva demokratizacije društva sarađivala je sa mnogim ženskim organizacijama i kao učesnica u raznim edukacijama, saradnica, facilitatorka  i edukatorka  ( Incest trauma centar, Glas razlike, Iz kruga, SOS telefon za žrtve nasilja u raznim gradovima, Labris itd).

Alternativni načini pružanja psihološke podrške
Onima koje nisu u mogućnosti da dolaze na razgovore sa psihološkinjom, onima koje žive u drugim gradovima, ili kojima jednostavno više odgovara online tip savetovališta, preporučujemo novootvoreno Online savetovalište za pitanja seksualne orijentacije u okviru Službe za mentalno zdravlje Studentske poliklinike u Beogradu. ( Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ). 

Više o savetovalištu za seksualnu orijentaciju Studentske poliklinike u Beogradu
(preuzeto sa vebsajta Studentske poliklinike www.studpol.co.yu)

Ako:
•    želite da saznate nesto više o seksualnoj orijentaciji 
•    vas interesuju ili zbunjuju termini kao što su: coming out, proud, lgbt, queer, transrodnost, transeksualnost...
•    želite da porazgovarate o svojim dilemama, problemima ili osećanjima u vezi seksualne orijentacije
•    ne znate kako da postupite kada vam bliska osoba poveri da nije heteroseksualne orijentacije 
•    niste sigurni koja je vaša seksualna orijentacija 
•    ako vam je potrebna psihološka pomoć ili savetovanje, a zbog homofobičnog stava okruženja oklevate da je zatražite
pišite nam na Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Komunikacija je u potpunosti poverljiva! odgovore daju stručnjaci (neurosihijatar i psiholog) zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd

Seksualna orijentacija:
•    nije isto što i seksualno ponašanje
•    se formira od najranijih godina života u složenoj interakciji bioloških, psiholoških i socijalnih faktora 
•    je doživljaj emocionalne, romantične, fizičke ili seksualne privlačnosti u odnosu na druge osobe 
•    je jedna od komponenti seksualnosti uz biološki pol, rodni identitet, društvenu polnu ulogu i seksualno ponašanje
•    je važan deo ličnog identiteta
razlikujemo tri vrste seksualne orijentacije:
•    heteroseksualnu (“straight”) - privlačnost u odnosu na osobe suprotnog pola 
•    homoseksualnu (lezbejke, gejevi) – privlačnost u odnosu na osobe istog pola
•    biseksualnu – privlačnost u odnosu na osobe oba pola

homoseksualnost nije bolest niti poremećaj!

i kod nas važećoj klasifikaciji bolesti svetske zdravstvene organizacije (icd 10), već više od 15 godina, homoseksualna seksualna orijentacija se ne navodi kao bolest ili poremećaj.

u opštoj populaciji oko 10% ljudi je homoseksualne orijentacije.