You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Umrežavanje » Saopštenje za javnost povodom lezbejskog aktivističkog festivala
ponedeljak, 28 maj 2018

Saopštenje za javnost povodom lezbejskog aktivističkog festivala

NLO"Umetnost radi akcije 4"

Novi Sad, 14-15.10.2011.

"Umetnost radi akcije" je lezbejski aktivistički festival koji se ove godine održava četvrti put.

Prvi put festival je organizovan 2007. godine u saradnji sa Omladinskim centrom CK13 i Art klinikom u Novom Sadu. I ove godine saradnici festivala i Novosadske Lezbejske Organizacije ostali su isti.

Program se odvija u dva dana, 14. i 15. oktobra. Učesnice su tri umetnice koje se bave različitim umetničkim formama (slikarstvo, strip, dokumentarni film, performans) i koje stvaraju na različitim geografskim područjima. Zajedničko im je to što su lezbejke i tako se opredeljuju. Svaki od programa ispratiće razgovori sa ovim umetnicama u kojima će zajednička pitanja za sve njih biti ona o stvaralaštvu na područjima sa kojih dolaze, o stvaralaštvu iz socijalnih pozicija sa kojih dolaze i kako je to što su otvoreno lezbejke umetnice povezano za njihovo stvaralaštvo, a kako utiče na "ugled" njiihovog rada u društvima u kojima rade.

Biti lezbejka jeste samo jedan od "identiteta" koji čine osobu. Izjasniti se kao lezbejka ili gej muškarac i insistirati na tome jeste političko pitanje. Lezbejska i gej populacija u ovoj zemlji nalazi se na "margini" društva, što znači da sistem države i odgovorne institucije ne preuzimaju elementarnu odgovornost i ne odnose se prema nama kao prema ravnopravnim građanima i građankama koje žive u ovom društvu.

Od 2005. godine u Srbiji je doneto šest zakona u kojima se izričito zabranjuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije ali do sada nema procesuiranih slučajeva diskriminacije. Novosadska Lezbejska Organizacija uradila je tokom dve nedelje septembra malo istraživanje i poseduje statistiku o nasilju koje se događa na ulicama Novog Sada, a koje nije prijavljeno policiji. Razlog je u velikom nepoverenju u institucije, i visokom nivou straha kod određenog dela gej i lezbejske populacije. Novosadska Lezbejska Organizacija - NLO smatra da institucije vrlo dobro poznaju ovu poziciju gej i lezbejske populacije i upravo uverenošću da je reč o "tihoj manjini" nastavljaju diskriminaciju koju sprovode.

NLO postoji sedam godina i mi smo više puta, zajedno sa ostalim gej i lezbejskim organizacijama, ukazivale na značaj donošenja zakona koji se odnose na zločine iz mržnje, kao i na neophodnom Zakonu o istopolnim zajednicama. Nepostojanje npr. Zakona o istopolnim zajednicama čini da država direktno diskriminiše postojanje lezbejskih i gej porodica koje žive u ovoj državi.

Nepostojanjem osnovnih ljudskih prava koje može zagarantovati upravo Zakon o istoplonim zajednicama, kao što je pravo na nasleđivanje, ova država direktno diskriminiše više od deset procenata građana i građanki.

Pitanje položaja gej i lezbejske populacije država Srbija koristi i posmatra kao pitanje bitno za ulazak u Evropsku uniju. To nam govori da ćemo se "drugima" baviti samo ukoliko nam to narede standardi i zakoni Evropske unije. Ono što država zaboravlja jeste da su ovi standardi nastali na temeljima poštovanja ljudskog života i ljudskosti.

Danas u ovoj zemlji nije sramota napasti i vređati gej muškarca, lezbejku ili transseksualnu osobu. To nije sramota čak ni političare koji nemaju elementarno znanje o tome da je na primer Parada ponosa politički protest jedne zajednice koji u ovoj zemlji očigledno ne može da se održi. Lezbejke i gej muškarci u ovom društvu poslednjih meseci nisu mogli slobodno da hodaju ulicama, ali su bili na radnim mestima, obavljali poslove službenika/ca, radnika/ca, lekara/lekarki, umetnika/ca...

Novosadska Lezbejska Organizacija ovom prilikom podseća građanke i građane da je samo atmosfera u kojoj bismo bili slobodni da se krećemo, radimo, živimo svoja partnerstva bila jedina u kojoj bismo svi bili slobodni. U suprotnom svi živimo skučenim životima u sistemu oligarhije kojim naravno upravljaju čelnici političkih partija braneći isključivo svoje interese.

Kao aktivistička organizacija koja posmatra društvo, uvek se nalazimo na strani onih koji imaju manje moći ili je uopšte nemaju u ovom društvu. Ovaj podređeni položaj svakog ko se razlikuje od bilo koje tzv. većine, nastaje iz neznanja i straha, potkrepljenog idejama lažnog patriotizma.

Apelujemo na građanke i građane da se osvrnu oko sebe, i zaista pokušaju da zamisle kako bi se disalo kada bi svi mogli slobodno da hodamo, bez straha ili prezira jednih prema drugima. Uverene smo da ćemo samo zajedničkim istupom protiv ovakvog sistema svi moći da živimo slobodno.

Novosadska Lezbejska Organizacija - NLO svoju politiku zasniva na principima nenasilja, a Naši programi usmereni su na upoznavanje društva sa lezbejskom subkulturom i specifičnostima života.